Seramik, aslında aklımıza ilk gelen haliyle sadece bir materyal. Ama sadece bir materyal değil, koca bir dünya adeta. Kimyası gereği sanata, ürüne, aksesuara dönüşebiliyor. Bu da onu sık sık güncellemeler geçiren hayatlarımızın birer parçasına dönüştürüyor.

Seramik
Seramik | Unsplash.com/TomCrew

Y Kuşağı Neden Seramiğe Bu Denli İlgi Duyuyor?

Seramik, kocaman bir şemsiye ve altında binlerce sanatı sanatçıyı barındırıyor. Yaşıtlarımızın arasında seramik tasarım trendinin nedenini düşünmeye başladığımda belki bu sadece bizim nesle özgü bir durum değildir de yaş ile alakadır tezini buldum. Şöyle ki, öğrencilik ve ilk iş hayatı yıllarında mutfaklarımız ucuz mutfak aletleri ve plastik servis malzemelerince istila edilmiş oluyor. Aslında bu ürünler “yetişkin oldum” sinyalleri görevi görüyor hayatlarımızda. Bu iki dönem arasında aşırı keskin bir çizgi var tanımlayamadığım, ama gerçek. Sadece yeni yıllar ve özel günlerde arkadaşlarımızca (onlar da öğrenci olduğu için zincir markaların indirimlerinden alınmış kupaları saymazsak) kendi zevkimize göre parçalar bakmaya başladığımız bir aralık var. Seramiğin bir diğer avantajı, evde her zaman temiz ve toplu görünüm sağlaması. Verdiği minimalistik ve temiz enerji de Marie Kondo kurallarına aşina nesillerce seviliyor.

Seramik Butiklerindeki Artış

Bugünlerde sıklıkla özellikle Instagram’da küçük seramik işletme reklamlarına denk gelir oldum. Bu artış neden kaynaklanıyor diye düşünmeye başladım. Birkaç hesaba girip satıcıların kimler olduğunu ve önceki mesleklerini okudum. (Çoğu eski beyaz yakalıydı.) Sanırım günümüzde özellikle salgının da etkisiyle ya tek bir gelir kaynağına bel bağlamak azaldı ya da herkes kendi işinin patronu olup, evet belki daha az gelirle daha kafası rahat yaşamak istiyor. Kafası rahattan kastım ise şöyle: tabii ki de paketlemesi, vergisi, sosyal medyası hemen hepsiyle kendilerinin ilgilendiği yeni işlerinde stres sıfır değil ama çalışma tempolarını ayarlamak kendilerine bağlı, işverenlere değil! Bu avantaj da insanların emekliliği beklemeden hobilerini işleri yapmaya başlamaları için geçerli bir neden gibi görünüyor.

Seramiğe Yeni Yorumlar

Ve bu taze üreticiler çoğu zaman seramiği alışık olduğumuz formlardan farklı şekillerde karşımıza çıkarıyorlar. Bazen babaannemizin çeyizinden çıkmış gibi görünen geleneksel ve ince işçilikle bazen başka bir sanat dalıyla kombinlenmiş haliyle karşımıza çıkıyorlar. Palo Santo tütsülüğünden, aromaterapi kabımıza kadar trend ihtiyaçlarımıza seramik yapımı ürünlerle cevap veriyorlar. Sosyal medya herkese cevap verdiğimiz müthiş bir platform olduğundan çoğu zaman mottolu bardan tabaklarla yerimize konuşan mesajlı (hatta bazen atarlı) ürünler üretiyorlar.

Seramik Tabak
Seramik Tabak | Fotoğraf: juah.com.tr

Taze Girişimciler

2020 boyunca dikkatimden kaçmamış birkaç markanın ürünlerinden bahsetmek istedim. Maaya House’ın tütsülükleri, şimdilik sınırlı sayıda ama ince işçilikli Juah, hayvan dostlarımız için yemek kapları üreten Kuzu Seramik, buhurdanlık için Doa Ceramics, seramik yüzükler için Morph, Helenistik vazolar için Rootstock Ceramics, ve tertemiz beyaz bowllar için Ayse Tanman Ceramics henüz on binlerce takipçiye ulaşmamış taze seramik üreticileri.

Yeni bir seramik ürün alacağınızda yeni satıcıları düşünmenizi rica ediyorum. Konfor alanından çıkmak, düzenli maaşlardan vazgeçip hobilerini işleri yapmaya karar vermek yeterince zorken bir de büyük satıcılarla rekabet etmeleri gerekiyor. Her gün kullandığımız ürünlerle, birilerinin hayallerindeki işi sürdürmelerine ve girişimcilik hikayelerini başarıyla taçlandırmalarına destek olabiliriz.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@tomcrewceramics

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’dan Seramik Markaları