Kayısı ağaçlarının altına kurulmuş bir sofra, sevdiklerimize uzattığımız tabaklar ve mutfaktan avluya doğru yayılan kokuları ile makarna… Yalnız, biz bütün kurduğumuz hayallerin ilk mutfağımızdan geçtiğine inanıyoruz. O zaman biraz geriye sarmaya ne dersiniz? Arka planda çalan en sevdiğimiz parça, organik pazardan topladığımız sebzeler ve kendi hayat tarzımızı yansıtan dokunuşlar katabileceğimiz artizan İtalyan makarnaları… Bugün sevdiklerimizle buluşacağımız sofralardan önce gerçek makarnanın tadını yaratıcı tarifler ile deneyimlebilmek adına mutfaklarımıza konuk oluyoruz!

Geleneksel İtalyan Makarnaları | Fotoğraf: Barilla

Buğday değirmende öğütülmeye başladığından beri geleneksel İtalyan makarnaları, sevdiklerimiz ile buluştuğumuz şehirdeki teraslardan kendi kendimize kaldığımız bir günde ruhumuzu doyurmak için hazırladığımız tabaklara kadar hep soframızdadır. Usta yönetmen Agnes Varda, iyi bir makarna sipariş edebilirsiniz ama onu hazırlamanın hazzı başkadır der. Biz de tam olarak bu sözden yola çıkarak ikonik İtalyan makarnası Barilla ile unutulmaz yaz sofralarımıza eşlik edecek tarifleri hazırlamanın keyfini çıkarıyoruz! Eğer organik pazarlardan mevsimin sebzelerini sepetlerinize doldurduysanız hayallerimizi gerçekleştirmek adına en sevdiğimiz önlükleri takıyoruz.

Geleneksel İtalyan Makarnaları

Geleneksel İtalyan Makarnaları | Fotoğraf: Barilla

Hayatımızda aradığımız çeşitliliğe eşlik edebilecek neredeyse altı yüze yakın makarna türü olduğunu biliyor muydunuz? Bugün, sürekli yükselen binaların ortasında kalan yemek sofralarımızdan bundan binlerce yıl önce toplulukların buluştuğu masalara kadar makarna, insanlık tarihinin en eski tariflerinden birini oluşturuyor. Yemek tarihçileri, hâlâ ilk makarnayı hangi medeniyetin hazırladığını tartışıyor olsa da yoruma açık olmayan tek bir gerçek var: insanlık tarihinin en eski tariflerinden makarnaya en iyi yorumları getiren İtalyanlar! Bugün, şehirdeki evlerimizden sayfiyedeki bahçelerimize kadar artizan makarna çeşitlerini araştırıyor, sevdiklerimizle buluştuğumuz sofraları unutulmaz yapacak modern tarifleri keşfediyoruz.

Spagetti

Yüzlerce makarna çeşidi olsa da geleneksel İtalyan makarnası dediğimizde küçüklüğümüzde hayranlıkla izlediğimiz animasyonlardaki uzadıkça uzayanlardan bugün soframızda başı çekenlere kadar aklımıza ilk spagetti gelir. Spagetti, tarihte ilk defa milattan sonra 5. yüzyılda Talmud’ta geçiyor. Yemek tarihçilerine göre Sicilya Krallığı’nın geleneksel yemeklerinden biri olarak görülen spagettinin dünyaya Sicilyalılar tarafından mı yoksa Sicilya’yı fetheden Araplar tarafından mı yayıldığı hâlâ tartışılıyor. Spagettiyi kim dünyaya yaymış olursa olsun bugün bütün gastronomi duayenlerinin anlaşabildiği tek nokta spagettinin İtalyan mutfağının en önemli reçetelerini oluşturuyor olması. Sürdürülebilir yollar ile Barilla’nın 140 yıllık bir deneyim ile hazırladığı spagettiler ise farklı beslenme şekillerine uygun seçenekleri ile dikkat çekiyor. Barilla’nın en geleneksel tariflerini deneyimlemek isteyenler için Klasik Spagettileri, glütensiz beslenenlere yönelik Glütensiz Spagettisi, lezzetten ödün vermeden en sağlıklı seçenekleri tercih edenler için Tam Buğdaylı Spagettisi ve sofrasında bulunuyor.

