Çeşme’de çocukluğumdan beri tatil yapmış olmanın sebebiyle yıllar geçtikçe burada birçok yer keşfetme olanağı buldum. Çeşme’ye gelip de klasikleşmiş Alaçatı/Ilıca kalabalığından uzaklaşmak ve farklı noktalar keşfetmek isteyenler için senelerdir vazgeçilmezim olan birkaç yerden bahsetmek istiyorum.

Ildırı (Ildır/Erythrai), Çeşme Konum

IMG_6552
Ildır, Çeşme

Alaçatı’ya 17 km, Çeşme merkeze 22km mesafede olan sakin bir kasaba. Kasabanın etrafı yazlık sitelerle donatılmış, ama merkeze geldiğinizde klasik köy havasını görebiliyorsunuz. Özellikle akşamüstü gitmenizi öneririm, dağın tepesine tırmanıp yamaca çıkmadan aşağıda amfi tiyatro, yukarda ise kilise ve Çeşme manzarasını görmenizi tavsiye ediyorum. Ama o kadar yorulmak istemezseniz köyün merkezindeki küçük kahveler ve envai çeşit taze balıkların  bulunduğu salaş lokantalarda vaktinizi geçirebilirsiniz.

IMG_7024
Ildır, Çeşme

Manzara Kafe, Ildırı Konum

İlk önerim gün batımını ve eşsiz manzarayı seyretmek için benim favorim olan Manzara Kafe’ye gidip İzmir bal lokmasından yemeniz. Bu Lokmayı yedikten sonra bildiğiniz tüm lokmaları unutacağınızdan eminim.

ildir-manzara-cafe
Manzara Kafe, Ildırı

Günü batırdıktan sonra yerel sakinlerin kafenin hemen yanına kurdukları tezgahlara göz atabilirsiniz. Size buradaki favorim ise benim her yaz mutlaka uğrayıp, en az üç çeşit reçel aldığım tezgah olacaktır. Turunç, nar, ayva, mandalina ve daha birçok çeşit reçel bulabileceğiniz bu tezgah zaten ilk bakışta şirin kavanoz süslemeleriyle kendini belli ediyor. Tadı kestaneyi andıran enginar reçeli ise benim vazgeçilmezlerimden.

IMG_7035
Manzara Kafe, Ildırı

Balıklıova, Çeşme Konum

Biz manzara ve alışveriş keyfinden sonra akşam yemeğimizi yemek üzere Balıklıova’ya doğru yola çıktık. Yollar biraz dar ve kıyı kıyı gidiyorsunuz ama yol boyunca o kadar güzel manzaralar görüyorsunuz ki fotoğraf çekmek için durup daha sonra yola devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Balıklıova’ya giderken yolun keskin virajlarında dikkatli olmak gerekiyor. Ildırı’dan yaklaşık 25 dk sonra Balıklıova’ya varıyoruz.

IMG_6573
Balıklıova, Çeşme

Balıklıova balıkçıları, un kurabiyesi, pidecisi, mis kokulu nergisi,taze sebzeleri özellikle enginarıyla tanınıyor. Biz önceleri oranın en bilinen balıkçısı Garip’in Yeri’ ne çok giderdik ama iki yazdır hemen yanında bulunan Özal’ın Yeri favorimiz oldu. Buradaki balıkçıların kuralı bellidir, restoranın girişinde bulunan taze balığınızı seçersiniz ve sonra da lokantanın sahibi balığınızı pişirir. Gelen meze çeşidi ve sayısı da fix oluyor. Ama oranın amacı meze yemek değil de taze ve enfes balıklarını yemek olduğu için mezeler biraz da iştah acıcı olarak kabul ediliyor. Ara sıcak isteğinize göre geliyor. Biz ızgara levrek, barbun ve tereyağında karides yedik ve burada yediğim balığın tadının yanına şu ana kadar hiçbir lokanta ulaşamadı.

Genelde balık yedikten sonra balıkçıların karşısındaki fırından ekmek ve un kurabiyesi alırız, o yüzden meşhur un kurabiyesinden mutlaka almanızı öneririm. Kış için stok yapmak isterseniz de sokakta teyzelerin sattığı plastik kola şişelerindeki zeytinyağından da alabilirsiniz.

Çeşme gibi popüler bir tatil beldesinde, sakin ve huzurlu yerlere gitmek istiyorsanız, Ildırı ve Balıklıova tam da bu beklentiye göre olacak.

Çeşme yakınlarındaki sakin bir köy önerisi daha okumak isterseniz, Germiyanköyü yazısına davetlisiniz.