Uzun zamandır gitmek istediğim Bansko’ya nihayet gidebildim. Siz Bansko’yu merak edip gitmek isteyenler için de Bansko hakkında, kayaktan konaklamaya, pistlerden yeme-içmeye, birçok detayı kapsayan bu rehberi hazırladım!

Konum

Bansko – Bulgaristan
Bansko, Bulgaristan

Fotoğraf: @ratsk1

Bansko

Aslına bakarsanız, Bansko hakkında yazabileceğim çok bir şey yok. Açıkçası bir İstanbul ya da NYC ya da bir Roma değil. Hala o eski Sovyetler Birliği’nden kalma karamsar görünüme sahip ama içinde yaşayan insanlar bu karamsarlığı tamamen ortadan kaldırıyor. İletişim ile ilgili hiçbir sorun yaşamazsınız. İngilizce bilmiyorsanız mutlaka Türkçe konuşan biri oluyor. Bansko, Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen hala kendi para birimleri olan “Leva”yı kullanıyor.

Bansko İçin Vize

photo_verybig_157643

Bulgaristan için Schengen vizesinine ihtiyacınız var. Ama uyarmalıyım. Bulgaristan’ın kendine ait Schengen Vizesi var. Eğer Bulgaristan’dan Schengen vizesi alırsanız, diğer Schengen vizesini kabul eden ülkelerde bu vize geçmiyor. Ama diğer Schengen vizeleri Bulgaristan’da kabul ediliyor. Mutlaka ama mutlaka ülkemizden çıkmadan önce “çıkış pulu”nuzu alın. Boşuna sınır alanında pul almak için koşturmak zorunda kalmazsınız. Bekleme yapmamış olursunuz.

Bansko’ya Ulaşım

Bansko’ya tur ile giderseniz paketin içerisinde konaklama ve ulaşım oluyor. Sekiz saat araba kullanmak istemiyorsanız güzel bir seçim. Fiyatının uygunluğundan dolayı, konaklama süreniz daha fazla oluyor. Ama seçeceğiniz oteller kısıtlı. Hiç rahat edemeyeceğiniz, wi-fi servisi bile olmayan eski bir otelde kalma ihtimaliniz yüksek. Bunun dışında otobüs ile gittiğiniz için sınırda bekleme süreniz de uzun oluyor.

Kendi arabanızla gidiyorsanız, size tavsiye edeceğim yol güzergahı şu şekilde olacak; Edirne Kapıkule’den çıktınız…

A4    -> Svilevgard – Harmanlı

E85  -> Harmanlı – Haskovo

8       -> Haskovo – Popovitsa

E80 -> Popovitsa – Sadovo

56    -> Izotchen’e gelmeden bağlanın

A1   -> Çevreyolu

37   -> Pazardjik

84   -> Velingrad – Bansko

Yolda mola verebileceğiniz çok fazla yer yok. Yanınızda su ve atıştıracak bir şeyler bulundurun. Çevreyolunda (A1) Shell istasyonu var. Hem yakıt alabilirsiniz hem de ufak bir mola verebilirsiniz.

Bu arada, eğer kendi arabanızla gidecekseniz, araba için sigorta yaptırmanız gerekiyor. Ama daha da önemlisi sınırı geçtikten sonra yaklaşık 15-20 dakika mesafedeki Shell benzin istasyonundan, arabanızda bulunması gereken, bir tür izin kartı olan, “vignette” almanız gerekiyor. Kalacağınız zaman aralığına göre belirli bir miktar para ödüyorsunuz. Mutlaka bunu alın çünkü polis özellikle yabancı plakalarda bu karttan var mı diye kontrol ediyor. Eğer yoksa 250 Euro ceza kesiliyor.

Bansko’da kayak konusuna gelmeden önce belirtelim, burada kayak dışında pek fazla yapacak şey, gezecek görecek özel yerler yok. Bansko tamamen kayak turizmi üzerine şekillenmiş. Her yerde kayak malzemeleri satan mağazalar, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar ve barlar var.

Konum için tıklayın.

Bansko’da Kayak

Kayak
Bansko, Bulgaristan

Geldik esas konuya… Oraya gittiğinizde anlıyorsunuz, Avrupa’nın çoğu kayak takımının neden Bansko’da antreman yaptığını. Muazzam bir yatırım ve organizasyon. Çalışanlar gözlerini bir dakika bile işinden ayırmıyor. O kadar organize ki en kalabalık pazar gününde bile, sizi dağa çıkartacak olan Gondola’ya 10 dakika içinde biniyorsunuz. Pistlerde liftler için bekleme süreniz maksimum 3dk. Biraz detaylı bilgi vermem gerekirse…

Ski Pass

Ski pass’inizi günlük ya da kalacağınız gün kadar alabilirsiniz. Benim tavsiyem günlük almanız çünkü hava bir anda değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin tatilimizin bir günüde, tam kaydığımız esnada yağmur başladı. Bu bizim kaymamızı engellemedi ama çok yoğun sis zamanları da oldu. O yüzden günlük almanız çok daha mantıklı olur. Günlük almanız ile toplu almanız arasında sadece 2 leva fark ediyor. Çoğu otel, Ski pass temin ediyor. Direkt otelinizden almanız zaman kazanmanızı sağlar çünkü Gondola alanı çok kalabalık olabiliyor. Ski pass’ler manyetik kart şeklinde tasarlanmış. 5 Leva depozito veriyorsunuz. Göğüs cebinize koymanız tavsiye ediliyor çünkü bütün dağda bulunan turnikelerin manyetik okuyucuları göğüs seviyesinde. Bu şekilde eldiven çıkartmadan kartınızı okutup geçiyorsunuz.

