Çayı boş mu içeceğiz, yanında bir şey yok mu?” diyen anneannenin torunu olarak şarabı peynirsiz hayal edemiyorum. Şaka bir yana, son zamanlarda Instagram’da yemek üzerine ne kadar çok arama yaptıysam, keşfet bölümünde karşıma sürekli olarak peynir tabakları çıktı. Ben de bunu fırsata çevirip konuyla ilgili biraz araştırma yapmak; dünya peynir ve şaraplarıyla ilgili bildiklerimi paylaşmak istedim. Evet, sorumuz şu: hangi peynirle en iyi hangi şarap gider?

Dünya Peynir ve Şarapları
Dünya Peynir ve Şarapları | Fotoğraf: Unsplash/ Lana Abie

Dünya Peynir ve Şarapları

Sert Peynir – Kırmızı Şarap

İlk olarak, sert peynir olarak bilinen peynir çeşitleriyle başlayalım.

  • Cheddar: İngiltere menşeili olan bu peynir, sert peynirler kategorisinde bahsetmek istediğim ilk tür. Sarı renkli bir görüntüye ve hafif ekşimsi bir tada sahip. Yağlı bir dokusu olduğu için çoğunlukla eritilerek tüketiliyor; hamburger, pizza gibi yemeklere eşlikçi olan yönüyle daha çok tanıyoruz onu.
  • Comté: Bir Fransız peyniri olan Comté, pastörize edilmemiş inek sütünden yapılıyor. Türkiye’de de bulunabilir olan peynir, tadı ve dokusu dolayısıyla eski kaşara benzetiliyor. 
  • Parmigiano Reggiano: Parmesan peyniri olarak bildiğimiz bu tür, İtalya’da üretilmeye başlanıyor ve ünü tüm dünyaya kısa sürede yayılıyor. Salata, pizza, makarna gibi lezzetlere rende şeklinde ekleniyor. Tuz oranı yüksek bir peynir diyebiliriz.
  • Manchego: İlk olarak İspanya’da üretilen Manchego, koyun sütünden elde ediliyor. Tereyağını andıran bir kıvama sahip olan peynir, ağızda dağılarak mayhoş bir tar bırakıyor.
  • Gouda: Bir Hollanda peyniri olan Gouda, sade tüketilebildiği gibi bazen de hardal, karabiber gibi baharatlarla çeşnilendirilmiş şekilde karşımıza çıkıyor. Isındıkça uzayan bir yapısı var ve bu özelliğiyle çeşitli yemeklere, tostlara eklenebiliyor. Genç Gouda peyniri genellikle kırmızı pakette, yaşlı Gouda peyniri ise siyah pakette raflarda yerini alıyor.  
  • Kars Gravyeri: Türkiye’nin özgün peynirlerinden olan Kars Gravyeri, inek sütünden elde edilen oldukça yağlı bir peynir. Gözenekli, az tuzlu, olgun bir peynir olarak karşımıza çıkıyor.
Dünya Peynir ve Şarapları
Dünya Peynir ve Şarapları | Fotoğraf: Unsplash / wendymiao chen

Sert peynirlerle önerilen şaraplar genellikle kırmızı şarap oluyorlar. Neden derseniz, kırmızı şaraplar; peynirden gelen yoğun, keskin aromanın daha da ön plana çıkmasında yardımcı oluyorlar.

  • Cabernet Savignon: Kalite göstergesi olarak da bilinen bu şarap, koyu renkli, asitli ve baharat aromalı bir karaktere sahip. Merlot üzümleriyle karıştırılmış şekilde de şişelenebiliyor.
  • Merlot: Koyu yakut kırmızısı, aroması yüksek bir şarap türü. İçildiğinde tütün ve nane aroması almak da mümkün.

Yumuşak Peynir – Meyveli Şarap ve Rose

Dünya Peynir ve Şarapları
Dünya Peynir ve Şarapları | Fotoğraf: Unsplash / Allie Smith
  • Philadelphia: Krem peynir dokusuna sahip olan bu peynir türü için Türkiye pazarı karşılığına labne peynir desek çok da uzaklaşmış olmayız diye düşünüyorum. Sürülebilir peynirler sınıfının en ünlülerinden.
  • Brie: Fransız peynirleri içinde sıkça tüketilen bir peynir çeşidi olan Brie, inek sütünden elde ediliyor ve küflü bir yapıya sahip. Küflü kabuğu yumuşak peynirin dağılmasını engellerken, ekmek vb. hamur işlerine rahatça sürülebilir olmasıyla da biliniyor.
  • Camambert: Brie peyniri gibi inek sütünden elde edilen bir yumuşak, Fransız peyniri. Sıcakta eriyebilir olduğu için kaşar peynire de benzetiliyor. Brie ile birçok yönden benzerlik göstermelerine rağmen Camambert daha az yağ oranına sahip, bu sebeple Brie için daha kremsi bir dokuda diyebiliriz.

