Tatlıyla aranız nasıl bilemem ama benim kendimi bildim bileli tatlıyla bağım epey sıkı. Bazı tatlar var ki onlardan vazgeçmem ya da sıkılmam mümkün olmuyor, işte bugün sizlere bahsedeceğim tatlı da onlardan biri: Churros. 

Bir İspanyol Klasiği: Churros

Churros, İspanya mutfağında yer alan bir tür kızarmış hamur tatlısı. “Churro” kelimesi İspanyolca’da “kızartılmış” anlamına geliyor.  Kızarmışlığını tam olarak isminden alan İspanyolların gözde tatlısı, ilk olarak İspanya daha sonra ise Latin Amerika, Portekiz ve Fransa’da epey popüler bir tatlı. Genellikle kahvaltıda tüketilip çikolata, reçel, şeker ya da farklı soslara batırılarak yeniyor. 

Churros’un görünümü bizim halka tatlımızı andırıyor diyebilirim,tabiki şerbetsiz hali. Görsel olarak ben halka tatlıya benzettim ancak bu tatlıyı tulumba tatlısına benzetenler de var. Kısacası bizim tulumba tatlımızın biraz daha ince ve uzun hali diyebiliriz. Hem halka hem de tulumba tatlımıza benzerliğiyle kendini sevdiren bu sevimli tatlının beni en çok cezbeden kısmı da bizim tatlılarımızdan net olarak ayrıldığı kısım. Halka tatlı ve tulumba tatlısı gibi şerbetli olmayıp gevrek bir lezzet. Gevrek olması oldukça mühim, aynı zamanda yerken çıtır çıtır da ses çıkıyor. Gevrek çıtırımsı kızartılmış bu hamur tatlı kendine hayran bıraktırıyor resmen.

Churros
Churros | Fotoğraf: WantTo Create (unsplash.com)

Bizim kültürümüzde yer alan tatlıya benzerliğinden sonra acaba bu tatlının kökeni nereye dayanıyor diye merak ediyor. Bu konuya dair yaptığım araştırmalar sonrasında tatlının kökeni hakkında net bir bilginin olmadığı görülüyor. Bazılarına göre İber Yarımadası’ndaki çobanların keşfiyle bu tatlıya churra adı verildiği, başka bir rivayete göre ise Portekizlilerin Çin’de yedikleri “You Tiao” adındaki tatlıyı Portekiz’e oradan da İspanya’ya götürdükleri söyleniyor. Peki bizim halka tatlımızla ne ilgisi var? Bu konuyla ilgili rivayet ise, engizisyon mahkemelerinden kaçarak İspanya’dan Osmanlı’ya sığınan İspanyol Yahudilerinin tatlıyı getirmesi. Söylediğim gibi bunların hepsi sadece bir rivayet. Tatlının kökenini tam olarak ne yazık ki bilmiyoruz. 

Tatlının kökenini bir kenara bırakıp bu tatlıyı nasıl keşfettiğimden bahsetmek istiyorum. Eşim bu sene İspanya’da bir hafta eğitimdeydi. Daha önce gittiğinde ülkenin meşhur tatlısı Churros’u yediğini ve benim damak tadımı bildiği için bu tatlıyı çok seveceğimi söyledi. Tamamen sohbet sırasında keşfedip daha sonra unuttuğum bir tatlı oldu. Ne merak edip baktım ne de araştırdım. Ta ki yaz tatilinde otelde sabah kahvaltısında ikram edilene kadar… İlk denememde aşırı sevdim, hatta sabah uyandığımda mutluluk sebebim oldu. Bilirsiniz yaz tatillerinde hele de oteldeyseniz kahvaltılar bazen zor gelir, gözünüzde büyür ya bu sefer hiç öyle olmadı. İstisnasız her sabah büyük bir keyifle uyandım ve büyük bir keyifle Churros yedim. Hala tadı damağımda…

Churros
Churros | Fotoğraf: Rolande PG (unsplash.com)

Peki evlerimizde bu tatlıyı nasıl yapabiliriz? İnternette tariflere baktığımda Churros yapımına dair çok sayfa olduğunu fark ettim. Farklı tarifler veren çok sayfa olunca açıkcası anlatımlarına alışık olduğumdan herhangi bir yeni tarifte ilk olarak aklıma gelen hesapları ilk olarak sizlere önerebilirim. Arda’nın Mutfağı, Refika’nın Mutfağı ve Danilo Zanna’nın youtube hesabından bu tatlıya ait anlatımları izlediğim için sizlere naçizane öneriyorum. Elbette bu saydıklarımın dışında internette epey tarif var, onları da inceleyebilirsiniz. 

Videolardaki anlatım epey net olunca tatlının uzun uzun malzemelerini ve tarifini yazmak istemedim ancak sizler için yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususları tek tek not aldım. Öncelikle tariflerde verilen ölçülere uymanız ve tartı kullanmanız büyük önem taşıyor. Herkesin evindeki bardak ölçüleri aynı olmadığından hamur hatalı olabilir. Tatlının en önemli özelliği hamurun iki kez pişmiş olması. Birincisi tencerede kavurarak, ikincisi ise kızartılarak. Buradan da anlaşıldığı üzere hamur çok ama çok mühim çünkü tatlının malzemeleri hamuru meydana getirecek su, un, tereyağı, tuz ve yumurtadan oluşuyor. Dikkat edilmesi gereken diğer kısım yağın çok sıcak ya da soğuk olmaması. Fazla sıcak olursa içleri pişmeden dışların yanması; soğuk olursa da yağ çekmesi.

Churros
Churros | Fotoğraf: Unsplash

Şimdi gelelim en önemli soruya. Peki ben bu tatlıyı nerede yiyebilirim? Yaşadığım şehirde churros yiyebileceğim mekan var mı bilmiyorum henüz ancak İstanbul’da “The Churrol, Choca Sweet Moda ve Fireroom” adlı mekanlarda birbirinden farklı ve lezzetli Churrosları yiyebilirsiniz. Kadıköy Moda’da ve Ataşehir’de yer alan The Churrol’da el yapımı Churros’ların klasik,dolgulu, ballı ve süslü olarak çeşitleri mevcut. Klasik olan çikolata sosuna batırılarak yeniyor. Ballı Churros’un içine magnolia ve muz konuluyor; üstüne tarçın ve bal ile lezzetlendiriliyor. Dolgulu Churros ise adı üstünde dolgulu. Churros’un ortasını açarak içine istenilen malzemeyle dolgu yapılıyor. Bu malzeme meyve olur çikolata olur; tamamen sizin tercihinize bağlı. Son olarak bu mekan yemek sepeti ve getir ile evlerinize kadar da hizmet veriyor. Gitmeden deneyebilirsiniz. Choca Sweet Moda adlı mekan da Kadıköy Moda’da yer alıyor. İtalyan ve İspanyol tatlılarına menüsünde yer veren bu mekanda da Churros’ların tadına bakabilirsiniz. 

Ben tatlıyı kendi ülkesinde yemek istiyorum diyenler varsa – umarım yolumuz düşer, ben de çok isterim – churros uzman mekanı olarak gösterilen Xurreria’larda yememiz söyleniyor. Barcelona’da bir çok seçenek olsa da en çok önerilen iki mekan Xurreria Laietana ve Xurreria Banys Nous 8. aklınızda bulunsun. 

Kapak Fotoğrafı: Unsplash.com/@foodieflavours

İlginizi çekebilir: Öyküm Kütük’ten Sachertorte