Günün tekdüzeliğinden sıkıldığımız zamanlarda kurduğumuz hayalleri gerçeğe dönüştürebilmek adına kendimizi mutfakta buluruz. Çünkü; Kuzey İtalya’nın romantik kıyıları, Güney İtalya’nın sohbeti bol sofraları aslında yalnızca bir kavanoz uzağımızdadır. Biz bugün hayalini kurduğumuz seyahatleri, keşfetmeyi beklediğimiz sırları sevdiklerimizle paylaşabilmek adına mutfağa geleneksel İtalyan sosları ile giriyoruz. Kıpkırmızı domatesler, mis kokulu fesleğenler ile sevdiklerimizle buluştuğumuz sofraya İtalya’nın en güzel renklerini dahil ediyoruz!

Geleneksel İtalyan Sosları | Fotoğraf: Barilla

Yarattığı dil ile rüya kavramını en yaratıcı şekilde sinemaya taşıyan İtalyan usta yönetmen Federico Fellini, hayat makarna ve sihrin birleşimidir der. Bugün, hayatımızda sihri hissettiğimiz anların büyüsünü arttırabilmek adına biz bir adım daha ileriye gidiyoruz ve nefis İtalyan makarnalarını Güney İtalyalı büyük annelerin sırrını görkemli dağların taze ot kokuları ile birleştiriyoruz. Eğer hazırsanız, yoğun bir günün ardından sevdiklerimizle paylaştığımız yemeklerimize eşlik edecek rengârenk tatları ve kokuları keşfetmek adına bir yolculuğa çıkıyoruz.

Geleneksel İtalyan Sosları Çeşitleri

Geleneksel İtalyan Sosları | Fotoğraf: Barilla

İtalya’nın geniş meydanlarında öğlen yemeği için bir araya gelen dostlar, sokak aralarından taze ot kokularının yükseldiği pazarlar ve büyük annelerin sır gibi sakladıkları tarif defterleri… Hayatın yavaşladığı ve dertlerimizin bize ulaşamayacak kadar uzak kaldığı İtalya’da mutfağın sırrı, en pratik şekilde ortaya çıkan rengârenk tabakların geleneksel reçetelerinde saklıdır. İtalyan mutfağının gizli baş kahramanı olan domates temelli ve pesto teknikli sosları merceğimize alıyor; İtalya’nın doğallık, sadelik ve keyif üzerine kurulu olan ruhunu mutfağımızdan araştırıyoruz.

Napoletana Sos

Gastronomi tarihine İtalyan şef Antonio Latini’nin iki ciltlik kitabı ile 1692 yılında giren Napoletana sos ayrıca Neapolitan ve reçetesini yaratan şehre ithafen Napoli sos olarak da tanınıyor. İtalyan mutfağının en temel soslarından biri olan Napoletana; geleneksel olarak makarnalar ve köfteler ile servis ediliyor, Napoli tarzı pizzalarda temel sos olarak kullanılıyor. Sade bir felsefe ile hazırlanan Napoletana sos, ayrıca Puttanesca, Sugo alla Genovese, Ragù Napoletano ve Marinara gibi Napoli’nin dört geleneksel sosuna kolaylıkla dönüştürülebiliyor. İtalya’nın en iştah açıcı domateslerini bir kavanozda toplayan Barilla ise Napoletana sosunu, mevsiminde toplanmış sebzeleri ve Akdeniz’in taze otlarını bir araya getirerek hazırlıyor. Kavanozu açtığımız gibi sarımsak kokularının yükseldiği Barilla Napoletana sos, özellikle mutfakta yaratıcı tatların sınırını en kolay şekilde zorlamak isteyenlere hitap ediyor!

Barilla Napoletana Sos ile Bolonez Sosu Tarifi

Barilla Napoletana Sos ile Bolonez Sosu | Fotoğraf: Barilla

Napoli’nin ruhunu taşıyan Barilla Napoletana sosun bize göre en keyifli yanlarından biri her makarna türüne yakışıyor olması! Bugün, Napoletana sosun sınırlarını yaratıcı bir şekilde aşmak adına pratik bir bolonez sos tarifi veriyoruz!

Malzemeler: 100 gram Barilla Napoletana sos, 400 gram kıyma, 40 gram doğranmış soğan, 100 gram doğranmış havuç, 40 gram doğranmış kereviz, 30 gram domates püresi, 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1 adet defne yaprağı.  

Hazırlanışı: 1. Bir tavada yağı kızdırın ve soğanları, kerevizi, havucu, defne yaprağını ve kıymayı kahverengileşinceye kadar soteleyin. 2. Domates püresini ve suyu ekleyin, tuz ve karabiber ile çeşnilendirerek orta ateşte 20 dakika pişirin. Pratik bir şekilde Bolonez sos hazırlamak için yağda kavurduğunuz kıymanın üzerine Barilla Napoletana sosunu ekleyin ve ısıtın. 3. Sosunuz hazır! İster lazanya ile isterseniz de tercih ettiğiniz Barilla makarna çeşidi ile tüketebilirsiniz.

