Bu sene 12 Mart’ta yapılacak Oscar törenine sayılı günler kala ben de hem en iyi şarkı dalındaki adayları sizlere tanıtmak, hem de geçmişten günümüze ödülün sahibi olan parçalardan favorilerimi sizlerle paylaşmak istedim. 

En İyi Şarkı Dalında Oscar Adayları
En İyi Şarkı Dalında Oscar Adayları | Fotoğraf: The News Minute

Adaylardan ilki Top Gun: Maverick filminden Lady Gaga’nın BloodPop ile yazdığı “Hold My Hand” isimli parça. Power ballad’ları andıran parçayı Lady Gaga, “Çok zor bir zamanda ve sonrasında dünyaya bir aşk mektubu” olarak tanımlamış. Sanatçı, 2019 yılında A Star Was Born filmindeki “Shallow” parçasıyla en iyi şarkı dalında Oscar ödülü kazanmıştı. Ayrıca aynı yıl Oscar dışında, Altın Küre, Bafta ve Grammy ödülünü kazanan tarihteki ilk kadın sanatçı oldu. 1986 tarihli ilk Top Gun filminin de Giorgio Moroder ve Tom Whitlock tarafından yazılan ve Berlin grubu tarafından seslendirilen “Take My Breath Away” parçasıyla bu dalda Oscar ödülünü kazandığını ve içinde Cheap Trick “Mighty Wings”, Kenny Loggins “Danger Zone” gibi çok güzel başka parçaları da içinde barındırdığını hatırlatalım.

youtube play youtube play

İkinci aday ise, Hint filmi RRR’nin M. M. Keervani tarafından bestelenen, Rahul Sipligunj ve Kaala Bhairava tarafından seslendirilen “Naatu Naatu” şarkısı. Telugu dilindeki parça bildiğiniz kıpır kıpır, biraz da komik Hint şarkılarından. Şarkı, bir Hint filminden bu dalda Oscar’a aday olan ilk şarkı. Ayrıca Altın Küre ödüllerinde en iyi şarkı ödülünü Asya’dan alan ilk parça.

youtube play youtube play

Sıradaki aday şarkı, Tell It like A Woman filminden Sofia Carson’ın seslendirdiği, sözleri ve müziği Diane Warren’a ait olan “Applause” isimli parça. Sanatçı 14 kez bu dalda Oscar adayı oldu ama henüz ödülü kazanamadı. Şarkı sözü yazarlığı olarak pek çok hit parçanın ardında Diane Warren’in imzası var. Sanatçının yazdığı şarkılardan örnekler verecek olursak, Starship “Nothing’s Gonna Stop Us Now”, Celine Dion “Because You Loved Me”, Ace Of Base “Don’t Turn Around”, Toni Braxton “Un-Break My Heart”, Aerosmith “I Don’t Want To Miss A Thing” gibi ses getirmiş eserleri görüyoruz.

youtube play youtube play

Dördüncü aday Black Panther: Wakanda Forever filminden geliyor. Rihanna’nın seslendirdiği “Lift Me Up” parçası sanatçının ilk kez Oscar adayı olmasını sağlıyor. Şarkı aynı zamanda Rihanna’nın 2016 tarihli Anti isimli albümünden sonraki ilk solo çalışması.

youtube play youtube play

Son aday ise Everything Everywhere All At Once filminden “This Is A Life” adındaki parça. Şarkı Talking Heads’in kurucularından David Byrne, Son Lux’tan Ryan Lott Ve Mitski ortak çalışması. David Byrne, 1987 The Last Emperor filmiyle En İyi Film Müziği dalında Oscar ödülü kazanmıştı.