Yumuşak peynirler ile önerilen şaraplar genellikle meyve aromalı kırmızı şaraplar veya Rose olarak öne çıkıyor.

  • Pinot Noir: Hafif tatlı tadı ve kekremsi aromasıyla harika bir denge yakalamış şaraplardan. Genç zamanlarında meyve, olgunlaşmış zamanlarında mantar gibi aromalar damakta bırakabiliyor. Türkiye’de karşılığı Kalecik Karası olarak biliniyor.

Blue Cheese – Tatlı Şarap

 Dünya Peynir ve Şarapları
Dünya Peynir ve Şarapları  | Fotoğraf: Unsplash / Jez Timms
  • Roquefort: Süslü yazımının arkasında bizlerin Rokfor peyniri şeklinde bildiği tür. Uzun yıllar beklese de yumuşak kalabilen Fransız peyniri, iyi bir çeşidi olduğunda kavuniçi rengi, ince kabuğu ve acı olmayan aroması ile karşımıza çıkıyor. Mavi küften kaynaklı tuzlu bir tada sahip.
  • Gorgonzola: İtalyan menşeili olan Gorgonzola da inek sütünden elde edilen peynirlerden. Mavi yeşil damarlı bir görünüme sahip olan bu peynir, yağlı dokusu ve keskin tadıyla farklılaşıyor. Eritme peynir olarak da kullanılabiliyor.
 Dünya Peynir ve Şarapları
Dünya Peynir ve Şarapları | Fotoğraf: Unsplash / Jeff Burrows

Genellikle tuzlu bulunan Blue Cheese, kendisine eşlik edecek olan şaraplar arasında tatlı olanlarla dengelenmeye çalışılıyor.

  • Sauternes: Bal aromasından dolayı tatlı beyaz şaraplar kategorisine dahil olan Sauternes şarabında meyve aromaları almak mümkün.
  • Port Wine: Hem kırmızı hem de beyaz şarap olarak karşılaşabileceğiniz Porto şarabı özellikle kırmızının iki türü olan Tawny ve Ruby ile ön plana çıkıyor. Diğer birçok şaraba göre oldukça tatlı kabul edilebilecek bir aromaya sahip. Özellikle karamel etkisini hissetmek için tercih edilen bir şarap.

Keçi Peyniri – Beyaz Şarap, Rose ve Meyve Aromalı Kırmızı Şarap

  • Boucheron: Fransa’da üretilen Boucheron, olgunlaşma sürecine bağlı olarak tadı ve dokusu değişebilen keçi peynirlerinden. Henüz çok yıllandırılmamış zamanlarında hafif bir tadı ancak sert bir dokusu oluyor. Ancak bekledikçe dokusunda yumuşama, tadındaysa keskinleşme başlıyor. Ekmek, kraker, üzüm ve incir Boucheron’un doğru eşlikçileri arasında.
  • Crottin: Keçi sütünden yapılan dışı beyaz küflü bu peynir, Fransa’da 200 kişilik küçük bir kasabada üretiliyor. Farklı baharatlarla çeşnilendirilerek de elde edilebiliyor. Sert peynirler sınıfına yerleştirsek yanılmış olmayız diye düşünüyorum.
  • Türkiye’de Keçi Peyniri: Konu keçi peyniri olunca aslına tulum, sepet, kaşar ve beyaz peynir de Türkiye’de sıkça karşılaştığımız çeşitlerden olabiliyor. Kahvaltı sofralarımızda da yer verdiğimiz birçok peynir çeşidi için keçi sütünden yapılmış alternatifi de bulunabildiğine göre, bu halleriyle şarap içilen sofralarda ikram edilebilirler diye düşünüyorum.

Keçi peyniri o kadar farklı tat ve formlarda karşımıza çıkabiliyor ki, yine farklı tat ve renkteki şaraplarla iyi ikili oluyorlar.

  • Sauvignon Blanc: Asidite oranı yüksek beyaz şarap, üzüm ve narenciye aromalarını damakta yoğun şekilde hissetmeye imkan veriyor. Serin tüketilmesi önerilen bu şarap için ideal sıcakların 10-12 derece civarlarında olduğunu söyleyebiliriz.
  • Rosé: Pembe renkli olan bu şarap türü, hafif meyvemsi tadıyla burunda zarif, damakta yumuşak bir lezzet bırakıyor. Kolay içimli şaraplar sınıfına ekleyebiliriz diye düşünüyorum.

Bambaşka damak tatlarına sahip olan bizler, bu önerilerden ilham alarak kendi en iyilerimiz ile keyifli sofralar yaratabiliriz. Dostlarla donatılmış büyük sofraların olduğu günlere…

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Melissa Walker Horn

İlginizi çekebilir: SineMagger’dan En İyi Şarap Filmleri