Sosyal medyada gezinirken ikinci el alışveriş videolarına denk gelmeden ilerlemek son bir yıldır mümkün değil. Global ekonomik kriz ve abartılı alışveriş alışkanlıklarımızla beslenen moda endüstrisinin çevreye verdiği zarara dair farkındalık ikinci el alışverişin cazip bir fikir olarak yaygınlaşmasını sağladı. ‘Thrifting’ ismiyle de sıkça karşılaştığımız bu trend yükselişe geçerken dev moda markaları sürdürülebilirlik konusundaki farkındalıklarını gösterecek çeşitli projelerle sürece dahil olmaya çalışıyor.

Balenciaga Re-Sell | Fotoğraf: nowre.com

Konu Dior, Chanel vb. dev moda markaları olduğunda ikinci el fikri kulağa uzak geliyor olabilir. Bununla birlikte ünlü tasarımcılara ait ürünlerin tüketiciler arasındaki alışverişini sağlayan pek çok web sitesi olduğunu biliyoruz. Zira vintage ya da bir gün vintage olmaya aday bir Chanel, özellikle modaseverler için yeni bir koleksiyona ait bir parçadan daha değerli olabiliyor. Durum böyleyken önemli moda evleri de ikinci el alışveriş fikrini kendi yapılanmalarına dahil edecek kadar sıcak bakmaya başlamış durumda. Örneğin; sürdürülebilir konusunda sarf ettiği eforu belirgin hale getirmek isteyen Balenciaga, yakın zamanda kendi ikinci el satış programını duyurdu. Marka bu ‘re-sell’ programı için Replant isimli ikinci el satış platformuyla iş birliğine gidiyor. Müşteriler artık kullanmak istemedikleri Balenciaga ürünlerini programa dahil olan mağazalara bırakabilecek veya fotoğraf, orijinallik belgesi gibi gerekli dokümanları sunduktan sonra evlerinden aldırabilecek!

Nolhtaced | Fotoğraf: tbmag.co.uk

Elbette bu ikinci el alışveriş furyasından ana akım hızlı modaları da geri kalmıyor. Pilot uygulamalarla ikinci el alışveriş prensiplerini benimseme denemeleri yapan Decathlon, Belçika’daki üç şubesinin ismini bir ay boyunca ‘Nolhtaced’ olarak değiştireceğini duyurdu. Şubeleri marka isminin tersten okunuşuyla adlandırma fikriyse Decathlon’un klasik tüketim modelini de tersine çeviren markanın son kampanyasıyla ilişkili. Evere, Namur ve Ghent şehirlerindeki bu üç mağazada garanti kapsamında satın alarak tamir edilen, ikinci el veya kullanılmamış spor eşyaları satılacak. Yılın başından beri deneme aşamasında olan projede şu zamana kadar iç giyim, mayo, çorap ve kask hariç 26 bin parça ürün müşterilerden geri satın alınmış ve karşılığında müşterilerine toplam değeri 593 bin 220 Euro olan kuponlar tanımlanmış durumda. Yeniden satılamayacak durumda ürünlerse Decathlon tarafından geri dönüşüm için kabul ediliyor.

Kapak Fotoğrafı: businessoffashion.com

İlginizi çekebilir: Chic Magger’dan Mikro-Trendler