Spaghetti alla Nerano

Spaghetti alla Nerano | Fotoğraf: Barilla

Yaz sofralarımızda İtalya’nın Campania bölgesine konuk olacağımız tarifin detayları aşağıda!

2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Spagetti, 300 gram kabak, 1 diş sarımsak, 70 gram Provolone peyniri, 1 yemek kaşığı Barilla Pesto Genovese sos, taze fesleğen ve baharatlar, zeytinyağı, tuz ve karabiber

Hazırlanışı: 1. Kabakları ince dilimler halinde kesin ardından tavada sarımsak ve zeyinyağı ile kızartın. 2. Tuz ve karabiber serpin. Kabaklarınızın kızarmasının ardından emici bir havlu üzerinde dinlendirin. 3. Kızarttığınız kabakların yarısını ayrı bir kasede Barilla Pesto Genovese sos ile karıştırarak krema haline getirin. 4. Bu sırada derin bir tencerede su kaynatın. Ardından Barilla Spagetti makarnanızı tuzlu suda kutusunda belirtilen süre kadar haşlayın. 5. Makarnanız haşlandıktan sonra tencerede hazırladığınız kremayı, sosu ve makarnaları karıştırın. Üzerine karabiber ekleyin. 6. Makarnanızı rendelenmiş Provolone peyniri ile servis edin.

Farfalle

Kuzey İtalya’nın Emila- Romagna bölgesindeki kadınlar tarafından artan makarna hamurunu değerlendirmek amacıyla kelebeklerden ilham alınarak hazırlanıldığı düşünülen Farfalle’nin geçmişi 16. yüzyılın başına uzanıyor. Emilia Romagna bölgesinin diyalektinde strichetti yani papyon olarak da geçen Farfalle, makarnasında özellikle kremamsı dokular ve sebzeli soslar sevenler tarafından tercih ediliyor. Barilla Farfalleler; İtalyan makarna hazırlama kültürüne sadık kalınarak yüksek kaliteli durum buğdayı irmiğinden hazırlanılıyor. Tam Buğday ve klasik olmak üzere iki farklı Farfalle makarnası bulunan Barilla, paketlerinde İtalya’nın geleneksel tariflerini sürdürülebilir ve etik yollar ile hazırlamaya öncelik veriyor.

Kurtulmuş Domates ve Ceviz ile Barilla Farfalle

Kurutulmuş Domates ve Ceviz ile Barilla Farfalle | Fotoğraf: Barilla

En sevdiğimiz malzemeleri tercih ettiğimiz Barilla Farfalle ile buluşturuyoruz! Pratik ve sağlıklı yaz tarifimizin detayları aşağıda.

7 porsiyon için malzemeler: 1 kutu Barilla Farfalle, 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz, yarım su bardağı güneşte kurutulmuş domates, 2 diş zeytinyağında ezilmiş sarımsak, ¼ su bardağı zeytinyağı,1 su bardağı taze rendelenmiş parmesan peyniri, yarım su bardağı taze fesleğen

Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede makarnanızı haşlayacağınız suyu kaynatmaya başlayın. 2. Bu sırada bir tavada cevizlerinizi hafif kahverengi olana kadar yaklaşık 1-2 dakika soteleyin. 3. Büyük bir salata kasesine sotelediğiniz cevizleri, kurutulmuş domateslerinizi, zeytinyağını ve sarımsakları koyarak karıştırın. 4. Barilla Farfalle makarnanızı kutusunda belirtilen süre kadar haşlayın. 5. Makarnanızı süzdükten sonra kâseye ekleyin ve karıştırın. Ardından parmesan peynirinizi ve fesleğenleri ekleyin. 6. Tercih ettiğiniz şekilde baharatlamanızın ardından makarnanız hazır. Afiyet olsun!

