Organik beslenme; her gün yeni beslenme trendleri ve diyetlerle karşılaştığımız bu günlerde uzun zamandır duyduğumuz ve hiç değişmeyen kavramalardan biri. Peki sıklıkla duyduğumuz organik beslenmenin gerçekten ne anlama geldiğini, nerelerde organik ürünler bulabileceğimizi ve nasıl organik beslenebileceğimizi biliyor muyuz?

Organik Ürünler
Organik Ürünler | Fotoğraf: Unsplash: @neonbrand

Artan nüfus ile birlikte talebi karşılamak için gıda üretiminde çeşitli hormonlar, yapay gübreler, böcek ilaçları, kullanılmaya başlandı. Organik ürünler ise bu uygulamaların karşısında; sürdürülebilir, yetiştirilirken hiçbir kimyasal madde, sentetik gübre, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve iyonlayıcı radyasyon kullanılmamış ürünleri ifade ediyor. Dolayısıyla, organik tarımdan elde edilen besinlerin kullanımına dayalı beslenme şekline de organik beslenme diyoruz.

Organik beslenmeyi daha iyi anlayabilmek için organik tarımı bilmekte fayda var. Organik ürünler tanımından anlaşılacağı üzere organik tarım; ürünlerin herhangi bir kimyasal madde, yapay gübre, hormonlar vb. kullanılmadan doğal gübre ve mekanik yöntemlerle yetiştirilmesine deniyor. Bunun yanı sıra; organik tarım alanları için dikkat edilen bir diğer konu, bu alanların sanayi bölgeleri, kentsel atıkların atıldığı bölgeler gibi kirli alanlardan mümkün oldukça uzak olması. Dolayısıyla aslında organik ürünler tüketirken kendimizi her türlü kimyasaldan ve kirlenmeden uzak tutmaya çalışıyoruz.

Bireysel katkıları böyleyken organik tarım; ayrıca kirliliği ve toprak erozyonunu azaltmayı, suyu muhafaza etmeyi, toprağın verimliliğini artırmayı ve enerji tüketimini azaltmayı amaçlıyor. Bu da çevre adına daha doğru bir yaklaşım ve toprağın zarar görmemesi sayesinde daha uzun süreler için sağlıklı besinlerin üretilebilmesi anlamına geliyor.

Organik Beslenmeyi Neden Tercih Ediyoruz?

Öncelikle yapılan araştırmalar gösteriyor ki organik ürünlerin besin değeri daha yüksek. Buna ek olarak gıda ürünlerinde kullanılan kimyasallar özellikle çocuklar için son derece zararlı olabiliyor. Zira farklı tarım metodlarında kullanılan kimyasalların pek çok alerjiyle ilişkili olduğu, ayrıca kanser ve Alzheimer gibi diğer ciddi hastalıklar ile de bağlantısı olduğu biliniyor.

Diğer yandan bağışıklık sisteminin güçlenmesi, antioksidan ve C vitamini de dahil olmak üzere gerekli vitaminlerin vücuda alınması bakımından organik besinler diğer tarım yöntemleriyle yetiştirilen besinlere göre çok daha etkili.

Üstelik pek çok gurme şef de dahil olmak üzere, yemek severlerin çoğunluğu organik besinlerin tatlarının da daha iyi olduğu konusunda hemfikir. Bunun nedeniyse, organik tarımcılığın sebze ve meyvelere olgunlaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları zamanı ve doğal koşulları sağlıyor olması. O halde temel ihtiyacımız olan bu organik besinlere kolayca ulaşabilmemizi sağlayan markalara bir göz atalım.

