Instagram’da son günlerde popüler olan “Save a Dog” kampanyası Çin’deki Yulin Köpek Yeme Festivali’ne karşı bir hareket olarak başlatıldı. Türkiye’den de birçok kişi Instagram hikayesi üzerinden paylaşım yaparak bu kampanyaya destek oldu, şimdi ise bu kampanyanın sahte olduğuna dair tartışmalar gündemde. Kampanyayı düzenleyen “Plant A Tree Co.” adlı girişimin, yardım etmek yerine sitesine trafik çekmeyi amaçladığı iddia ediliyor.

save-a-dog-kampanya-gorseli
“Save a Dog” Kampanya Görseli | Fotoğraf: Instagram

Sosyal medya günümüzün en güçlü pazarlama aracı olarak hayatımızın içinde. Üstelik öyle geniş bir skalada ki, bazen yukarı kaydırıp alışveriş yaptırıyor bazen de toplumsal olaylara tepki gösterdiğimiz, duyuru alanımız haline geliyor. Son dönemde de “Save a Dog” kampanyası, vicdanımızı ve Instagram hikaye sekmemizi ele geçirdi.

Birçok global ve ulusal gazetenin de haberlerinde yer alan bu kampanya, yapılan her paylaşımın 0,01 dolar değerinde olduğu bilgisinin yayılmasıyla ülkemizde de hızla büyüdü. Fakat beraberinde de tüm bu gönderilerin kaynağı olan “Plant A Tree Co.” adlı sitenin, güvenilir olmadığı tartışmaları ortaya atıldı. Bazı internet siteleri bu konu üzerine uyarılarda bulundu.

Fotoğraf Altyazısı | Izabelly Marques (unsplash.com)
Save a Dog | Fotoğraf: Izabelly Marques (unsplash.com)

Aynı oluşumun daha önce, Avustralya’daki orman yangını ve Black Lives Matter protestoları gibi toplum dikkatini çekecek konularda benzer kampanyalar düzenleyerek sitesine yoğun bir trafik çektiği ortaya çıktı. Site içerisinde yapılan satışlardan elde edilen gelirin bağışlanacağı vaadi verilmiş olsa da satılan ürünlerden elde edilen gelirin, hayır aktivitesine bağışlandığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığı iddia edildi. 

yangin-gonderisi
Avustralya İçin Bağış Kampanyası | Fotoğraf: Instagram

“İnsanlık tarihinde ilk defa sayısız bağlantı kurmamıza imkân tanıyan bir teknolojiye sahibiz.” 

Pierre Omidyar, eBay Kurucusu

Tüm bu iddialar bize sadece kampanyanın güvenirliliğini değil, çok basit bir şekilde iyi bir amaca destek olabilmenin mümkün olup olmadığını da sorgulatıyor. Suistimale uğramış olma düşüncesi üzücü olduğu kadar, bir daha adım atmak konusunda da ne yazık ki engelleyici. Ancak, sosyal medyanın etkisini de küçümsememek gerekiyor. Daha sorgulayıcı ve dikkatli okuryazar olmamız, araştırarak hareket etmemiz mümkün.

Kapak Fotoğrafı: Alvan Ne (unsplash.com)

İlginizi çekebilir: İrem Bali’den Patili Dostlarımız İçin Yoga