Tortiglioni

Türkiye’de yeni popülerleşmeye başlayan Tortiglioni, tırtıklı yüzeyi sayesinde her sosa yakıştığı için İtalyan sofrasının en çok tercih edilen geleneksel makarnaları arasında yerini alıyor. Üzerindeki hareket eden desenlerden dolayı ismini İtalyanca “burulmuş” kelimesinden alan Tortiglioni’nin kökeni ne zamana ve nereye uzandığı bilinmiyor. Dünyanın birçok noktasında en eski Napoli makarna şekli olarak tanınsa da birçok yemek tarihçisi Tortiglioni’nin Güney İtalya’nın Campania bölgesinin başka bir kasabasından geldiğini tahmin ediyor. Son dönemlerde Tortiglioni’nin Türkiye’de de popülerleşmesini sağlayan marka ise tabii ki Barilla. Barilla Tortiglioni’nin geniş oluklu yapısı ve yüzeyindeki spiraller, bu makarnayı dilediğimiz sos ile tüketebilmemizi sağlıyor.

Barilla Arrabbiata Sos ile Tortiglioni alla Norma

Barilla Arrabbiata Sos ile Tortiglioni | Fotoğraf: Barilla

İtalyan mutfağının en geleneksel tariflerinden birine kendi tarzımızı yansıtan çağdaş dokunuşlar ekliyoruz! Barilla Arrabbiata Sos ile acılı bir modern tarifin detayları aşağıda!

2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Tortiglioni, 200 gram Barilla Arrabbiata Sos, 50 gram tuzlu rendelenmiş Ricotta peyniri, 1 adet dilimlenmiş patlıcan, yarım adet kuru soğan, 1 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tercihinize göre birkaç dal taze fesleğen veya taze kekik, tuz ve karabiber

Hazırlanışı: 1. Patlıcanınızı küp şekinde doğramanın ardında tuzlu bir suda yaklaşık 30 dakika dinlendirin. Ardından su ile durulayın ve patlıcanlarınızı havlu ile kurutun. 2. Patlıcanlarınızı kızgın zeytinyağı ile kızartın. Ardından kızaran patlıcanlarınızı bir havlu üzerinde bekletin. 3. Isıttığınız bir tavanın üzerine zeytinyağı dökün. Daha sonra doğradığınız soğanları tavaya koyun. Barilla Arrabbiata sosunu ve taze fesleğen ekleyip karıştırın. Sosunuz hazır olduğunda önceden kızarttığınız patlıcanları ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra tencerenizin altını kapatın. 4. Derin bir tencerede suyu kaynatın. Su kaynadığında Barilla Tortiglioni makarnalarınızı kutusunda belirtilen süre kadar haşlayın. 5. Makarnalarınızı sos ile karıştırın. 6. Tabağa aldığınız makarnaları rendelenmiş Ricotta peyniri ve taze fesleğen ya da kekik ile servis edin. Modern dokunuşlu İtalyan makarnanız hazır!

Penne

Birçok geleneksel İtalyan makarnasının geçmişini bilmiyor olsak da Penne makarnalarının patenti Giovanni Battista Capurro’ya ait. 1865 yılında makarna kesimini makineleştiren Capurro’nun bu başarısı ise çok geçemeden bütün İtalya’yı ardından da dünyayı etkisi altına alıyor. Dönemin daldırma kalemlerinden ismini alan Penne makarnaların İtalya’nın farklı bölgelerindeki diyalektlere göre adı Spole ve Maltagliati olarak değişiyor. Tırtıklı yüzeylerinin sos tutma başarısından dolayı sıklıkla tercih edilen Penne makarnaların Barilla’da her beslenme şekline uygun olmak üzere Klasik,  glütensiz ve tam buğdaylı olmak üzere dört farklı çeşidi bulunuyor.

Barilla Penne alla Puttanesca

Barilla Penne alla Puttanesca | Fotoğraf: Barilla

Hikâyeleri mutfakta devam ettirmeyi seven İtalya’nın en geleneksel tariflerinden biri Puttanesca’nın bütün detayları aşağıda!

2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Penne, 20 gram zeytinyağı, 20 gram tuzu alınmış ançüez, 1 diş ince doğranmış sarımsak, 25 gram çekirdeği çıkarılmış ve ikiye bölünmüş siyah zeytin, 25 gram yıkanmış ve doğranmış kapari, 200 gram soyulmuş ve doğranmış domates, fesleğen ve tuz

Hazırlanışı: 1. Büyük bir tavayı ısıtın ardından zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ançüezi ekleyin. 2.  Sarımsak kahverengileşip ançüezler eriyince zeytinleri, kaparileri ve domatesleri ekleyin. 3. Sürekli karıştırarak yaklaşık 5-7 dakika kadar yüksek ateşte pişirin. 4. Ayrı bir büyük tencerede, Barilla Penne makarnanızı paketteki süre kadar haşlayın. 5. Makarna pişirme suyundan yaklaşık bir bardak ayırarak makarnayı süzün. 6. Makarnayı domates sosu karışımına ekleyin ve karıştırın. 7. Ateşten alın, küçük fesleğen yaprakları serperek servis edin.

