Eski çağ yazarlarının ‘çifte limanlı kent’ olarak yazdığı ve bugüne dek ufak tefek yeniliklerle, doğasından pek bir şey yitirmeden gelmeyi başarmış tatlı bir yerde, Enez’de, huzur dolu bir tatil yaptım geçtiğimiz hafta…

enez

Enez Neresi?

Tarihteki ismi Ainos olan bu yerleşim, eski çağda Thasos (Taşöz)’den Çanakkale Boğazı’na kadar olan Kuzey Ege sahili boyunca limana sahip olan bir yer. Aynı zamanda Trakya bölgesinin verimli ovalarını besleyen Meriç’e kucak açan, bu sebepten ötürü eski zamanlardan bu yana önemini koruyan bir nitelikte. Kuzeyin Odessos (Varna) kentinin güney bölgelerle olan ticareti sırasında yol üzeri olan Enez, Karadeniz ve Ege Denizi arasında, öte yandan Trakya ile Ege adaları arasında alışverişi kolaylaştırmış yıllar boyunca. Devam eden arkeolojik kazılar gün geçtikçe bölgenin kültürel, tarihi ve coğrafi konumunun stratejik önemine ışık tutmaya devam ediyor. Söz gelimi Enez’in 3 kilometre doğusunda yer alan tarihin neolitik dönemine ait Hoca Çeşme Höyüğü kalıntıları arkeoloji ve tarih dünyasında epey yankı bulmuş. Tatilini seçtiği yörenin tarihi özelliklerini de öğrenerek değerlendirmek isteyenlerdenseniz günümüzde Fatih Camii olarak bilinen, Bizans döneminde inşa edilmiş Ayasofya Kilisesi ve kale içerisindeki iki şapel, kale dışında bulunan Zengin Evi (Roma Villası), Pan Mağarası, Kral Kızı Bazilikası, Kale Hamamı, Nekropolisler (mezarlıklar) mutlaka ziyaret etmeniz gereken ve çoğunlukla birbirine yakın konumlanan yerler arasında.

enez – kız böcekleri

enez – kurbağa
Enez’de Ne Yapılır?

Deniz kenarına yaklaştıkça Ege’nin yapılaşma ve teknoloji ile şehirleşmeye teslim etmediği doğası kucaklıyor insanı. Pek çok kuş türüne rastlayacağınız Enez, iklim ve sulak alanların varlığı nedeni ile büyük kentlerde alışık olmadığımız böcekler, kurbağalar ve kanatlılara da ev sahipliği yapıyor. Gözünüz korkmasın, İstanbul ve Ankara gibi yüksek katlı binalar ve şehirli atmosfere alışmış biz apartman çocukları için ilk gün bir ölçü zorlu ve heyecanlı geçse de ikinci geceden itibaren karşınıza çıkan her canlıya sevgi ve sükunet içinde bakıyorsunuz.

Enez

Denizi Türkiye’nin en güzel sularından biri bana sorarsanız. Çok ender rüzgar çıkar Enez’de, dalgasız denizle arası iyi olanlar için önerebilirim. Ayrıca berraklığı ve ne çok sıcak ne de çok soğuk suyuyla deniz tutkunlarını tavlayacağından eminim Enez’in. Deniz minareleri, istiridyeler, yengeçler, türlü yosunlar ve irili ufaklı pek çok balık çeşidi de deniz gözlüğü ve şnorkelle sualtı dünyasına konuk olmak isteyenleri pek şenlikli karşılıyor! Hiçbir bölgeye haksızlık etmek istemem ancak kentleşmenin az olduğu ve doğanın güney kıyılara nispeten az tahrip edildiği Kuzey Ege’nin prensesi Enez pek cazip göründü benim gözüme.

enez

Enes’e Ulaşım

Tüm yılın ve şehrin stres ve gürültüsünden uzak, kuş sesleri eşliğinde güne başlanan, uzun kumsalında günbatımın keyifle izlenebileceği sakin bir tesis, İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri Enez Kampı’nda konakladım. Bizim kampın az ilerisinde de Trakya Üniversitesi’ne ait bir başka tesis yer alıyor ve ufak pansiyon ve moteller de Enez’in yerleşim merkezinde bulunuyor. İstanbul’dan hız ve mola verme durumunuza göre 4 ila 5 saatte ulaşabileceğiniz Enez mutlaka görülmesi gereken tatlı bir kasaba olarak yer etti zihnimde. Kimyasallar ve türlü kirliliklerden uzak, temiz bir hava solumak ve Kuzey Ege’nin tadına Saroz Körfezi’nin kuzeyinden bakmak isteyenler için bu Trakya durağı sizi de aynı güzellikte ağırlayacaktır…

enez – ibrahim’in yeri