Yeni yıl hazırlıklarımız başladı. Necip Fazıl’ın dediği gibi ne hasta bekledi sabahı, ne şeytan bekledi günahı. Bizim 2021’i beklediğimiz kadar. Yangın, deprem, çığ, salgın hastalık, ekonomik kriz, su kıtlığı derken bir şekilde galiba gerçekten bu yılı bitirdik ancak bu yıldan çıkarmamız gereken çok büyük dersler var. Biz bu dersleri çıkarmadığımız sürece her gelen yeni yıl bir öncekini aratacak. Doğanın dengesini bozuyoruz. David Attenborough’nin dediği gibi “Şimdiye kadar ki en akıllı canlılar olarak buraya kadar geldik. Ancak devam etmek için daha fazlasına ihtiyacımız var.” Çünkü yok oluyoruz. O kadar gereksiz yere tüketim yapıyoruz ki aldığımız şeylerin çoğunu kullanmıyoruz bile. Boş verin bu suyu çıkmış tüketim çılgınlığını gelin 2021’e bu yıldan dersimizi almış bir şekilde başlayalım ne dersiniz? İlk adımı da biten bu yılı deliler gibi kutlayacağımız gün için sevdiklerimize alacağımız hediyelerle atalım. Yılbaşı için doğa dostu hediye önerileri ile geldim bugün.

Doğa Dostu Hediye Önerileri
Doğa Dostu Hediye Önerileri | Fotoğraf: Unsplash/@kadh

Doğa Dostu Hediye Önerileri

WWF Market

WWF Market hem doğa dostu olması hem de çok güzel ve geniş ürün yelpazesi ile benim çok sevdiğim bir alternatif. Kıyafetten, ev gereçlerine kadar çok çeşitli ürünler bulabilirsiniz. Kıyafet hediye etmeyi genel de risk olarak görsem de siz almayı tercih ediyorsanız doğa dostu WWF Market’ten alın. Bu sayede daha az su harcamış, karbon salınımını azaltmış, tarım alanlarında ve ürünlerinde kimyasal kullanmayan, elektrik tasarrufu yapan bir markayı desteklemiş olursunuz. Ancak benim burada asıl önerim evlat edinme. Yani kim evinde bir panda, kaplan, yunus, kutup ayısı, koala, penguen, fil gibi bir evlat istemez ki? Ben istemem diyorsanız tahmin ettiğiniz gibi sembolik bir evlat edinme zaten bu. Her hediye somut olacak diye bir şey yok ya. Seçtiğiniz hayvan için 50 TL gibi bir bağışta bulunarak neslinin tükenmemesi ve doğal yaşam ortamının korunmasına destek olabilirsiniz. Buradaki son önerim ise matara. Özellikle çalışma hayatının içinde olanlar için kahvesiz geçen bir yoktur. Ofiste pandemiden dolayı koyulan tek kullanımlık bardaklar yerine de, iş yerine en yakın 3. nesil kahveciden kahve almaya giderken de tek ihtiyacınız matara. Üstelik bazı kahvecilere kendi mataranızla gittiğinizde kahvenizi daha ucuza alabilirsiniz.

Tema Vakfı Fidan Hediyesi

Ağaçların insanlar ve dünya için önemini anlatmama hiç gerek yok. Ancak malumunuz artan insan nüfusu adeta yağmalar gibi dünyanın dört bir yanında çok çeşitli sebeplerle ağaçları katletti. Yılda 15 milyar ağaç kesiyoruz, yağmur ormanlarının yarısını yok ettik bile. Kendi ellerimizle sonumuzu hazırlıyoruz. O yüzden boş verin artık özel günlerde yüzlerce liraya aldığınız o ürünleri. Tema Vakfı’nda sadece 42 lira gibi bir fiyata 3 fidan dikebiliyorsunuz. İsterseniz bunu da basılı sertifika halinde istediğiniz kişiye hediye edebilirsiniz. Ayrıca sertifikalar geri dönüştürülmüş malzemelerden üretiliyor.

