İster yorucu bir günün ardından tek başınıza battaniyenin altına girip ekranın başına kurulduğunuzda, ister arkadaşlarınız veya sevgiliniz ile patlamış mısırlarınızı alıp rahatça koltuğa yerleştiğinizde; iyi bir film izlemek, her ortamda ve koşulda insanın ruhunu besleyen bir aktivite. Sinemanın bu iyileştirici ve vizyon genişletici gücünden yola çıkarak; benim gibi bu konu ile ilgili bilgisini ve deneyimini artırmak isteyenler için çok faydalı bir önerim var bugün. Sinefiller ise şüphesiz havalara uçacak bu yazıyı okuduktan sonra. Sizleri, 2020’de yılın her gününü yeni bi’ film önerisi ile taçlandırabileceğiniz bir film ajandasıyla tanıştırmak istiyorum: Bi’ Film Ajandası.

Bi' Film Ajandası
Bi’ Film Ajandası

Hepimizin keşke tam şu an, fikirlerine güvendiğim biri benim için ne izleyeceğimi seçse dediği anlar olmuştur, oluyordur. İsteriz ki biri gelsin, bizlere o güzel filmi önersin ve bize yalnızca ekran başına kurulup yeni bir hikayenin parçası olmak kalsın. Güzel bir haberim var, o biri geldi. Hem de bir değil, üç kişiler. 🙂

Bi’ Film Ajandası

Bi' Film Ajandası
Bi’ Film Ajandası

Yaklaşık dört yıldır Twitter ve Instagram üzerinden film önerileri ve sevilen filmlerle ilgili görsel içerik paylaşan @bifilmonersene’yi biliyorsunuzdur. Daha önce hepimizin ne izleyeceğine karar veremediği anlarda en az bir defa arkadaşlarına gönderdiği bi’ film önersene sorusuna verilebilecek en iyi cevabı aramak için yola çıkan Umut Kapyalı ve Taha Şahin’e, bu yıl Emre Eminoğlu da katılıyor ve birlikte filmler izlerken fikirler üreten bir ekibe dönüşüyorlar. Üçünü bir araya getiren film izleme ve önerme tutkularını, şimdi yılın her günü bizlerle paylaşıyorlar.

Bi’ Film Ajandası, ekibin filmler üzerine yeni ürün ve projeler ile büyüme hedeflerine giden yolda attıkları ilk adım aslında. Bana sorarsanız, onları daha pek çok harika iş ile duymaya devam edeceğiz. 1. baskısı çıkar çıkmaz tükenen ve yakında 2. baskısını bizlerle buluşturacak olan Bi’ Film Ajandası’nın önümüzdeki yıllarda da devamının geleceğini, merak edenler için şimdiden söylemiş olayım.  

Bi’ Film Ajandası, 2020 yılının 366 günü için birer film önerisine yer veriyor ve önerilerine güvendiğiniz birine bi’ film önersene demek istediğiniz noktada size alternatif cevaplar sunuyor. Ajandanın içerisinde dünya sinemasının ödüllü filmlerinden çok sevilen klasiklere, animasyonlardan belgesellere, korku sinemasından müzikallere farklı tür, dönem, ülke ve dillerden filmler yer alıyor: Türkiye’den 40 film, İzlanda’dan Paraguay’a, Güney Afrika’dan Japonya’ya 45 farklı ülkeden, 32 farklı dilde film, 1980’ler ve öncesine ait 53 film, 40 farklı kadın yönetmene ait 61 film, her ayın ilk cumartesi gününe bir “guilty pleasure” önerisi ve bazı özel günlere göre anlamlı bir şekilde yerleştirilmiş film önerileri… Ajandanın içinde, şubat ayında Akademi Ödülleri adayları için boş bırakılmış bir izleme listesi ve nisan ayında İstanbul Film Festivali, ekim ayında Filmekimi için boş bırakılmış çizelgeler yer alıyor. Daha ne olsun? Bana sorarsanız sinema ve film tutkunları aradıkları her şeyi Bi’ Film Ajandası’nda bulabilirler.

Bi’ Film Ajandası’nın beni en çok etkileyen bir özelliği de, günlük film önerilerine ek olarak, her hafta sonuna özel olarak hazırlanan tematik sayfaları. Bu temalardan yalnızca birkaçı olan, Yönetmenlerin İlk Filmleri, Değişim Filmleri, Romantik Filmler, Otelde Geçen Filmler, Tek Mekan Filmleri gibi başlıklara; film bulmacaları, arşiv fotoğrafları, ilginç bilgiler ve beşer filmlik seçkiler eşlik ediyor. Şöyle düşünün, örneğin ajandanızdan korku filmi önerileri alıyorsunuz, bir yandan da korku sineması temalı bir kare bulmaca çözüyorsunuz. Sizce de harika değil mi?

Bi' Film Ajandası
Bi’ Film Ajandası

Yukarıda bahsettiğim tematik hafta sonlarından her ay bir tanesi, Kendine Has Yönetmenler ve Kendine Has Oyuncular başlığıyla bir oyuncu ya da yönetmene ayrılıyor. Bu bölümlerde, Michael Haneke’den Yeşim Ustaoğlu’na, Kim Ki-duk’tan Agnès Varda’ya yönetmenler ve Juliette Binoche’tan Haluk Bilginer’e, Cate Blanchett’ten Gael García Bernal’e oyuncuların Bi’ Film Önersene ekibi tarafından hazırlanmış biyografilerine, Zeynep Türksen’in çizimleri eşlik ediyor. Yine bu oyuncu ve yönetmenlerin doğum günü bildirimleri de ajandada yer alıyor.

Ajandanın en arkasındaki film dizininde ise izlediğiniz filmleri işaretleyebiliyorsunuz. Ben şimdiden yeni film ajandam, Bi’ Film Ajandası’nın bana önerileri ile birbirinden keyifli filmler izlemek, yeni keşifler yapmak ve hayata karşı bakış açımı genişletmek için çok heyecanlıyım. Bi’ Film Ajandası öylesine detaylı düşünülerek, özenle ve büyük bir emekle hazırlanmış ki; sinema tutkunlarının onu yıl boyunca yanından ayırmayacağından eminim. Hazır yeni yıl da kapıdayken, bu tutkuyu paylaşan arkadaşlarınız varsa Bi’ Film Ajandası’nın onları için çok doğru bir yılbaşı hediyesi olacağını düşündüğümü de söylemeliyim. Sevdiklerine yılbaşı kartı atmanın nostaljisini özleyenler için oyuncu ve yönetmen çizimlerini kartpostal setleri olarak da bulabileceğinizi da ekleyeyim.

Bi’ Film Ajandası’nın tüm ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: SineMagger’dan Film Önerileri