2024 senesinin ilk günlerine girmişken geride bıraktığımız yılın, en çok dinlenen sanatçı ve şarkıları başta olmak üzere genel bir değerlendirmesini yapmak istedim. Müzik platformlarının 2023 yılı istatistikleri yanında, benim de her ay sizlere yazdığım, yeni çıkan albümlerden, kendi seçtiğim yılın en iyilerini de bu yazıda paylaşmak istedim.

2023 Yılının Müzik Özeti | Fotoğraf: Spotify

İlk olarak en çok dinlenen müzik platformu olan Spotify’ın listesi ile başlayalım. 2023’de Spotify’da en çok dinlenen sanatçılara baktığımızda zirvede Taylor Swift’i görüyoruz. 26.1 milyardan fazla dinlenme sayısı elde eden sanatçı, Bad Bunny’nin üç senelik zirve hakimiyetine son verdi. İkinci sırada ise yine Bad Bunny yer alıyor. Üçüncü sıranın sahibi ise The Weeknd. Sırasıyla Drake, Peso Pluma, Feid, Travis scott, SZA, Carol G, Lana Del Rey ilk onu oluşturuyor. 

youtube play youtube play

En çok dinlenen parçalara geldiğimizde 1.6 milyardan fazla dinlenme sayısı ile zirvede Miley Cyrus’ın “Flowers” parçası var. Onu SZA  “Kill Bill” ve Harry Styles “As It Was” parçaları takip ediyor. Top 10’u oluşturan diğer şarkılar ise, Jung Kook “Seven”, Eslabon Armado – Peso Pluma “Ella Baila Sola”, Taylor Swift “Cruel Summer”, Metro Boomin – The Weeknd – 21 Savage “Creepin”, Rema – Selena Gomez “Calm Down”, Bizzarap – Shakira “Shakira: Bzrp Music Sessions Vol. 53” ve Taylor Swift “Anti – Hero”.

youtube play youtube play

Albümlerde ise bir numarada Bad Bunny’nin Un Verano Sin Ti albümü yer alıyor. Taylor Swift – Midnights ve SZA – Sos albümleri  ilk üçü oluşturuyor. Sıralamanın devamında The Weeknd – Starboy, Karol G – Manana Sera Bonito, Morgan Wallen – One Thing At A Time, Taylor Swift – Lover, Metro Boomin – Heroes And Villains, Peso Pluma – Genesis ve Harry Styles – Harry’s House albümlerini görüyoruz. Spotify Türkiye’de ise zirvede Simge’nin “Aşkın Olayım” şarkısı yer alırken, en çok dinlenen şarkıcı ise Semicenk. 

youtube play youtube play

Apple Music’de ise zirvede yine Taylor Swift yer aldı. Sanatçının 65 parçası, yılın ilk 10 ayında Global Daily Top 100 listesine girdi. Apple Music’in en çok dinlenen parçalar listesinde ise, zirvede Amerikalı country şarkıcısı Morgan Wallen’in “Last Night” parçası yer alıyor. Parça, Billboard Hot 100’de 16 hafta bir numarada yer aldı. İki numarada Miley Cyrus “Flowers”, üç numarada ise SZA “Kill Bill” parçası yer alıyor. Drake, Taylor Swift, Yoasobi, Chris Brown, The Weeknd ve Official Hige Dandism ilk onda yer alan diğer isimler. Listede iki tane J-pop grubu yer alıyor.

youtube play youtube play

Deezer’a baktığımızda en çok dinlenen sanatçı kategorisinde zirvede The Weeknd’i görüyoruz. Daha önceki yıllarda ikincilikte kalan sanatçı, bu sene bir numaraya yükselmiş. Taylor Swift ise hemen arkasından geliyor. Onları takip eden Imagine Dragons, David Guetta ve Ed Sheeran ilk beşi oluşturuyor. Diğer platformlarda rap müziğin başı çektiğini ve afrobeat türünün yükselişini görürken, Deezar’da en çok dinlenen tür pop müzik oluyor. En çok dinlenen parçalara baktığımızda zirvede yine Miley Cyrus “Flowers” parçasıyla yer alıyor. İkinci sırada Harry Styles “As It Was”, üçüncü sırada Tom Odell “Another Love” yer alırken, onları David Guetta – Bebe Rexha “I’m Good (Blue)” ve Beyonce “Cuff It” parçaları takip ediyor.  

youtube play youtube play

Benim için bu senenin en iyi albümlerine gelirsek, hakkında ayrı bir yazı yazdığım müziğin yaşayan tarihi The Rolling Stones grubunun Hackney Diamonds albümü başı çekenlerden biri olur. The Veils’in mart ayında çıkan …And Out Of The Void Came Love bir başka çok beğendiğim albüm oldu. Dave Matthews Band’ın Walk Around The Moon ve Belle And Sebastian’ın Late Developers albümleri benim listemde yer buldular. Lana Del Rey’in Did You Know That There Is A Tunnel Under Ocean Blvd albümü bence pop dalında yılın en iyisiydi.

Elektronik müziğe geldiğimizde, Depeche Mode’un Memento Mori albümü ve Daft Punk’ın efsane albümü Random Access Memories’in, içinde yayınlanmamış parçalar bulunan 10th Anniversary Edition’ı benim favorilerim oldular. Listemi 10’a tamamlamak için seçeceğim diğer albümler ise, bir başka efsane grup Jethro Tull’ın RökFlöte, Anohni And The Johnsons’ın My Back Was A Bridge For You To Cross ve Fall Out Boy  grubunun So Much (For) Stardust albümleri. Hepinize iyi seneler.

Kapak Fotoğrafı: Glamour

İlginizi çekebilir: Gürkan Sonat’tan Müzik Dünyasının Günceli