Fotoğraf sanatı, kompozisyonun, belgelemenin ve portre fotoğrafçılığının çok daha ötesinde artık… Çağdaş sanatın önemli bir parçası olan fotoğraf hem bir sanat dalı hem de bir araç. Fotoğraf, günümüzün önde gelen sanatçıları tarafından yepyeni kavramsal çerçevelere oturtuluyor, sınırları zorlayan projelerin parçası olarak kullanılıyor ve çeşitli tekniklerle farklı boyutlar kazanıyor. İşte tanımanız gerken çağdaş fotoğraf sanatçıları…

Günümüz Fotoğraf Sanatçıları

Cindy Sherman

cindy sherman
Clowns: Untitled #417, 2004 | Cindy Sherman 

Kavramsal portreleriyle tanınan Cindy Sherman’ın (d.1954), en popüler serisi, birer filmden alınmış görüntüler gibi duran, üstelik tek bir kareyle bunun nasıl bir film olduğuna dair birçok ipucunu yakalayabileceğiniz etkileyici fotoğraflardan oluşan İsimsiz Film Kareleri serisi. Bu fotoğrafların her biri için bambaşka bir fon yaratan, adeta bir prodüksiyon tasarımcısı gibi çalışan sanatçı, kendi benliğiyle de, izleyicinin algısıyla da oynuyor. TIME dergisinin Tüm Zamanların En İlham Verici 100 Fotoğrafı listesinde bir fotoğrafıyla yer alan Sherman, yaşamını ve çalışmalarını New York‘ta sürdürüyor.

Websitesi | Instagram

Andreas Gursky

andreas gursky
99 Cent, 1999 | Andreas Gursky 

Andreas Gursky (d.1955), modern dünyayı çok iyi gözlemliyor ve bunu fotomanipülasyon tekniklerinin yardımıyla etkileyici bir görselliğe dönüştürüyor. Süpermarketlerden apartmanlara, tarlalardan depolara, modern ve kapitalist dünya düzeninin tanıdık imgelerini kurmaca mekanlara dönüştüren Gursky, aynı zamanda şu anda dünyanın en pahalı fotoğrafının sanatçısı. 2011’deki bir Christie’s müzayedesinde sanatçının Rheinn II başlıklı fotoğrafı 4,338,500$‘a alıcı bularak bir rekor kırmıştı. Sanatçı, yaşamını ve çalışmalarını Düsseldorf‘ta sürdürüyor.

Websitesi

Taryn Simon

taryn simon
Express Highways, 2012 | Taryn Simon

Bir fotoğraf sanatçısı değil, disiplinlerarası bir çağdaş sanatçı olan Taryn Simon (d.1975), fotoğrafı bir amaç olarak değil bir araç olarak kullanan sanatçılara çok iyi bir örnek. Fotoğrafın yanında metin, heykel ve performans gibi medyumlardan da beslenen Simon, sınıflandırma ve kategorizasyon sistemlerine olan ilgisinden de pratiğinde faydalanan sanatçı, araştırmaya ve belgelemeye dayalı büyük projeleri sonucunda ilgi çekici fotoğraf serileri ortaya çıkarıyor. (Örneğin İstanbul’da da sergilenen bir işi, ABD’deki çeşitli havalimanlarında gümrükte el konulan araç, gereç ve besin maddelerinin envanterini tutan birçok fotoğraftan oluşuyordu.) Taryn Simon, yaşamına ve çalışmalarına New York‘ta devam ediyor.

Websitesi

Philip-Lorca DiCorcia

philip lorca dicorcia
W, March #14, 2000 | Philip-Lorca DiCorcia 

Philip-Lorca DiCorcia‘nın (d.1951) hikâyeyi daima ön planda tutan serileri, gerçek ve kurgunun arasındaki gri bölgede yer alan fotoğraflardan oluşuyor. Tıpkı Cindy Sherman gibi her ayrıntısı düşünülerek yaratılmış fotoğraf karelerinde gerçek insanlar, gerçek mekanlar olmasına rağmen, bunların tesadüfî anları belgelemediğini anlamak mümkün. MoMA‘nın fotoğraf departmanı küratörü, müzenin koleksiyonunda 70’e yakın eseri bulunan DiCorcia’nın başarısını ‘daha fazlasını gösterip daha azını anlatmaya olan eğilimine’ bağlıyor. Yale Üniversitesi‘nde ders veren DiCorcia, yaşamına ve çalışmalarına New York‘ta devam ediyor.

Murat Germen

murat germen
Muta-morphosis: İstanbul – Zincirlikuyu #01, 2013 | Murat Germen 

Ve Türkiye’den bir çağdaş fotoğraf sanatçısı… Murat Germen (d.1965), fotoğrafı bir ifade biçimi ve araştırma aracı olarak kullandığı işlerinde, mimarlık geçmişinin de etkisiyle şehir, şehirleşme ve insan-doğa ilişkisi gibi kavramlar üzerine yoğunlaşıyor. Farklı fotomanipülasyon teknikleriyle etkileyici imgeler yaratan sanatçının eserleri İstanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Torun Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat gibi kurumların koleksiyonlarında yer alıyor. Sabancı Üniversitesi‘ndeki akademisyenlik görevini de sürdüren Germen, yaşamına ve çalışmalarına İstanbul ve Londra’da devam ediyor.

Websitesi | Instagram

İlginizi çekebilir: Gizem Dereci’den “Ara Güler Müzesi: Fotoğrafın bomontiada’daki Mabedi

İlginizi çekebilir #2: Gülfem Karcı’dan “Magnum: Efsanevi Fotoğraf Ajansının Hikayesi