Organik Ürün Markaları

Pinoa

Pinoa insanlığın sıfır noktası kabul edilen 12.000 yıllık geçmişiyle Göbeklitepe ile onun kardeşi Karahantepe arasındaki bir arazide doğan bir girişim. Amacını ise “Kimyasallarla doğaya ve insan sağlığına zarar veren  tüm süreçlerin karşısında durmak” olarak tanımlıyor. Böylece ülkemize ithal edilen gıdalardan kendi tohumunu üreten ve organik üretime uygun olanları yerli üretim ile yaygınlaştırıp, bizler için daha taze ve kontrollü bitkiler yetiştirmeye başlıyorlar. Pinoa’nın ürün çeşitliliği ise genel olarak baklagiller üzerine. Türk mutfağının sık kullanılanları nohut, pirinç ve mercimek gibi ürünlerin yanı sıra kinoa unu, kinoa ezmesi, kinoa, keçiboynuzu ve kakaodan oluşan yerli ve sağlıklı Nesquik olarak adlandırabileceğimiz ürünler de sunuyorlar. Pinoa’nın Instagram sayfasında ise bu ürünleri kullanarak yapabileceğiniz çeşit çeşit yemek ve atıştırmalık tarifine ulaşabilirsiniz.

Naturelka

Özellikle glütensiz beslenme konusunda hassasiyet olanların mutlaka ziyaret etmek isteyeceği, organik ürünler sunan bir diğer marka ise Naturelka. Aydın’ın coğrafi işarete sahip ürünü kestane üzerinden yola çıkan girişimci bir anne baba tarafından kurulan marka doğal ve pratik ürünler sunmayı hedefliyor. Naturelka’nın internet sitesinde nohut unu, hindistan cevizi unu, kestane unu gibi çeşit çeşit glütensiz un seçenekleri, yemek ve atıştırmalıklara sağlıklı aromalar katmanıza yarımcı olacak sebze ve meyve tozlarının yanı sıra sağlıklı atıştırmalıklar da bulmak mümkün.

Yeşillimon

Ticari verimlilik gözetmeden, Anadolu’ya özgü meyveleri koruma ve çoğaltma mottosu üzerinden yola çıkan Yeşillimon; çeşitli portakal türleri, limon, avokado, papaya, kolokas gibi Akdeniz lezzetlerini bizlerle paylaşıyor. Bunlara ek olarak Yeşillimon’un sitesinde kurutulmuş domates ürünleri, Akdeniz meyvelerinin kurutulmuş ve paketlenmiş halleri, çeşitli baharatlar, bitki yağları ve hatta bal çeşitleri bulmak mümkün. Marka ayrıca organik ürünlere ilişkin hassasiyetini ürünleri için yaptırmakta olduğu laboratuvar çalışmalarını açıkça Instagram sayfasında yayınlayarak gösteriyor.

Nermin Hanım Zeytinliği

Markaya ismini veren Nermin Hanım yöneticilik yaptığı yıllar boyunca gerçekte nasıl bir iş ve aile hayatı olursa daha mutlu olacağımı ve ne istediğini sorguladıktan sonra kendisi için en önemli değerin sağlık olduğunu keşfediyor. Kendisi sağlığına ve çevresine katkıda bulunmak istediği için araştırmalar yapıyor ve bu amacını zeytinyağı üreterek gerçekleştirebileceğini keşfediyor. Böylece ilhamını “ölümsüz ağaç” olarak bilinen zeytin ağacının sağlığa olan faydalarından alan Nermin Hanım Zeytinliği ortaya çıkıyor. Marka bu alandaki farkını ise zeytin ağacının cinsi, bölgesi, bahçenin coğrafi konumu, mevsim şartları, yağmur, rüzgar, budama ve hasadın yapılışı gibi konulara özen gösterek bilinçli üretimler yapması ile ortaya koyuyor.

Veg&Bones

Veg&Bones’un kurucusu Onur Timur uzun yıllar sağlık sektöründe çalıştıktan sonra annesinin rahatsızlanması üzerine sağlık alanındaki araştırmaları esnasında sebzelerle harmanlanmış ilikli kemik suyu ile tanışıyor. Bu ürünün elde edilmesinin zorluğunu farkeden Timur, iki arkadaşı ile birlikte sürdürdüğü uzun bir araştırma ve ön hazırlık süreci sonrasında Veg&Bones‘u yaratıyor. Doğallıktan ve kaliteden ödün vermeden kapitalist kaygılardan uzak bir biçimde üretim yapmayı motto olarak benimseyen markanın çeşitli ilikli kemik sularının yanı sıra, sebze çorbalarını da deneyebilirsiniz.