Arrabbiata Sos

İtalyanca kızgın anlamına gelen Arrabbiata sosun, 20. yüzyılın başlarında Romalı bir trattoria şefinin misafirlerine alternatif sunmak adına geliştirdiği rivayet ediliyor. Federico Fellini’nin Roma filminde, Marco Ferreri’nin ise La Grande Bouffe filminde överek bahsettikleri bu sos, İtalyan mutfağının en acılı tariflerinden biri olarak kabul ediliyor. Barilla ise Arrabbiata sosunu mevsiminde toplanmış sebzeleri ve İtalyan zeytinyağını birleştirerek hazırlıyor. Hiçbir katkı maddesi içermeyen ve glütensiz beslenenlerin de rahatlıkla tarif defterlerine ekleyebilecekleri bu sos, Barilla’nın şefleri tarafından yoğun bir kıvamı tutturabilmek amacıyla kısık ateşte ağır ağır pişirerek hazırlanıyor.

Barilla Arrabbiata Sos ve Patlıcan ile Penne all’Arrabbiata

Barilla Arrabbiata Sos ve Patlıcan ile Penne all’Arrabbiata | Fotoğraf: Barilla

Arrabbiata sos neredeyse bütün makarna çeşitlerine yakışırken biz bugün tabii ki dünyaca en ünlü versiyonunu araştırıyoruz! Özellikle yoğun bir günün ardından yemek hazırlamaya üşenen fakat dışarıdan da yemek söylemeyi istemeyenleri İtalyan mutfağının en pratik tarifi farklı bir dokunuş üzerinden dört porsiyon ile bekliyor!

Malzemeler: 500 gram Barilla Penne, 1 kavanoz Barilla Arrabbiata Sos, 200 gram patlıcan, tercih ettiğiniz peynir taze fesleğen ve zeytinyağı.

Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede suyunuza tuz ilave ederek kaynatın. Barilla Penne makarnalarınızı kutuda belirtilen süre kadar haşlayın. 2. Bu sırada patlıcanınızı küp küp doğrayıp bir tutam tuz ekleyerek süzgece koyun ve 15-30 dakika bekleyin. Patlıcan acı suyunun bir kısmını bırakacaktır. 3. Orta ateşte zeytinyağı ısıttığınız tavada patlıcanı yaklaşık 5 dakika boyunca pişirin. Ardından Barilla Arrabbiata sosunuzu ekleyin. 4. Haşladığınız makarnayı süzün ve sosunuzun bulunduğu tavaya ekleyin. 5. Makarnanızı tabağa alın ve taze fesleğen ile servis edin.

Basilico Sos

İtalya’nın tarlalarının üzerinden doğup denize doğru batan güneşi mutfağımızda hissetmenin en klasik yollarından biri Basilico sos kavanozlarında saklı! İtalyan gastronomisinin en temel iki malzemesi fesleğen ve domatesten oluşan bu tarifin geçmişinin ne kadar geriye uzandığı tam olarak bilinmiyor. Domates sosunun hikâyesi, iki sevgilinin bir gece hazırladıkları yemeğe uzandığı düşünülürken her İtalyan ailesinin kendi damak tatlarına özgü bir Basilico sos tarifi olması dikkat çekiyor.Barilla’nın yüz kırk yılı aşkın mutfak deneyimi ile hazırladığı Basilico sos ise İtalya’nın geleneksel ve otantik reçetelerine göre hazırlanılıyor! Mevsiminde toplanan sebzelerin bir kavanozda toplandığı Barilla Basilico sos, bize göre en çok spagetti ile yakışıyor.

Barilla Basilico Sos ve Karides ile Spagetti

Barilla Basilico Sos ve Karides ile Spagetti | Fotoğraf: Barilla

Mutfağımıza Akdeniz’in taze kokularını, denizin ferahlığını taşımak adına Barilla Basilico sos ile hazırlayabileceğimiz karidesli bir makarna tarifini iki kişilik araştırıyoruz. Detaylar aşağıda!

Malzemeler: 160 gram Barilla Spagetti, 200 gram Barilla Basilico sos, 12 adet temizlemiş karides, 30 gram doğranmış soğan, 1.5 yemek kaşığı zeytinyağı.

Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede suyunuza tuz ilave ederek kaynatın. 2. Suyunuz kaynadıktan sonra Barilla Spagetti makarnalarınızı kutusunda belirtilen süreye göre haşlayın. 3. Bu sırada bir tavaya zeytinyağı dökün ve soğanlarınız renk alana kadar pişirin. Ardından karideslerinizi ekleyin. 4. Karideslerinizi ekledikten hemen birkaç saniye sonra Barilla Basilico sosunuzu tavaya dökün. 5. Makarnanızı süzerken pişirme suyunuzdan bir kepçe kadar kenara ayırın. 6. Ayırdığınız pişirme suyunu tavaya ekleyin hemen ardından ise süzdüğünüz makarnaları ekleyin. 7. Yemeğiniz servise hazır!

Pesto Soslar

İtalyan mutfağının en yaratıcı tekniklerinden biri olan pesto soslar; aslında taze otların ve malzemelerin ezilmesi ile karşımıza çıkıyor. Bir rivayete göre pesto sosun geçmişi, manastırının azizini onurlandırmak adına topladığı şifalı bitkileri ezen bir rahibe uzanıyor. Kapağını açtığımızda bütün evimizi taptaze fesleğen kokuları ile saran Barilla Pesto alla Genovese ise sürdürülebilir İtalyan fesleğenleri ve gerçek parmiggiano reggiano peynirinin hassas teknikler ile 3 saatte şişelenmesi sonucunda bir araya geliyor. Pesto sosları denerken yaratıcılığın sınırlarını zorlamak ve kendi gastronomi felsefesini baştan yazmak isteyenleri ise Barilla’nın Modena’dan gelen balzamik sirkesi, Grana Padano DOP, mevsiminde toplanmış domatesler ile hazırladığı Pesto Rosso ve İtalyan büyük annelerinin gizli tariflerinde her zaman yer alan Ricotta peyniri ile enfes cevizlerin bir araya geldiği Pesto Ricotta e Noci bekliyor.

Barilla Pesto alla Genovese Sos ve Sebze ile Lazanya

Barilla Pesto alla Genovese Sos ve Sebze ile Lazanya | Fotoğraf: Barilla

Havaların gittikçe ısındığı ve yazı karşılamak için hazırlanmaya başladığımız bugünlerde sevgimizi ifade edebilmenin bir yolu olarak dört kişilik Barilla Pesto alla Genovese sos ve sebze ile Lazanya tarifinin detaylarını araştırıyoruz!

Malzemeler: 10 adet Barilla Lazanya yaprağı, 100 gram Barilla Pesto alla Genovese, 200 gram Kuşkonmaz, 1 adet patlıcan, 20 ml Natürel Sızma Zeytinyağı, 60 gram rendelenmiş parmesan, tercihiniz kadar karabiber ve tuz.

Beşamel sos için malzemeler: 900 gram süt, 40 gram tereyağı, 40 gram un, 1 tutam muskat rendesi ve tuz.

Beşamel sos hazırlanışı: 1. Bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyin ve iyice karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam elde edebilmek için birkaç dakika boyunca çok kısık ateşte pişirin. Ayrı bir tencerede sütü ısıtarak bir tutam tuz ve rendelenmiş muskatı ekleyin. Sütü, un ve tereyağı karışımına ekleyin, yavaşça karıştırın ve kaynatın. 2. Beşamel sosunuz hazır olduğunda ayrı bir kâsede bekletin.

Hazırlanışı: 1. Kuşkonmazın uçlarını açılı olarak kesin. 2. Kuşkonmazlarınızı bir dakika boyunca suda haşlayın ve hemen ardından içini buz ile doldurduğunuz soğuk bir kapta 30 saniye bekletin. 3. Bir tavaya zeytinyağı dökün. Ardından patlıcanlarınızı orta ateşte renk alana kadar yaklaşık 5 dakika boyunca pişirin. Patlıcanlarınız renk aldıktan sonra bir kâğıt havlunun üzerinde bekletin. 4. Bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın ve önceden haşlamanıza gerek olmayan lazanyanızı alın. En alta beşamel sosu ve sebzeleri yerleştirin. Ardından sırayla lazanya yapraklarını, beşamel sosunu, Barilla Pesto alla Genovese sosunu, sebzeleri ve rendelenmiş parmesan peynirini toplam 5 kata ulaşana kadar dizmeye devam edin. En üst tabakaya beşamel, patlıcan, kuşkonmazınızı yerleştirdikten sonra kalan parmesan peynirinizi serpiştirin. 3. Önceden 180 derece ısıtılmış fırınınızda lazanyanızı 20 dakika kadar pişirin. 4.  Servis yapmadan önce 10 dakika bekletin. Lazanya hazır!

Soframızda rengârenk tabakların ve bizi heyecanlandıran hayallerin hiç eksik olmaması dileği ile!

Kapak Fotoğrafı: Barilla

İlginizi çekebilir: Sevginin İfadesi’nden Pesto Soslu Tarifler