Bitkilerin gücüne inanır mısınız? Alternatif tedavilerden modern tıbba kadar birçok alanda gücünü ispat etmiş durumda olan aromaterapi, son zamanlarda gündemden düşmeyen bir yöntem. Aromaterapi nedir, faydaları nelerdir diye soranlar için, Homemade Aromaterapi’nin kurucusu sevgili Aslı San Bilgin ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

image_6483441-3
Aslı San Bilgin | Fotoğraf: Aslı San Bilgin

Sosyal medyada severek, büyük bir keyifle takip ettiğim sayfalarla bu sohbet fırsatını yakalamış olmaktan dolayı kendimi şanslı hissediyorum. Bu yüzden röportaj teklifimi olumlu değerlendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum ve sohbetimize öncelikle sizi tanıyarak başlamak istiyorum.

theMagger gibi çok severek takip ettiğim bir platformda olmaktan mutluyum. Benim aromaterapi hikayem 2000’li yılların başında aklımı doğal olana takmamla ve yapı olarak da bir şeye taktığımda ondan başka hiçbir düşünemeyen, enerjisini, zihnini, ruhunu, zamanını her şeyini ona yükleyen biri olmamla başladı. Organik beslenmeye ulaşmanın dahi kolay olmadığı zamanlarda, yediklerimiz kadar vücudumuza sürdüklerimizin, soluduğumuzun önemini, verdiği zararları görüp, daha fazla bilinçlenip, eğitimler almaya başladım ve bitkinin ruhu dediğimiz uçucu yağlar beni tam olarak büyüledi, çok iyi geldi ve iyi gelen yerde de hep durmak istedim. Böylelikle 2012 yılında da Homemade Aromaterapi’yi kurdum.

Konumuz aromaterapi olunca “Aromaterapi nedir, ne işe yarar? diye sorsam bizlere neler söylemek istersiniz?

Aromaterapi, bitkilerin, kök, sap, tohum, çekirdek, yaprak, çiçek, reçine gibi bölümlerinden, bazen de tamamından, çeşitli yöntemlerle elde edilen güzel kokulu yağlar aracılığı ile ‘ruh, beden ve zihin’ dengesi vermeyi amaçlayan bütünsel bir yol olarak tanımlanabilir.

Aromaterapi, saf uçucu yağlar (lavanta, gül, ıtır, biberiye vb.), soğuk sıkım sabit yağlar (susam, tatlı badem, hindistan cevizi yağı vb.) ve hidrolatlar yani bitki suları (gül suyu, lavanta suyu, papatya suyu vb.) olmak üzere üç ana ham maddeden oluşur. Aromaterapiyi, cildimizin bakımından, saçımızın bakımına, evimizin enerjisini temizlemekten, fiziksel temizliğe, topraklanmaktan, ortamımızı kokulandırmaya dek hayatımızın her alanında kullanabiliriz.

Bu soruyu özellikle bu alanda ilerlemek isteyenler olabilir diye not aldım. Her işin bir eğitimi olduğu gibi “Aromaterapi eğitimleri” nasıl oluyor, sormak istiyorum?

Öncelikli önerim, konuyu gerçekten sevip, tutku duyacağından emin olmak için başta aromaterapi olmak üzere, cilt bakımı vb. atölyelere katılım sağlamak ve bunun sonrasında devam etme kararı alınırsa, bir “NAHA; National Association of Holistic Aromatherapy” sertifikalı eğitime katılmak. Bu eğitimlerin üç seviyesi bulunuyor ve online olarak da alınabiliyor. Sertifikaların hiçbiri size Türkiye’de aromaterapiyi tedavi amacı ile kullanma hakkını vermez, kozmetik alanında işinize destek olarak kullanabilirsiniz. Ama bu sene Bezmialem Üniversitesi’nde aromaterapi ile alakalı doktor ve eczacılar için yüksek lisans programı başladı.

Konuyla ilgili genel bir fikrimizin oluşması yönünde sorularımı sordum. Şimdi biraz daha özel sorularla ilerleyelim, nerelerde ofisleriniz var? Ürünlerinizi kolaylıkla ulaşmak isteyenler için internet adresinizi ve sosyal medya hesabınızı okuyucularımızla paylaşmanız mümkün mü?

Üretim laboratuvarımız ve ofisimiz İcadiye’de, doğuş yerimiz olan Kuzguncuk’un hemen birkaç kilometre yukarısında kalıyor. İstanbul’da, Kuzguncuk, Topağacı ve Kanyon, İzmir’de ise Alsancak’ta olmak üzere dört tane dükkanımız bulunuyor. Bunun dışında web sitemiz ve Instagram hesabımızdan da bizlere her zaman ulaşabilirsiniz. Özellikle Instagram’da aromaterapiyi günlük rutinimize nasıl dahil edebileceğimizi anlatan paylaşımlar yapmaya özen gösteriyoruz.