Kaptan’ın Ceviz Çiftliği

İsmini; kurucularının ilham ve geleneğini devam ettirdikleri babalarından alan Kaptan’ın Ceviz Çiftliği, profesyonel iş yaşamının gerginliği ve yoruculuğundan bıkan, çocuklarının apartman daireleri yerine özgürce oynayabilecekleri bir bahçede büyümesini ve ambalaj içerisinde olan besinlerin yerine dalından koparılan sebze – meyveyi yemesini hedefleyen bir çiftin girişimi üzerine ortaya çıkıyor. Organik üretim konusunda hassas olan ve ürünlerin denetim sonuçlarını da açıkça sitelerinde paylaşan Kaptan’ın Ceviz Çiftliği farklı ceviz türleri sunuyor. Markanın ürün arşivindeyse cevizin yanı sıra; bakliyat ürünleri, kuru meyveler, bitki, baharat ve sabunlar da yer alıyor.

Jungle

Jungle; turşu ve ezmelerden hoşlanan ancak kavanoz ve konserve ürünlerde sıklıkla yer verilen kimyasal ve koruyuculardan kaçınmak isteyenler için ideal bir marka. Markanın ürün arşivi, probiyotikler, fermante ürünler ve ezmeler olmak üzere üç gruptan oluşuyor. Jungle’ın bir diğer özelliği ise bildiğimiz turşulardan farklı bir yapılış yöntemi olan “sauerkraut” üretiyor olması. Yapılış yöntemi itibariyle probiyotik deposu olan sauerkraut; güçlü bağışıklık, sağlam bağırsak florası için sağlıklı bir yardımcı.

Makarna Manyas

Makarna Manyas, temel amacını; “sağlığa faydalı, keyif veren makarnalar üretmek” olarak tanımlıyor. Bakliyat içerikli makarna, buğday içerikli makarna ve vegan makarna gibi herkesin tüketimine uygun ürünler içeren bir ürün arşivi olan Makarna Manyas, ürün içeriklerinin birbirine karışmaması konusunda da son derece hassas davranıyor. Ekonomik ve lezzetli bakliyat makarnaları çeşnileri hazırlayan marka, bakliyat püreleri unları ve dalından kopmuş, ilaçsız yetiştirilen sebzeleri fermante ederek tarhana haline getirip makarna formuna dönüştürüyor. Ayrıca ısırgan otu, dut yaprağı, ebegümeci, semizotu, yabani hardal, pırasa gibi tatları kullanarak ürettiği makarnalarla, sebze sevmeyen çocuklar için de bir geçiş adımı yaratıyor.

Misbahçem

Misbahçem; iyi tarım uygulamaları benimsenerek üretilen hormonsuz ve lezzetli meyveleri ve ilaçsız tarımla yetiştirdiği sağlıklı sebzeleri, mevsiminde tüketilebilmelerini sağlamak amacıyla, tüm Türkiye’ye ulaştırmak için yola çıkıyor ve 2010 yılında kuruluyor. Herkesin sağlıklı beslenme hakkı olduğuna inanan Misbahçem; hormonla değil, bal arılarıyla ve tamamen doğal yöntemlerle dölleyerek ürettiği ilaç kalıntısız sebze ve meyveleri online satışla sunuyor. Üstelik marka, meyve ve sebzelerin yanı sıra; kahvaltılık soslar, sirkeler, pekmezler ve sağlıklı atıştırmalıklar içeren oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip.

Kocamaar Çiftliği

Kocamaar Çiftliği diğer pek çok organik ürünler sunan markada olduğu gibi kurucusunun doğayla iç içe bir yaşama özlemi ve üretme tutkusunun peşinden gitmesi üzerine doğuyor. Böylece kişisel bir çiftlik projesi, bir markaya dönüşüyor. Kocamaar Çiftliği ezmelerden sirkelere, bakliyat ürünlerinden turşuya, Datça balından zeytinyağına oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. 36 farklı çeşit endemik badem türüne hayat veren Datça’da, bademden yola çıkarak başlayan markanın kurucuları, Türkiye’nin her yerinde artması ile yerel lezzetlerin korunabileceğine inanıyor ve Türkiye’nin her yerinden bilinçli çiftçilerimizin bu akımı geliştirmesini diliyor.

