Birçoğumuz, işlerimiz gereği gün içinde uzun süreler boyunca aynı pozisyonda oturuyoruz. Laptop ekranlarına bakarak, ellerimizi klavye üzerinde bir oraya bir buraya hareket ettirerek saatlerimiz geçiyor. Yalnızca bu rutin bile, esneklik antrenmanlarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymak için yeterli. Duruş bozukluklarını düzeltmek, kasları rahatlatmak, performansı artırmak… Esneklik odaklı egzersizlerin faydası sandığınızdan da çok.

Ayşe Begüm Onbaşı
Ayşe Begüm Onbaşı

Esneklik için, eklemlerin en geniş açıda hareket edebilme özelliği diyebiliriz. Bizler bu özellik üzerinde bilinçli olarak çalışmadığımızda, kaslarımızı çevreleyen bağların etrafındaki hareket açısı yeterince geniş olmamaya başlıyor. Bu da bizi esneklik anlamında sınırlıyor. Bir başka deyişle, esneklik antrenmanları temelde eklemlerimizin hareket aralığını artırmaya ve böylece kaslarımızı rahatlatmaya yardımcı oluyor.

Kas sakatlıklarını önlemek, esneklik antrenmanlarının bizlere sağladığı en büyük yararlardan biri. Bir düşünün, kas yapınız esnek olduğunda; antrenman sırasında veya günlük yaşamda karşılabileceğiniz kas burkulması, kasın yanlış bir hareket sebebiyle zorlanması gibi durumlara önceden hazırlıklı oluyorsunuz.

 Ayşe Begüm Onbaşı
Ayşe Begüm Onbaşı | Fotoğraf: Mine Kasapoglu

Esnekliğinizi geliştirdiğinizde, aynı zamanda kaslarınızı istediğiniz şekillerde kullanabilme konusunda da rahatlıyorsunuz. Bu, antrenmanlarınız sırasında hareketleri daha doğru ve düzgün yapmanızı sağlıyor; böylece aldığınız verim artıyor, performansınız yükseliyor. Kaslarınızı istediğiniz açılarda hareket ettirmek tüm bunları sağladığı gibi, koşu antrenmanları sırasında hızınızı da artırıyor.

Esnek olmanın avantajları kendini yalnızca antrenmanlar sırasında göstermiyor elbette. Gün içinde farkında olmadan birçok defa ve uzun süreler yanlış pozisyonlarda oturuyor, çalışıyor ve vakit geçiriyoruz. Bu, belli grup kaslarının daha çok çalışmasını beraberinde getiriyor; geri kalanlarınsa aktifliğini yitirmesine sebep oluyor. Maalesef ki bu tip alışkanlıklar çoğu zaman, birtakım bel ve kas ağrılarıyla sonuçlanıyor. İşte esneme odaklı egzersizler, düzenli olarak yapıldığı takdirde duruş bozukluklarını iyileştirme konusunda da oldukça etkili.

Ayşe Begüm Onbaşı
Ayşe Begüm Onbaşı | Fotoğraf: Nuri Yılmazer

Öyleyse, gelin Red Bull Project: Pro esneklik antrenmanlarıyla harekete geçelim! Dünya şampiyonu cimnastikçi Ayşe Begüm Onbaşı’nın hazırladığı, etkili esneme (stretching) hareketlerinden oluşan 10 antrenmanlık seri, hemen şimdi sizin tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor. Kendisini aynı zamanda, 2015’te Meksika’da gerçekleşen Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği dünya üçüncülüğünden 2019’da Portekiz’deki Aerobik Cimnastik Dünya Kupası’ndaki birinciliğine, birçok uluslararası başarısıyla da tanıyoruz.

Başarılı sporcu Ayşe Begüm’ün hazırladığı seriye geri dönelim. Seride, tüm kaslarınızı harekete geçiren ve bedeninizin bütünleştiğini hissettiren Suma Squat’tan özellikle bacak açma konusunda sınırlarınızı zorlayabileceğiniz Leg Stretch’e, vücudun tüm kas gruplarını çalıştıran esneme egzersizleri yer alıyor. Tüm kaslarınızı sonuna kadar çalıştırdıktan sonra, Ayşe Begüm’ün rehberliğinde mutlu bebek pozisyonuna geçerek rahatlamaya ve kendinizi kutlamaya hazır olun.

Şimdikinden çok daha esnek bir beden yapısına sahip olmak, sizin elinizde. Doğru antrenmanları düzenli bir şekilde uygulayarak esneklik çalışmalarının bahsettiğimiz tüm faydalarını bedeninizde ve yaşamınızın her alanında deneyimleyebilirsiniz. Bir düzen oturtma noktasında, sizin için hazırladığımız evde antrenman rutini oluşturma önerilerine göz atabilir; Ayşe Begüm’ün haftanın 5 günü evinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki antrenman salonunda kendini geliştirerek, zaman içinde dünya çapında bir jimnastikçiye dönüşme hikayesinden ilham alabilirsiniz. Biz size doğru antrenman için ihtiyacınız olan adresi verdik, şimdi sıra sizde.

Ayşe Begüm’ün esneklik antrenmanlarına buradan ulaşabilir, kendinize #meydanoku’yabilirsiniz.

Kapak fotoğrafı: Mine Kasapoglu