Ofisinizde birbirinden harika atölyeler yapıyorsunuz ve eğitimler veriyorsunuz, keyifle takip ediyorum. Hem atölyeler hem de eğitimler hakkında neler söylersiniz?

Evet, Kuzguncuk iskelesinin hemen bitişiğinde bir de eğitim alanımız var, ancak içerisinden geçtiğimizi bu süreçten dolayı Mart 2020’den beri tüm eğitimlerimizi Zoom platformuna taşıdık, hala da öyle devam ediyor. Aromaterapiden, doğal cilt bakımına, çakralardan hamilelik ve doğumda aromaterapi’ye, doğal parfüm ve tütsülerden evde doğal temizlik konularına dair birçok atölyemiz bulunuyor. Eğitimleri kuruluş senemiz olan 2012’den bu yana yapıyoruz ve açıkçası katılımcılarımızla birlikte bir aile olmamıza katkı sağlayan en önemli şeylerden biri de bu eğitimler oldu diyebilirim.

Cilt bakımı çok önemli ama doğru ürünleri kullanmak çok daha önemli. Bu soruyla az da olsa kendime torpil geçmek istiyorum. Yağlı bir bir cildim var açıkcası bazen doğru ürün mü, değil mi, emin olamıyorum. Cilt tiplerine göre hangi Homemade Aromaterapi ürünlerini önerirsiniz?

Aromaterapide basit güzeldir, örneğin bir kastil sabun, bir bitki suyu ve shea butter bazlı bir krem ile tüm cilt bakımınızı yapabilirsiniz.

Ama biraz çeşitlendirecek olursak yağlı ciltlere özel; cilt temizliğinde patchouli & lavanta sıvı kastil sabun (sabah ve akşam), tonik olarak lavanta suyu (sabah ve akşam), günlük nemlendirici olarak lavanta & biberiye yüz kremi ve bakım serumu olarak da Jojoba yağı kullanabilirsiniz. Haftada bir kez de “Fresh” kil maskemizi önerebilirim. Özellikle ihtiyaç var ise göz altı serumumuzu da kullanabilir, yok ise nemlendirici ve serumu bu bölgeye de uygulayabilirsiniz.

Kuru ciltlere özel de temizlik için keçi sütü sabunu (sabah ve akşam), tonik olarak papatya ya da gül suyu, nemlendirici olarak yoğun nemlendirici yüz kremi son olarak da gece kullanmak üzere bakım serumu. Haftada bir kez olmak üzere derin temizlik için “Rhassoul” kil maskesi ve ihtiyaç halinde de göz altı serumumuzu kullanabilirsiniz.

Toplumsal olaylara karşı duruşunuz ayrıca beni inanılmaz etkiledi. Son olan yangınlarda göstermiş olduğunuz tavır için ben kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Afet bölgelerine ulaştırmaya çalıştığınız sarı kantaron yağı gibi başka hangi yağlar sağlık açısından büyük öneme sahip?

Çok teşekkürler, bu şekilde görmeniz mutlu etti. Kantaron yağı yanıklar için çok etkili bir yağdır, yangın bölgelerinde hem hayvanlar hem de yanığı olan kişiler için kullanıldı. Kantaronun yanı sıra lavanta uçucu yağı da basit, ufak, ev tipi yanıklarda çok iyidir, bir damlası yanık üzerine kullanılabilir. Nane uçucu yağı, bulantı rahatlatmaya yardımcı olur. Limon otu uçucu yağı ise sinek ve böcekleri uzak tutar, başta bergamot olmak üzere tüm narenciyeler enerjimizi yükseltir, mutluluk verir.

Benim sorularım bu kadardı, eğer sizin de eklemek istediğiniz bir şeyler varsa, seve seve dinlemek isterim.

Yukarıda da söylediğim gibi aromaterapinin güzelliği basitliğinde saklı. Aromaterapik bir ürünün arka etiketini okuduğunuzda içerisinde ne olduğunu kimya bilginiz olmasa da anlayabilirsiniz. Bu sadeliğin altında onu etkin kılan ise kullanılan ham maddenin kalitesi. Sağlıklı ve doğal yaşama adım atmanın en güzel yollarından birinin aromaterapi olduğunu söyleyebilirim.

Kapak Fotoğrafı: Aslı San Bilgin

İlginizi çekebilir: Yogi Magger’dan Aromaterapi