Havalar soğudu, pandemi kısıtlamaları arttı derken ama gönüllü ama mecburi olarak evlerimizde daha fazla zaman geçirmeye başladık. Bu durum hepimiz için farklı açılardan zorlayıcı. Bu zorlu atmosferden biraz olsun uzaklaşmanız, belki lise yıllarında kalan okuma alışkanlığınızı geri kazanmanız için, son yıllarda tanıştığım ve çok severek okuduğum Çağdaş Türk Edebiyatından favori yazarları sizlerle de paylaşmak istedim. Her okurun keyifle okuyacağını umduğum bu kitaplardan biri veya tamamı dilerim kitaplığınızda yer bulur. Keyifli okumalar 🙂

Çağdaş Türk Edebiyatı Kitapları
Çağdaş Türk Edebiyatı Kitapları | Fotoğraf: Fulya Çetinsöz

Çağdaş Türk Edebiyatı Kitapları

Nermin Yıldırım – Unutma Beni Apartmanı

Nermin Yıldırım’ın hangi kitabını önersem bilemiyorum açıkçası. Her birini ayrı seviyorum. Ama hiç okumadıysanız “Unutma Beni Apartmanı” güzel bir başlangıç olabilir. Aile kavramı, toplumsal olaylar, insan ilişkileri Unutma Beni Apartmanı’nda ustaca ele alınıyor. Okuduktan sonra “yazarın ilk kitabı buysa diğerleri kim bilir nasıldır?” diyerek peşi sıra; “Dokunmadan, Rüyalar Anlatılmaz, Misafir, Saklı Bahçeler Haritası” okumanızı önerebileceğim favori kitaplarım. Türkçeyi kullanma konusundaki ustalığı, karakter betimlemedeki ustalık hikayeden asla kopmamanıza neden oluyor. 

Hikmet Hükümenoğlu – Atmaca

hikmethukumenoglu-atmaca
Hikmet Hükümenoğlu – Atmaca | Fotoğraf: Fulya Çetinsöz

Hikmet Hükümenoğlu, bu yıl Atmaca ile tanıdığım ve “Ne yazsa okurum!” diyeceğim yazarlardan oldu. 1995 yılında Ömer’in lise son sınıfta ailesi ve arkadaşlarıyla yaşadıklarıyla başlıyor, Atmaca. 1995 yılının aile yapısı, toplumsal olayları kör göze çomak sokmadan ustalıkla işleniyor. Kitapta en sevdiğim de bu oldu. 1995’te başlayan hikayemiz 2019 yılına kadar Ömer’in ailesi ve hayatındaki insanlar etrafında devam ediyor. Kitabın teması “öfke” desek de çok sert, rahatsız edici bir öfkeden de bahsetmemek lazım. Aslında hepimizin hislerine tercüman bir karakter Ömer. Kitapta bol bol kitap tavsiyesi olduğunu da hatırlatmam da fayda var. Yazarın “Körburun” isimli kitabı da çok sevilen kitaplardan birisi. Ayrıca Atilla İlhan Edebiyat Ödülü aldığını da belirtmek istiyorum.

Defne Suman – Emanet Zaman

defnesuman-emanetzaman
Defne Suman – Emanet Zaman | Fotoğraf: Fulya Çetinsöz

Benim gibi Selanik göçmenlerinin ya da mübadele hikayelerini okumayı sevenlerin keyifle okuyacağını düşündüğüm bir kitap Emanet Zaman. 1900’lerden 1970 yılına uzanan modern zamanlarda geçen Şehrazat masalı adeta. Biz hep mübadelenin Yunanistan ayağını okuduk aslında. İzmir’i merkeze alan kitap sayısı fazla değildi. Emanet Zaman’da büyülü bir atmosferde eski İzmir’e gidiyoruz ve hikayeyi bir de bu açıdan dinliyoruz.  Defne Suman’ın ayrıca “Kahvaltı Sofrası, Yaz Sıcağı” romanları da okunabilir.

Doğu Yücel – Kimdir Bu Mitat Karaman?

Doğu Yücel’den önereceğim kitap yazarın belki de en az beğenilen kitabı olabilir. Ancak ben okurken çok keyif aldım. Yer yer güldüm, üzüldüm, hikayeyi çözmeye çalıştım. Günün sonunda yazar benim tüm tahminlerimi çürütecek bir sonla final yaptı 🙂 Toplumsal sorunlara değinen, eğlenceli bir dille işin içine biraz korku da katan bir kitap “Kimdir bu mitat karaman?” 

Melisa Kesmez – Nohut Oda

Melisa Kesmez - Nohut Oda
Melisa Kesmez – Nohut Oda | Fotoğraf: Fulya Çetinsöz

Melisa Kesmez’den hangi kitabı önersem bilemedim. Nohut Oda beni en çok sarsan, çok kendimi bulduğum bir kitabı. Öyküleriyle bizi sıcacık saran, çok bizden dertleri anlatan bir yazar Melisa Kesmez. “Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz, Bazen Bahar” da yazarın diğer öykü kitapları. 

İsmail Güzelsoy – Kıpırdamıyoruz

Kentte bir kıyamet söylentisi dolaşır ve karakterimizin de tam da kıyamete günler kala aşık olacağı tutar. İsmail Güzelsoy’un büyülü bir dili var. Kıpırdamıyoruz’da bizi objektiften zaman algısını keşfetmeye davet ediyor. Zaman bir yanılsama mı? Yaşananlar bizim hatırladığımız gibi mi gerçekleşiyor sahiden? Bizi bu soruları sormaya iten bir kitap Kıpırdamıyoruz.

Bazılarıyla yeni tanıştığım, bazılarıyla ise eski dost olduğum “ne yazsa okurum!” dediğim yazarlardan bir seçki hazırlamak istedim sizlere. Dilerim siz de okurken benim kadar beğenirsiniz. Hepinize sağlıklı ve iyi kilerle dolu bir yıl diliyorum şimdiden.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@brigittetohm

İlginizi çekebilir: Halil Gökhan’dan Edebiyatımızda Ev