Fusilli

İtalya’nın Campania bölgesinden gelen Fusilli makarnaların kökeninin Asya kıtasına uzandığı düşünülüyor. Özellikle kıvrımlı şekli ile her sosa yakışan Fusilli; Sicilya’da pesto soslar, Lazio’da ise etli soslar ile tercih ediliyor. İtalyanca “bükülmüş” anlamına gelen Fusilli makarnalar, en az İtalya’daki kadar Türkiye’de de popülerliğini koruyor. Türkiye’deyken soframızda bizi İtalya’da gibi hissettiren Barilla’nın ise Fusilli makarnalara özel klasik, glütensiz, tam buğday ve olmak üzere dört gurme çeşidi bulunuyor.

Parmigiano Krema ile Barilla Fusilli

Parmigiano Krema ile Barilla Fusilli | Fotoğraf: Barilla

İtalyan mutfağının geleneksel tariflerine kendimizi yansıtan minik dokunuşlar katabileceğimiz tarifin detayları aşağıda!

2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Fusilli, 250 mililitre süt, 50 mililitre taze krema, 80 gram rendelenmiş Parmigiano Reggiano peyniri, 15 gram tereyağı, 10 gram un, tuz, adaçayı ve toz biber

Hazırlanışı: 1. Tereyağı ve unu birlikte eritin ardından önceden ısıtılmış sütünüzü ve kremayı ekleyin. Birkaç dakika karıştırmanın ardından ocağın altını kapatın. Parmigiano Reggiano peynirini ve tercihiniz kadar tuzu ekleyin. Eğer sosunuz katı halde ise biraz daha süt ekleyebilirsiniz. 2. Bu sırada derin bir tencerede suyu kaynatın. Barilla Fusilli makarnanızı tuzlu suda paketinde yazan süre kadar haşlayın. Makarnanız hazır olduğunda süzmeden önce pişirme suyundan biraz ayırın. 3. Makarnayı sosla birlikte karıştırın ve pişirme suyundan biraz ekleyin. 4. Makarnanızı adaçayı ile servis edin. Makarnanız hazır!

Lazanya

Birçok yemek tarihçisine göre en eski makarna çeşidi olarak kabul edilen Lazanya’nın geçmişinin Antik Yunan’a uzanıldığı düşünülüyor. Kayıtlarda, Antik Yunan’da “Laganon” olarak bilinen Lazanya’nın geleneksel İtalyan malzemeleri eklenerek Antik Roma’ya “Lasanum” olarak aktarıldığı geçiyor. İçerisine katılan malzemeler ile İtalyan mutfağının fırınlarından çıkan besin değeri en yüksek makarnalardan biri olan Lazanya, Barilla tarafından 140 yıllık bir reçeteye sadık hazırlanılıyor. Barilla Lazanyalar’ın en sevdiğimiz yanı ise ön pişirilme gerekmeden hızlıca pişirebiliyor olmamız.

Barilla Pesto alla Genovese Sos ile Kuşkonmaz ve Bezelyeli Lazanya

Barilla Pesto alla Genovese Sos ile Kuşkonmaz ve Bezelyeli Lazanya | Fotoğraf: Barilla

İtalyan mutfağının en geleneksel tariflerinden birine yaz dokunuşları getiriyoruz. Yemyeşil bir lazanyanın tarifi aşağıda!

