Soğuk kış gecelerinde elinize sıcak bir içecek alıp televizyon karşısında huzurlu bir gece geçirirken ya da gün boyunca soğuk, karlı sokaklarda dolaştıktan sonra kapısından girdiğiniz bir pub’da sıcak bir mola verdiğinizde size seve seve eşlik edecek bir İrlandalı var! Evet, Irish Coffee’den bahsediyorum. Gelin, tarifi ilk uygulandığından beri “içki mi, kahve mi?” ikilemine son veren Irish Coffee ve öyküsüne birlikte göz atalım.

Irish Coffee Nedir?

Irish Coffee, ya da eski İrlanda dilindeki adıyla caife Gaelach, sıcak kahve, İrlanda viskisi ve şeker karışımının üzerinde kremayla servis edildiği bir kahve kokteyli.

Avrupa’da kahveli kokteyller hazırlamak ve tüketmek, aslında daha önceden de var olan bir gelenekmiş. Hepsi 19. yüzyılda Viyana’daki kahvecilerde servis edilen, romlu kahve kokteylleri Pharisäer ve Fiaker, konyakla hazırlanan Kaisermelange ve portakal likörüyle hazırlanan Maria Theresia bunlardan bazıları. 

irish coffee

Peki Irish Coffee nasıl bulunmuş? Bunun için 1943 yılına, İrlanda’nın Batı kıyılarındaki liman kenti Foynes’a gitmemiz gerekiyor. Kahramanımız, o dönemde deniz uçaklarıyla Foynes – New York arasında uçuşlar düzenlendiğinden oldukça işlek bir havayolu noktası olan bu kentteki terminalin restoranında şef olarak çalışan Joe Sheridan. 1943’nin soğuk ve fırtınalı bir kış gecesinde yola çıktıktan kısa bir süre sonra Foynes’a geri dönmek zorunda kalan bir uçağın yolcuları üşümeye (ve biraz da söylenmeye!) başlayınca, Sheridan onları ısıtmak için kahvenin içine biraz İrlanda viskisi eklemeye karar vermiş. İçeceği çok seven müşteriler “Brezilya kahvesi mi kullandınız?” diye sorduğunda ise cevabı hazırmış: “Hayır, İrlanda kahvesi!” Bugün siz de İrlanda viski turunuza dahil edip Foynes’u ziyaret ederseniz, bugün bir havacılık ve denizcilik müzesi olarak kullanılan bu terminaldeki restoranda, Irish Coffee’yi doğduğu yerde tadabilirsiniz.

Foynes Flying Boat & Maritime Museum | Fotoğraf: flyingboatmuseum.com

Kahveli kokteylin, bugün oldukça popüler bir kış içkisine dönüştüğü ABD’ye ulaşması ise 1950’lerde gerçekleşmiş. Ülkede Irish Coffee’yi menüsüne ilk ekleyen, 1952 yılında San Francisco’daki Buena Vista Cafe olmuş. Aynı kafe daha sonraları, hazırladığı 15 galonluk (yaklaşık 56.7 litre) Irish Coffee ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş ve Irish Coffee ile olan bağını tarihe yazdırmış.

Esprili bir deyiş, “Sadece Irish Coffee size tek bir bardakta dört ‘temel besin maddesini’ (!) vaat edebilir: Alkol, kafein, şeker ve yağ!” diyor ve Irish Coffee bugün sadece İrlanda ya da ABD’de değil, dünyanın her yerinde birçok pub ve kafede, özellikle kış günlerinde tüketiliyor. Orijinal tarif 1988’de İrlanda Ulusal Standartlar Kurumu tarafından tescillenirken, İrlanda’da 25 Ocak Ulusal Irish Coffee Günü olarak ilan edilmiş. Irish Coffee’nin peşinden İrlanda’ya sürüklenmek isterseniz de 

Özellikle kış günlerinde bana sık sık eşlik eden Irish Coffee hakkında bu kadar konuştuktan sonra, eminim siz de bir tadına bakmak isteyeceksiniz; o yüzden pratik bir tarifi de yazının sonuna ekliyorum.

Irish Coffee Tarifi

Malzemeler:

1/3 ölçek esmer şeker, 1 ölçek İrlanda viskisi, 1 ölçek krema, 3 ölçek espresso, vanilya (toz ya da rendelenmiş çubuk), tarçın (toz ya da rendelenmiş çubuk) ve muskat

Hazırlanışı:

1. Esmer şekeri, eşit ölçekte kaynar suda çözündürün. 2. Şekerli şurubu ılındırılmış bir bardakta viskiyle karıştırın. 3. Soğuk kremayı sertleşmeye başlayıncaya kadar hafifçe çırpın. 4. 2 shot espressoyu, birer birer karışıma ekleyin. (Bardağınız espresso makinesinin haznesine sığıyorsa, espresso shot’larını doğrudan bardağın içine hazırlayabilirsiniz; böylece kahveniz sıcaklığını koruyacaktır.) 5. Çırpılmış kremayı kahve kokteylinin üzerine ekleyin. (Bir kaşığın arkasını kullanarak yavaşlatarak dökmeniz, kremanın yüzmesini sağlayacaktır.) 6. Vanilya, tarçın ve rendelenmiş muskat ile süsleyin.

Sláinte!