Birçoğumuz daha çok küçük yaşlardan itibaren pilot olmak isteriz; havacılık ve pilot olmanın hayalini kurarız. Peki nasıl pilot olunur, herkes pilot olabilir mi? Havacılığa başlamak isteyen kişilerin atmaları gereken ilk adımları anlatıyorum.

Pilot Olmak
Pilot Olmak |Fotoğraf: Onur Yürekli

Nasıl Pilot Olunur?

Merhaba! İlk yazımda pilot nasıl olunur, herkes pilot olabilir mi biraz anlatmak istedim. Ben 1979 Ankara doğumluyum. Havacılığa 1992 yılında THK‘nın o dönem başlatmış olduğu paraşüt kursları ile başladım. Kursun sonrasında hayatın akışıyla uzun yıllar sanayicilik yapmış olsam da, içimdeki bastırılamayan havacılık tutkusu sonucu, tabiri caizse tası tarağı satarak erkek kardeşimle birlikte ülkemizin sivil havacılığına yatırım yapmış, bu ülkedeki az sayıdaki insanlardan birisi oldum.

Uçak pilotu ya da herhangi bir hava aracının pilotu olmak elbette tarifi olmayan eşsiz ve harika bir duygu; çünkü uçmak belki de dünyadaki en harika şey! Birçoğumuz daha çok küçük yaşlardan itibaren pilot olmak isteriz ve bunun hayalini kurarız, ülkemizde çok sayıda insanın bu hobiye veya mesleğe ulaşımı kolaymış gibi. Aslında gerçekte durum maalesef bu kadar kolay değil. Çok az sayıda şanslı ve ekonomik durumu müsait kitleye hitap ediyor havacılık sektörü. O yüzden ilk başta karar vermemiz gereken şey havacılığı meslek olarak mı yoksa hobi olarak mı seçeceğimiz. 

Deneyim Uçuşu

Havacılık eğitimi, deneme uçuşu
Pilot Olmak: Her Çocuğun Hayali|Fotoğraf: Yürekli Havacılık

Pilotluğu meslek olarak seçeceksek eğer, bence ilk önce yapmanız gereken şey uçma hissinin, özellikle kokpitte sizin fizyolojinize nasıl bir etki yapacağını görmek için ve bu işi sevip sevmeyeceğinizi anlamak için internette bir araştırma yaparak deneyim uçuşları (gezi) düzenleyen özel küçük havacılık firmalarına gidip bir uçuş gerçekleştirmeniz. Bunun size inanılmaz yararı olacak; bu işlere devam etmek ve etmemek noktasındaki kararınızı etkileyecektir. Hatta bu deneyim uçuşları hizmetini çok küçük bir pilotaj eğitimi tadında veren ve bu iş için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onaylı, ruhsatlı ve denetlenen çok profesyonel firmalar var ülkemizde.

Eğitim Öncesi

Meslek olarak ben bu işi yaparım, bu benim yaşam tarzım olur diyorsanız, o zaman sizi uzun ve zorlu bir eğitim süreci bekliyor olacak. Ve tabii ki ciddi bir bütçe. Her şeyden önce kronik bir sağlık probleminizin olmaması çok önemli. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ülkemizde yetki verdiği, içlerinde “Havacılık Birimi” olan özel hastanelerden check-up yaptırmanın ardından birinci sınıf sağlık sertifikası almanız gerekiyor. Ardından ise yapmanız gereken şey, eğitim alacağınız uçuş okulunu seçmek! Alacağınız lisans: PPL-A .

Uçuş Eğitiminin İlk Adımı: PPL-A

Pilot Olmak
Pilot Olmak |Fotoğraf: Onur Yürekli

PPL-A eğitiminin içeriği 45 saat uçuş ve 141 saat teorik dersten ibaret. Bu eğitimin sonunda hem uçuş kontrol sınavına hem de çok ciddi bir dijital teorik sınava girerek başarılı olmanız gerekecek. Bu eğitim süresi hava şartları ve sizin devam durumunuza bağlı olarak ortalama 3 ila 4 ay devam ediyor. Ülkemizde bedeli şu aralar 10 ila 15 bin € civarında. 

Başarı ile bu eğitimi bitirip PPL-A lisansınızı aldınız. Tamam mı? Elbette hayır! Şimdi CPL-A lisansına ilerlemeniz gerekecek. Daha sonraki yazılarımda devam edeceğim. Görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın. 

Kapak Fotoğrafı: Unsplash / xavier summer