Pistler

Bansko’da pistler son derece güzel. Bütün pistlerin toplam uzunluğu 75 km. Hangi seviyede olursanız olun keyif alacağınız garanti. Güzel bir pist dağılımı var. Yani kolay ve zor pistler tek bir yerde toplanmamış. En üst nokta olan 2525 metrede de zevkle kayak yapabileceğiniz hafif eğimli ve kolay pist de var, 1800 metrede omzunuzun değeceği pist de var. Bu güzel çeşitlilik ve dağılım, insanların farklı farklı alanlarda kayak yapmasını sağlıyor ve yoğunluğu dağıtıyor. Hatta çoğu kişi, esas pistler dışında 10 km’lik, çok hafif eğimli ve düz olan dönüş yolunda kayak yapmayı bile tercih ediyor.

Kayak yapmayanlar için de güzel bir haberim var. Her piste telesiyej ile çıkılıyor ve varış noktaları hep düz zemin. Dağda yaya gezme alanları da var. Böylece tepede olan güzel restoranlarda da vakit geçirebilirsiniz.

Piste çıkacaklar için önemli bir uyarı yapayım. Kesinlikle KASK takın. Çok geniş bir alan. Ne kadar devriye geziyor olsa da bir kaza anında birinin sizi bulması zaman alabilir. Onun dışında bazı pistler çok kalabalık ve kazalar olabiliyor. Kendi güvenliğiniz için mutlaka kask takın. Kask dışında sırt çantası bulundurmanız da faydalı olacaktır. İçine ihtiyacınız olabilecek, gözlük, kar maskesi, su, bisküvi, t-shirt mutlaka koyun. Hava değişkenlik gösterebiliyor. Hazırlıklı olmanız, böyle durumlarda kayak keyfiniz bozulmadan devam etmenizi sağlıyor.

Gondola

Gondola, sizi pistlere çıkartacak olan teleferik. Çoğu otel Gondola’ya çok yakın olduğu için herhangi bir ulaşım sağlamıyor. Benim kaldığım otel Gondola’dan biraz uzak olduğu için otelin ücretsiz servisi vardı. Servisi kaçırırsanız üzülmeyin. Taksi ile Gondola’ya gitmek adam başı 3 Leva. Gondola’nın iki durağı var. İlk durakta da inebilirsiniz ama genelde herkes son durağa, en üst noktaya gitmeyi tercih ediyor.

Dolaplar

Kartalkaya’daki gibi kayaklarınızı ve kayak ayakkabılarınızı bırakabileceğiniz dolap alanları yok. Sadece 4 leva karşılığında günlük olarak kiraladığınız bir dolap gözünüz var. Buraya normal ayakkabılarınızı, kayak ve kayak ayakkabısı çantalarını bırakıyorsunuz

İlginizi çekebilir: “10 Ülkeden Kayak Merkezleri: Seyahat Ederken Kayak Yapabileceğiniz 10 Rota”

Bansko’da Konaklama

Bansko otellerinin çoğu 3 veya 4 yıldız. 5 yıldızlılar da bulunuyor. Ama benim gibi bacaklarınız patlayıncaya kadar bütün gün kayıp sadece otelde uyumak için bulunacaksanız 5 yıldıza gerek yok. Güzel bir 4 yıldız sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Oteller genelde yarım pansiyon (kahvaltı ve akşam yemeği).

Her şeyi kendiniz ayarlayacaksanız, otel seçenekleriniz elbette daha fazla oluyor. Bizim tercihmiz “Grand Hotel Bansko” oldu.  Otel çok güzeldi. Odalar çok düzgündü ve tertemizdi. İnanılmaz bir SPA hizmeti var.

Bansko’da Yeme-İçme

Burada hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Maalesef zengin Bulgaristan yemek kültürüne ait çok az şeye rastlayabildim. Deneyebildiğim şarküteri, et, pirinç ve salatalar gayet güzeldiler. Çevrede ağırlıklı olarak İtalyan mutfağı var.

Geçirdiğimiz 5 gün boyunca size tavsiye edebileceğim en güzel yer Euphoria Bar & Grill. Buranın barı inanılmaz başarılı. İçkinizi önünüzde hazırlıyorlar ve hakkıyla yapıyorlar. Fiyatları çok komik! Neredeyse her akşam canlı müzik var. Ortam baya eğlenceli. Yemek yeme fırsatım olmadı ama uzaktan gördüğüm kadarıyla tabaklar gayet güzel görünüyordu.

Bunun dışında, pist alanında mola verebileceğiniz birbirinden güzel mekanlar var. Bizim en çok tercih ettiğimiz yer 180 Degrees oldu. Bütün pistlerin kesiştiği noktada çok güzel bir restoran-bar. İtalyan mutfağı sunuyorlar. Yemekleri çok güzel ancak Bansko merkeze göre biraz daha pahalı.

banskoski.com/180degreesristorante

Sizler ile Bansko hakkında paylaşacaklarım bu kadar. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Pistler; kayak veya snowboard yapanları ciddi derecede tatmin edecek. Tatil olarak gerçekten güzel zaman geçireceksiniz ve yüzünüzde gülümseme ile döneceksiniz.