youtube play youtube play

Benim seçimime gelirsek, “E” hiçbiri seçeneği olsa onu işaretlerdim. Ama mutlaka seçmek zorunda olsam Top Gun: Maverick filminin “Hold My Hand”ini bir tık öne çıkarırım. Oscar adaylığını kaçıran bir isimden de bahsedelim. Taylor Swift’in Oscar adayı olabilecek iki projesi vardı. Bunlardan biri kısa filmi All To Well, diğeri ise Where The Crawdad Sing filmindeki “Carolina” parçasıydı. “Carolina” aday listesinde sona kalamadı. Eğer bu parça adaylar arasında olsaydı oyumu kesinlikle ondan yana kullanırdım.

youtube play youtube play

Gelelim tüm zamanların Oscar kazanan parçalarından seçtiklerime; biraz uzun bir listem var ama kısa geçmeye çalışacağım. Kronolojik sırayla gidersem ilk olarak The Wizard Of Oz filmi ile Judy Garland “Over The Rainbow” favorilerimden biridir. High Noon filminden Tex Ritter’in söylediği “High Noon” unutulmazlardan bir diğeridir. Yazıyı yazarken aklıma çocukluğumda, Commodore 64 bilgisayarımda aynı isimdeki oyunu oynarken bu şarkıyı defalarca kez dinlediğim geldi. Love Is A Many-Splendored Thing Filmiyle aynı ismi taşıyan Sammy Fain’in yaptığı parça seçimlerimden bir diğeri. Bu parçayı bence en güzel The Four Aces yorumlamıştır. Alfred Hitchcock’un The Man Who Knew Too Much filminden Doris Day “Que Sera, Sera” ise yine unutulmaz şarkılardan. Altmışlı yıllara geldiğimizde Never On Sunday filmiyle aynı adı taşıyan ve Melina Mercouri tarafından seslendirilen şarkı, Breakfast At Tiffany’s filminden Henry Mancini şaheseri “Moon River”. Filmde Audrey Hepburn tarafından seslendirilmişti. Mary Poppins filminden tekerleme gibi akla takılan, Sherman Brothers tarafından yazılan “Chim Chim Cher-ee” şarkısını da unutmak olmaz. Altmışlı yıllardan seçtiğim son parça ise Butch Cassidy And The Sundance Kid filminden B.J Thomas’ın söylediği “Raindrops Keep Fallin’ On My Head”.

youtube play youtube play

Yetmişli yıllarda ise Shaft filminin müziği, İsaac Hayes’in söylediği “Theme From Shaft” bence funk türündeki en güzel film müziklerinden biridir. Seksenlerde ise çok fazla favori parçam var. Fame filmi ile aynı isimdeki Irene Cara şarkısı, An Officer And A Gentleman filminden Joe Cocker ve Jennifer Warnes düeti “Up Where We Belong”, Flashdance filminden müziğini Giorgio Moroder’in yaptığı ve yine Irene Cara’nın söylediği “Flashdance… What A Feeling”, The Woman In Red filminden Stevie Wonder’ın söylediği “I Just Called To Say I Love You”, White Nights filminden Lionel Richie parçası “Say You, Say Me” ve daha önce bahsettiğim Top Gun’dan Berlin “Take My Breath Away”. Bu parçalara aslında bir anlamda seksenler müziğinin özeti gibi. 

youtube play youtube play

Doksanlarda ise bence tüm zamanların en iyilerinden biri olan Bruce Springsteen parçası “Streets Of Philadelphia”yı görüyoruz. Yine Titanic filmiyle tüm dünyada dillerden düşmeyen Celine Dion “My Heart Will Go On” benim seçimlerimden. 2000’li yıllar ve günümüze gelirsek,film olarak da şarkı olarak da harika olan Once filminden Glen Hansard ve Marketa Irglova’nın düet yaptığı “Falling Slowly” en başta gelen parçalardan biridir. Skyfall filminden Adele’nin seslendirdiği “Skyfall” aynı zamanda James Bond film müzikleri arasında da sevdiklerimden. Frozen filminden Idina Mendel’in söylediği “Let It Go” ise seçtiğim son Oscar kazanan parça. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Kapak Fotoğrafı: NME

İlginizi çekebilir: Sine Magger’dan 95. Akademi Ödülleri Adayları