Güzel Gıda

Sağlıklı atıştırmak isteyen tatlı düşkünlerinin kurtarıcılarından olacak olan Güzel Gıda; organik ham çikolata, organik açai üzümü, hindistan cevizi rendesi, organik ham kakao, beyaz kinoa, matcha tozu gibi kahvaltı kaselerinizi süsleyecek pek çok ürünü bulabileceğiniz bir adres. Markanın ürün yelpazesinde ayrıca glütensiz beslenenler ve veganların da tüketebileceği pek çok seçenek bulunuyor. Güzel Gıda’nın Instagram sayfasında bu ürünleri kullanarak yapabileceğiniz pek çok sağlıklı tatlı tarifi bulabilirsiniz.

Nebyan Doğal

Birçoğumuzun et tüketimini mümkün oldukça kontrol altında tutmaya başladığı bugünlerde, et tüketirken dikkat edilen en temel nokta doğal tarım geleneğinin sürdürüldüğü markaları tercih etmek oluyor. Bu bakımdan Nebyan Doğal; hayvanların besi ilaçsız, GDO’lu fabrikasyon yemsiz, kendi doğal döngüsünde, uzun ve zahmetli bir sürede yetiştiği geleneksel hayvancılık yöntemini devam ettiriyor. Aileden gelen bir hayvancılık geleneğinin üzerine kurulmuş olan marka, mottosunu “doğal ete ulaşmanın bu kadar zor olduğu, geleneksel hayvancılığın tükenme noktasına geldiği bir dönemde müşterilerine doğal et ulaştırmak” olarak tanımlıyor. Nebyan Doğal ürünlerine ulaşabileceğiniz noktaları web-sitesi üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Organik Ürünler Neden Diğer Ürünlere Oranla Pahalı?

Organik beslenmek isteyenlerin karşılaştıkları temel iki sorun; hangi markaların organik olduğunu bilememek ve fiyatların diğer ürünlere oranla daha pahalı olması olarak özetlenebilir. Çeşitli organik ürünlere ulaşabileceğiniz markalardan söz ettik. O halde bir de neden bu ürünlerin diğerlerine göre daha yüksek fiyatlı olduklarını inceleyelim. Bu durumun ilk nedeni, organik tarımın sertifikalı olması ve sertifika işlemlerin ücretli olması. Zaten bu konuda gerçek anlamda hassas olan markaların sertifikalarını ve yaptırdıkları analizlerin sonuçlarını sıklıkla paylaştıklarını göreceksiniz.

Bir diğer neden ise; hiçbir süreçte kimyasal kullanımına yer verilmediğinden organik tarımın veriminin daha düşük olması, yani doğal yöntemler kullanıldığı için üretilen ürünün niceliğinin daha az olması. Buna ek olarak, organik gıda ve tarım, tüketiciler tarafından yeterli desteği alamadığından organik üretim yapan işletmeler genellikle daha küçük işletmeler ve dolaysıyla ürünlerin birim maliyetleri daha yüksek. Bu da doğal olarak ürün fiyatlarına yansıyor.

Bütün bu külfetine rağmen kimyasallar, zirai ilaçlar ve katkı maddeleri kullanmaktan kaçınan markaların bulunması ve pek çok kişinin bu maddelerin insan sağlığına olan etkisi konusunda bilinçlenerek tükettikleri gıdalarda seçici olmalarıysa gelecek adına son derece umut verici. O halde gelin, en azından sık kullandığımız sebze ve bakliyatta seçici davranarak organik beslenmeye ilk adımı atalım. Böylece hem kendi sağlığımız hem de doğa için bir doğru tercihi daha listemize eklemiş olalım.

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Mateus Bandeira

İlginizi çekebilir: YogiMagger’dan Sağlıklı Atıştırmalık Markaları