İstanbul’da gözünü kapatan biri yalnızca araba seslerini duysa da kulağını kalbine doğru açanlar şehrin ara sokaklarına sinen binlerce yıllık halk ezgilerini, köşe başından ansızın karşısına çıkan anlatılmamış hikâyelerin melodilerini duyar. Bize sorarsanız bu şehir, turistine kaotik; yerlisine ise doğduğu ilk günden beri vazgeçemeyeceğini bildiği bir büyü gibi görünür. DenizBank ve Vokal Akademi; şairlere, sanatçılara hatta bambaşka kültürlerin imparatorlarına ilham veren bu şehirde, bizi büyülü bir müzik yolculuğunun parçası olmaya davet ediyor. 22 ile 27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen DenizBank VoiceUp A Capella Festival, şehrin ahenkle dans eden karmaşasından aldığı ilham ile dünyanın farklı noktalarından gelen müzisyen ve müzikseverleri bir araya getiriyor.

DenizBank VoiceUp A Capella Festival ile İstanbul’da Büyülü Bir Müzik Yolculuğu | Fotoğraf: Vokal Akademi

Alternatif gerçekliklerin şairi İskender Pala, İstanbul’da yaşamayı büyülü bir rüyanın içinde olmaya benzetir. Peki, bu rüyanın içerisinde müziğin büyüsü ile biraz kaybolmaya ne dersiniz? DenizBank VoiceUp A Capella Festival; şehrin parklarını, kiliselerini, müzelerini ve üniversitelerini dünyanın farklı noktalarından gelen müzisyenler ve yerel sahnenin alternatif akapella sesleri ile ele geçiriyor. 22 ile 27 Ağustos tarihleri arasında devam eden festivalde yoğunlaştırılmış atölyeler, tadımlık workshoplar, paneller ve konserler düzenleniyor. Festivalin sahnesine geçen müzisyenler ise programda açıklanan isimler ile sınırlı kalmıyor; festival, kendi korosu ile atölyelere katılan herkese sahnenin ışıklarını yansıtıyor!

DenizBank VoiceUp A Capella Festival

DenizBank VoiceUp A Capella Fesival, altı gün boyunca aynı hisleri paylaşan ve beraber şarkı söyleyen insanların eğlenebilecekleri ve öğrenebilecekleri unutulmaz bir müzik platformunu sunmayı amaçlıyor. Şehirde kültür sanatı desteklemek isteyen DenizBank ve Vokal Akademi iş birliğinde gerçekleşen festival, dünyanın farklı noktalarından gelen ve çok sesli a capella müzik yapan değerli isimleri İstanbul ile buluşturmak istiyor. Açık havada yoldan geçen herkesle birlikte şarkı söylemeye olanak sunan etkinlikler ve çeşitli mekânlarda farklı atölye çalışmaları düzenleyen festival, akşamları ise ücretsiz konserlere ev sahipliği yapıyor. Şişli, Beşiktaş ve Beyoğlu’nu bir haftalığına vokal bir kampüse dönüştürmek isteyen festival dallarını; şehrin çağdaş sanat buluşmalarına ev sahipliği yapan ARTER’den farklı konumlara doğru uzatıyor.

Vokal Akademi Chromas Koro | Fotoğraf: Vokal Akademi

Single Singers Projesi

Dünyanın farklı noktasından gelen insanları müziğin büyülü gücü ile birleştirmek isteyen Emily May’t Hoen ve şef Annemarie Homan, Single Singers Projesi’ni DenizBank VoiceUp A Capella Festival’e getiriyor. Festival kapsamında sürekli genişleyen bir topluluğun parçası olmak isteyen bireysel katılımcılar ve korosu ile gelen kişiler, sadece iki prova alarak yeni bir koro oluşturuyor ve festivalde sahneye çıkıyor. Bütün deneyimli ve deneyimsiz şarkıcıların katılımına açık olan proje için sahnelenecek eserler, festival bileti olan kişiler ile önceden paylaşılıyor.

Festival Programı

Altı gün boyunca devam eden festivalde; tadımlık atölyeler, festival atölyeleri ve konserler bulunuyor. Tek seferlik atölyelerin genel adını oluşturan tadımlık atölyelerde dünyanın dört bir yanından gelen şefler, atölyeci koltuğuna oturuyor. A Capella metal şarkıcılığından Endonezya halk şarkılarına kadar uzanan bu atölyelerin eğitmenleri arasında; Agnes Hapsari, Jim Daus Hjernøe, FreePlay Duo, Noa Gruman ve daha birçok usta isim yer alıyor. Festival boyunca devam eden atölyelerde ise Panda van Proosdij müzikal parçaları koreografilerle koroya uyarladığı, Basilio Astulez çağdaş koro repertuvarını sahne tasarımları ile hayallerin ötesinde bir yaratıcılığa taşıdığı, Morten Kjær İskandinav ruhunu soul müzik ile birleştirdiği eğitimler veriyor. Festivalin gala konserinde ise 23 Ağustos’ta sahneyi The Real Group ele geçiriyor. Kırk yıldır tüm dünyada a capella ruhunu estiren grup, İstanbul’da da müzik tutkunlarına ilham vermeye devam ediyor.

Festival Mekânları

DenizBank VoiceUp A Capella Fesivali’nin bizim için en heyecanlı yanlarından birini de festivali gerçekleştirmek adına ele geçirdiği mekânlar oluşturuyor. Şehrin gençlik ruhunu tarihî hikâyeler ve çağdaş sanat dokunuşları ile birleştiren festival müziği Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na, İTÜ Maçka Kampüsü’ne, ARTER çağdaş sanat müzesine, Maçka Sanat Parkı’na, Vosgeperan Ermeni Katolik ve Kırım Kiliseleri’ne ve Vokal Akademi’ye doğru taşıyor.

Şehrin binlerce yıllık hikâyesini dünyanın farklı noktalarından gelen yeni müzisyen dostlarınız ile birleştirmek, İstanbul’un ara satırlarından müziğin sesini duymak isterseniz daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: DenizBank VoiceUp A Capella Festival