İlkbaharı bir anlamda “Ruhunu Dinle!” sloganıyla ve The Irish Spirit YouTube kanalında yayımlanan, çevrim içi Jam Session konserleriyle karşıladık. Fakat ruhumuzu dinleyip iyi müziklere kulak vermenin tek yolu konserler değil tabii ki. Sıra dışı sanatçıların, maceracı müzisyenlerin hayatlarını izleme fırsatı sunan belgesellerin karşısına geçmek de ilham verici bir deneyime dönüşebiliyor. Çağımızın bu dahi müzisyenlerinin yaşamlarını ve müziklerini keşfederken, siz de yaratıcı ve özgür İrlanda ruhunu eminim iliklerinizde hissedeceksiniz.

Sıra Dışı Müzisyenlerle İlgili Belgesel Önerileri

Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts | 2007, Scott Hicks

Yirminci yüzyılın en etkili müzisyenlerinden biri olan Philip Glass, kendi deyişiyle “tekrarların müziğinin bestecisi”. Tekrar eden yapıları ve notaları stilize bir tarza dönüştüren bu sıra dışı sanatçı, operalardan senfonilere, oda müziğinden müzikallere, film müziklerinden konçertolara sayısız eseriyle yaşayan bir efsane. 2007’de, yani 70 yaşındayken, sanatçının yaşamının tam bir yılını kameraya alan yönetmen Scott Hicks, Glass’ın bir senfoni yaratma sürecini belgeliyor. Glass’ın müziği gibi yaşamının da çok katmanlı olduğunu gösteren belgesel, sizi onun dünyasıyla tanıştıracak.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.3/10

Max Richter’s Sleep | 2019, Natalie Johns

Modern klasik müzik ve film müzikleriyle çağımızın dahi bestecilerinden biri haline gelmiş Max Richter, çağdaş klasik müzikteki post-minimalizm akımını en iyi işleyen bestecilerden biri. Bu belgesel, Richter’in Sleep adlı, 2015 tarihli, sekiz saatlik başyapıtının nasıl ortaya çıktığını adım adım izliyor. Belgesel boyunca izlediğimiz Max Richter ve ona eşlik eden Yulia Mahr, eserin Los Angeles’taki görkemli performansına hazırlanıyor. Sıra dışı yaratıcılığıyla uyku ve ses arasındaki ilişikiyi notalara döken Richter’in hikayesi, müziğin büyüsüne kapılmanızı ve hayallere dalmanızı sağlayacak.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.1/10

Mimaroğlu | 2020, Serdar Kökçeoğlu

İlhan Mimaroğlu, elektronik müziğin öncü isimlerinden biri. 1960’larda Türkiye’den ABD’ye göç eden ve Atlantic Records‘daki yapımcılık yıllarında efsanevi bir elektronik müzik bestecisine dönüşen Mimaroğlu’nun yaşamı bu çok katmanlı belgeselde müzikle, aşkla, göçle ve hayal kırıklıklarıyla iç içe anlatılıyor. Daima ruhunu dinlemiş iki özgür ruh olan İlhan Mimaroğlu ve Güngör Mimaroğlu’nun yaşamı, çiftin kişisel arşivinden besleniyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 6.9/10

One More Time with Feeling | 2016, Andrew Dominik

Oğullarından birini 2015 yazındaki trajik bir kazada kaybeden dev sanatçı Nick Cave, 2016 sonbaharında Nick Cave & The Bad Seeds ile kaydettiği Skeleton Tree albümünü yayımlamıştı. Belgesel, albümün hazırlık sürecinin derinlerine inerek, röportajlar ve arşiv görüntülerinden faydalanarak bize bu iki olay arasındaki duygusal bağı gösteriyor. Nick Cave‘in oğlunun yasıyla başa çıkmak üzere sığındığı müzik, dinleyicilerinin ruhuna dokunan bir esere dönüşüyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 8.3/10