SuCo

Plastik, dünyamızın en büyük düşmanı. Özellikle çok sık kullandığımız plastik şişeler. Bunlar için SuCo çok güzel bir alternatif yapmış. Plastik şişeler hem dünyaya hem de insan sağlığına çok ciddi zarar veriyor ama çantada sürekli cam ya da metal matara taşımak da boyun ve bel sağlığına zarar veriyor. İşte size alternatif katlanabilen, BPA gibi zararlı kimyasal içermeyen, tekrar kullanılmasıyla bütçe ve doğa dostu SuCo mataralar. Üstelik WWF ile iş birlikleri de var o alternatiflerine de bakabilirsiniz.

Epidotte

Yukarıdaki öneriler daha uygun fiyatlı her bütçeye uygun olanlardı. Şimdi Epidotte’nin suya, yıkanmaya dayanıklı, doğa dostu geri dönüştürülebilen çantalarından bahsetmek istiyorum. Bütçeniz ortalama 400-600 TL arasında ise bu çanta önerileri de sizin için gelsin. Markanın kurucusu yıkanabilir selüloz kağıtlarını keşfedince hikaye başlamış. Markanın tüm ürünleri yıkanmaya, yırtılmaya dayanaklı olan bu selüloz kağıdından yapılıyor. Kullandıkça kırışarak şekil alıyor bu ürünler. Ben çanta önerisinde bulundum ama markanın ürün yelpazesi oldukça geniş.

Less ve Mumo Wrap

Daha önce bir yazımda Mumo’nun doğa dostu ürünlerin bahsetmiştim. Bu önerimde ise iki markadan bahsetmek istiyorum. Bu markalardan çeşitli ürünler alarak bir kutu içerisinde toplayabilirsiniz. Bu sayede çevrenizdekilerin yeni yıla gerçek anlamda yeni bir başlangıç yapmalarını sağlayabilirsiniz.  Mumo’nun gıda saklama kumaşları, balmumu ve bakliyat keselerinden ihtiyacınıza göre setler hazırlayabilirsiniz ya da Mumo Wrap’in hazır setlerinden birini satın alabilirsiniz. Less’den ise keten kese, alışveriş çantası, file çanta gibi ürünlerle dilediğiniz seti oluşturabilir ve yeni yılda özellikle de mutfak alışverişleri sırasında atık çıkarmadan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

 Mua Atölye ve Hello Minaste 

Hediye alacağınız kişi mum seviyorsa bence başka markaya bakmayın. Tabi lokal, doğa dostu olanlar hariç. Yüzlerce liraya mum alıp, verdiğiniz paranın büyük kısmını etikete ödeyip birde sağlığınıza zarar vermek mi? Bence artık bilinçli tüketmeye başlamak için 2020 bize yeterince mesaj verdi.  Hava kalitenizi düşürmeyen, doğa dostu, sürdürülebilir mumlar almak artık çok kolay.

Doğa ile bir savaş halindeyiz ancak bu savaşı kazanan asla biz olamayız. Ben mi değiştireceğim koca düzeni demeyin. Sen, ben, o hep birlikte değiştireceğiz. Ben değiştim ve burada size yazılar yazarak anlatıyorum. Sizler bu yazıları okuyarak değişin. Sonra elinizin değdiği herkesi değiştirmek için uğraşın; inanın bana sandığınızdan çok daha kolay doğa dostu yaşamak. Çünkü düşünülenin aksine “gereksiz duyar kasmak” değil. Bütün bu alternatifler kendi sağlığımız ve bütçemiz içinde dost. Doğayı koruyalım, hayvanlara sahip çıkalım, özellikle şu dönemde lokali destekleyelim. Dünyayı iyilik ve güzellikten, sevgiden başka hiçbir şey kurtaramaz çünkü. Hadi yeni yılda gerçek anlamda yeni bir başlangıç yapalım. 2020’nin bizlere verdiği tüm mesajları alıp gereken cevabı verelim ve dünyadaki bütün güzelliklerle dost kalalım..

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@kadh

İlginizi çekebilir: Ece Yılmaz’dan 2020 Yılbaşı Alışverişi