4 porsiyon için malzemeler: 10 adet Barilla Lazanya yaprağı, 100 gram Barilla Pesto alla Genovese, 100 gram taze bezelye, 200 gram Kuşkonmaz, 20 ml Natürel Sızma Zeytinyağı, 60 gram rendelenmiş parmesan, tercihiniz kadar karabiber ve tuz

Beşamel sos için malzemeler: 900 gram süt, 40 gram tereyağı, 40 gram un, 1 tutam muskat rendesi ve tuz

Beşamel sos hazırlanışı: 1. Bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyin ve iyice karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam elde edebilmek için birkaç dakika boyunca çok kısık ateşte pişirin. Ayrı bir tencerede sütü ısıtarak bir tutam tuz ve rendelenmiş muskatı ekleyin. Sütü, un ve tereyağı karışımına ekleyin, yavaşça karıştırın ve kaynatın. 2. Beşamel sosunuz hazır olduğunda ayrı bir kâsede bekletin.

Hazırlanışı: 1. Kuşkonmazın uçlarını açılı olarak kesin. 2.  Bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın ve önceden haşlamanıza gerek olmayan lazanyanızı alın. En alta beşamel sosu ve sebzeleri yerleştirin. Ardından sırayla lazanya yapraklarını, beşamel sosunu, Barilla Pesto alla Genovese sosunu, sebzeleri ve rendelenmiş parmesan peynirini toplam 5 kata ulaşana kadar dizmeye devam edin. En üst tabakaya beşamel, bezelye, kuşkonmazınızı yerleştirdikten sonra kalan parmesan peynirinizi serpiştirin. 3. Önceden 180 derece ısıtılmış fırınınızda lazanyanızı 20 dakika kadar pişirin. 4.  Servis yapmadan önce 10 dakika bekletin. Lazanya hazır!

Tagliatelle

Antik Roma’nın lazanyalarından bugüne evrildiği düşünen Tagliatelle’nin geçmişine dair birçok yorum bulunuyor. Bolonyalı karikatür sanatçısı Augusto Majani’ye göre Tagliatelle’nin geçmişi Papa 5. Alexander’ın kızı Lucrezia Borgia’ya uzanıyor. Rivayete göre 15. yüzyılda Lucrezia ile evlenen Ferrara dükü Mastro Zafirano, eşinin sarı saçlarından çok etkileniyor ve bu makarna çeşidini yaratıyor. Barilla ise Tagliatelleleri’nin ilhamını İtalyan ailelerin geleneksel tariflerinden alıyor. Yumurta ile hazırladığı Tagliatelle makarnalarını kuş yuvası şeklinde kurutuyor.

Barilla Bolonez Sos ile Barilla Tagliatelle

Barilla Bolonez Sos ile Barilla Tagliatelle | Fotoğraf: Barilla

İtalyan mutfağının en romantik makarnalarından birinin peşine geleneksel malzemeler ile düşüyoruz. Tarifimizin detayları aşağıda!

4 porsiyon için malzemeler: 250 gram Barilla Tagliatelle, 1 kavanoz Barilla Arrabbiata sos, yarım adet ince doğranmış soğan, yarım adet ince doğranmış havuç, yarım adet ince doğranmış kereviz, 1 diş ezilmiş sarımsak, 100 gram ince doğranmış pastırma, 100 gram dana kıyma, 2 adet defne yaprağı, 2 adet fesleğen yaprağı, 100 gram natürel sızma zeytinyağı, yarım çay kaşığı pul biber, tercihiniz kadar parmesan

Hazırlanışı: 1. Geniş bir tavada biraz yağ kızdırın ve soğan, sarımsak, havuç ve kerevizi pul biber ve pastırmayla pişirin. 2. Pastırma kahverengileştiğinde kıymayı ilave edin ve topak kalmamasına dikkat ederek pişirin. 3. Tavaya Barilla Arrabbiata sosu dökün ve kaynamaya başlayana kadar ısıtın. 4. Defne yapraklarını ilave ettikten sonra kısık ateşte kapak açık şekilde 15 dakika kadar ara sıra karıştırarak pişirin. 5. Bu sırada tuzlu kaynar suya Tagliatelle’yi ilave edin ve pakette belirtilen süre kadar haşlayın ve süzün. 6. Sosla karıştırın ve bir dakika daha pişirin. 7. Makarnanızı tercih ettiğiniz miktarda parmesan peyniri ile servis edin. Afiyet olsun!

Yaratıcı tarifler ile kendimizi mutfakta keşfetmeye!

Kapak Fotoğrafı: Barilla

İlginizi çekebilir: Sevginin İfadesi’nden Geleneksel İtalyan Sosları