Ryuichi Sakamoto: Coda | 2007, Stephen Nomura Schible

The Last Emperor, The Sheltering Sky ve The Revenant gibi filmlerin müziklerine imza atmış Oscar ödüllü bir besteci olmak Ryuichi Sakamoto’yu tanımlayan kimliklerinden yalnızca bir tanesi. O, aynı zamanda çağımızın en önemli sanatçılarından biri, bir tekno-pop yıldızı ve nükleer karşıtı çevreci bir aktivist. Sakamoto, bu belgeselde kanser teşhisinin hemen ardından ruhunu dinliyor ve yeni bir başyapıta imza atmak üzere yeniden müziğe dönüyor. Sanatsal üretim sürecine dair yenilikçi bir bakışa ve belgesel sinema diline sahip bu filme konu olan albüm async inanılmaz bir albüm, Ryuichi Sakamoto‘nun kendisi de öyle…

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.7/10

Scott Walker: 30 Century Man | 2006, Stephen Kijak

Kariyerine 1960’ların genç pop ikonlarından biri olarak başlayan ve sıra dışı çizgisiyle yirmi birinci yüzyılın avangart müzisyenlerinden birine dönüşen Scott Walker, 2019’da aramızdan ayrılmıştı. Walker’a saygı duruşu niteliğindeki bu belgesel, bu ilham verici müzisyenin kariyerinden kesitler sunuyor, hayranlarıyla röportajlara yer veriyor. Walker’ın belgeseldeki en ilginç itiraflarından biri ise, kariyerini boyunca kendi işlerinden hiçbirini, kendini eleştirme kaygısı ve üzerinde fazla çalışmış olmanın getirdiği sıkıntı nedeniyle tamamlandıktan sonra dinlememiş olması.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.3/10

Tripping with Nils Frahm | 2020, Benoit Toulemonde

Tripping with Nils Frahm, efsanevi Alman müzisyenle, Berlin’in efsanevi mekanlarından birini bir araya getirerek büyülü bir konser filmine dönüşüyor. Besteci, 2018’deki turnesinin ardından, Berlin’de en sık uğradığı mekanlardan Funkhouse Berlin‘de dört gece üst üste gerçekleştirdiği performansları kayıt altına alarak, bir konser filmi ve bir konser albümüne dönüştürmeye karar vermiş. Fraham, zaten Berlin ile özdeşleşmiş filmlerden Victoria için yaptığı müziklerle bu şehirle olan bağını biraz daha pekiştirmiş, bu özel ilişkiyi sinema izleyicisine de yansıtmıştı. Bu heyecan verici projeyle Frahm’ın neo-klasik piyano tınıları ve ambient tarzı bir araya getiren müziğinin, el kameralarıyla çok daha özel bir deneyime dönüşmesine tanık olacaksınız.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 8.0/10

Nick Cave‘den Nils Frahm‘a, Philip Glass‘tan Max Richter‘e… Dünyanın her neresinden olurlarsa olsunlar, ruhumuza müzikle dokunan bu isimlerin ortak yanı, ruhlarını dinlemeleri, yaratıcılıktan beslenmeleri ve müzikle beslemeye devam etmeleri. Onları dinlediğimiz, yaratıcı süreçlerine ve yaşamlarına tanık olduğumuz bu belgeseller, İrlanda’dan binlerce kilometre uzakta geçseler dahi, izleyicilerine yaratıcı ve özgür İrlanda ruhunu hatırlatıyorlar.

Son olarak, listede yer alan belgesellerden dördünü, Max Richter’s Sleep, Mimaroğlu, Scott Walker: 30 Century Man ve Tripping with Nils Fraham‘ı The Irish Spirit‘in Jam Session seçkisi kapsamında MUBI‘de izleyebileceğinizi de hatırlatalım.

İyi seyirler ve sláinte!

İlginizi çekebilir: Popüler Müzikte The Irish Spirit Etkisi