Kendini bir hayatı açıklama çabası içinde, sık sık düşünürken buluyor musun? Evetse, o düşünen kişi içindeki bilim insanının ta kendisi. Sınırsız bir merak besliyor çevresindeki her şeye, herkese. Kendine has fikirlerini uygulamaya geçirerek bilimin ışığında öncü olacağı günü bekliyor. Gel, kulak ver ona. Öncü olmayı ruhunda taşıyan Longines Spirit’ten al ilhamını sen de bizim gibi ve çarpıcı buluşların dünyasına adım at.

Bilim
Bilim | Fotoğraf: Unsplash / Science in HD

Sen olsan, nasıl anlatırsın bilimi? Evrenin veya süregelen olayların bir bölümünü kendine konu olarak seçmek ve o konuyu aydınlatmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmek midir bilim? Yoksa çok daha fazlası mıdır? Örneğin, en zor soruları sormak mıdır? Kimsenin bugüne kadar sormaya cesaret edemediği soruları. Varsayımların peşinden koşma cesaretini gösterebilmektir belki de, ihtimallerin dünyasında savrulmadan yol alabilmek, var olabilmek…

Longines Spirit
Longines Spirit

Sürekli gelişmeye de açık olmaktır aynı zamanda, sunulanı olduğu gibi kabul etmemek, eleştirel tavrını koruyabilmek. Tarafsız olabilmek ve merakını hiç kaybetmemek. Bilim dünyasında en iyi olabilmek bunları gerektirir bize sorarsan. Hipotezler, teoriler, deneyler, gözlemler, araştırmalar… Hiçbir engelin yoluna çıkmasına izin vermeden daima ileriye doğru yol almak. Bu yolda en güvenilir eşlikçin ise ilham aldığı öncülerin ruhunu taşıyan yeni modelleriyle, her daim Longines Spirits koleksiyonu olur tabii ki.

Şimdi sıra, içindeki meraklı kaşifin sesini dinleyen ve onun izinden gidenlerin hikayelerine kulak vermekte. Hazırsan başlıyoruz…

Albert Einstein
Albert Einstein

Albert Einstein. Dünyaca tanınan Alman teorik fizikçi ve bilim insanı. 1921’de Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Einstein, tarihin en ünlü ve bilinen düşünürlerinden biri. Onun da tercihi Longines’di, çünkü güvenilir, hassas, dayanıklı Longines saatlerinin bilim yolculuğundaki en sadık eşlikçilerinden biri olacağını biliyordu.

Einstein’ın Saati
Einstein’ın Saati

(Ek bilgi: Einstein’ın saati, 2008 yılındaki açık artırmada, 596.000 dolara satılarak, Longines tarihinde açık artırmada satılan en pahalı saat oldu!) Uzay, zaman, enerji ve yer çekimi gibi konulara daha önce hiç ortaya konmamış bakış açıları getiren teoriler geliştirdi. Teorileri, günümüze dek, atom enerjisinin kontrolünden uzay araştırmalarına ve ışığın uygulama alanlarına kadar, pek çok konuda önemli gelişmelere kapı araladı, ışık oldu. Kendi ifadesiyle, “insan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz” fikrine tutundu, hayatı boyunca kendi sınırlarını sonuna kadar zorlamayı amaç edindi. Bugün, kendisinden ‘deha’ olarak söz ediyoruz…

Nikola Tesla
Nikola Tesla | Fotoğraf: energy.gov

Nikola Tesla. Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı. Yüksek gerilim, düşük akım ve yüksek frekansta alternatif akım üreten bir makine icat etti. O kadar ki, adına Tesla Bobini dendi ve yüksek frekanslı alternatif akım üretme ile elektriği kablosuz olarak iletme çalışmalarında kullanıldı. Çoğunlukla bilinenin aksine, Tesla çığır açan icatları ve başarılarının yanında, başarısızlıklarıyla da adından söz ettirdi. Hayatı boyunca yaptığı 700’ü aşkın icat arasında, Wardenclyffe Kulesi gibi pek çok proje, başarısızlıkla sonuçlandı. Tesla’nın farkıysa, bunları ‘başarısızlık’ olarak değil, buluşlarının önünü açan ara kapılar olarak görmesinde saklıydı.

Marie Curie
Marie Curie | Fotoğraf: Women You Should Know

Marie Skłodowska Curie. Radyoaktivite alanında yaptığı öncü araştırmalarla tanınan, Nobel Ödülü’üne layık görülmüş fizikçi ve kimyager. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Biz onu her ne kadar görünür başarılarıyla tanıyor olsak da, arka planda, eşiyle birlikte yaptığı ilk araştırmalarını çoğu zaman epey zor koşullar altında yürütmesi gerekti. Laboratuvar düzenleri yetersizdi, geçim sıkıntısı çekiyorlar ve yüzden araştırma yapmak için kullanmak istedikleri zamanlarının büyük kısmını eğitim vererek geçirmeleri gerekiyordu. Yine de Marie Curie, bilim karşısında duyduğu heyecanı hep korudu… Zaman içinde, laboratuvar çalışmaları sırasında maruz kaldığı aşırı radyasyondan dolayı çeşitli rahatsızlıklar yaşamaya başladı ve 1934 yılında kan kanserinden hayatını kaybetti. Ölümünden sonra kendisine “Bilim İçin Ölen Kadın” denildi.

David Eagleman
David Eagleman | Fotoğraf: BBC

David Eagleman. Amerikalı sinirbilimci, yazar ve bilim iletişimcisi. Stanford Üniversitesi’nde nörobilim dersleri veren Eagleman, hayatının son 20 yılını insan beyni üzerinde çalışarak geçirmiş, alanında öncü bir profesör. Aynı zamanda da Incognito ve Beyin gibi dünyaca ünlü kitapların da yazarı. O kadar ki; yaratıcılığın altında yatan sinirsel süreçlerden faydalanma ve hayatları iyileştirmenin yollarını bulma yolunda yaptığı araştırmalar, bugün ‘yaratıcılık’ ve ‘nöroplastisite’ gibi konulardaki ilerlemelerin başlıca sebebi sayılabilir.

youtube play youtube play

Onların merakı, zekası, çalışkanlığı sende de var. Belki de içindeki öncü bilim insanının ortaya çıkması için tek ihtiyacın doğru bir yol arkadaşıdır, ne dersin? Güvenilirliği, hassaslığı, dayanıklılığı ve orijinal teknolojisi sayesinde tarihte öncü olan birçok başarı hikayesine eşlik eden Longines Spirit* sana da eşlik etsin…

* Geçmişin yenilikle harmanlandığı Longines Spirit koleksiyonundaki modeller, pilotların kullandığı saatlerin geleneksel özellikleri, çağdaş çizgiler ve kodlarla bir araya geliyor. Büyük kurma kolu, flanş, kristali çevreleyen belirgin basamak, kadranın fontu, pırlanta şeklinde indeksler ve büyük parlak “baton” ibreler havacılıkta çığır açan günlerden bugüne kalan parçalar. Yeniden işlenen ve güncellenen bu parçalar, saatlerin çağdaş tasarımına uyum sağlıyor.

Şimdi, Longines Spirit Koleksiyonu’nu keşfet.