Evde bira yapmak mı? Çoğu kişiye yabancı gelen bu fikir, ev yapımı biranın tadına bakınca “E, bu bildiğimiz bira!” tepkisiyle beraber oldukça sıcak gelmeye başlıyor. Evde bira yapmak için geçerli nedenler ise, lezzetli ve ucuz olması. Özellikle lezzet konusunda lütfen yaratıcılığınıza güvenin!

Evde Bira Yapımı
Evde Bira Yapımı | Fotoğraf: Unsplash / Josh Duncan

Yazıya başlamadan önce evde istediğimiz kadar bira üretemeyeceğimizi belirtmeliyim. Yasaya göre, yılda 350 litreyi aşmayacak şekilde fermente alkollü içki üretilebiliyor. Bunun üzerinde kalan üretimler ise ticari faaliyete girdiğinden, evde üretilmesi yasak.

Evde Bira Nasıl Yapılır?

Gelelim evde bira nasıl yapılır sorusunun cevabına. Bira yapmak için önce gerekli olan malzemeleri edinmelisiniz. Bunlar internetten de kolayca ulaşabileceğiniz başlangıç kitleri. Bu ekipmanları bozulmadıkları sürece tüm bira yapım işlemlerinde kullanabileceksiniz. Dolayısıyla, bunu bir yatırım olarak düşünün.

Bu ekipmanların detaylıca temizlenmesi işin en çok vakit alan ama en önemli kısmı. Bunun için iki tane farklı temizleme maddesine ihtiyacınız var. Bu malzemelerden biri, kullanacağınız aletlerdeki tüm toz ve partiküllerin giderilmesine yardımcı oluyor ve işlemden sonra su ile durulanıyor. Diğeri ise, gıda ile temasa uygun olduğundan kullanım sonrası durulanmıyor. İkisini arka arkaya tüm aletlere güzelce uyguladıktan sonra biranızı kurmaya hazırsınız! Hangi tarz birayı yapmak istiyorsanız buna göre bira kiti almalısınız. Bu Pilsner, Lager, Stout, IPA veya buğdağ birası olabilir.

Evde Bira Yapımı
Evde Bira Yapımı | Fotoğraf: Unsplash / Adam Wilson

Bira yapımında alkol oranını sağlamak için şeker kullanılabilir; ancak benim gibi birada daha acı tatları seviyorsanız malt tozu kullanmanızı öneriyorum. Isıttığınız ve bira yapım kovanıza eklediğiniz suya malt tozu veya şekeri de alarak eriyene kadar güzelce karıştırın. Daha sonrasında bira kitini (içinde şerbetçi otu ve arpa maltı özünü barındıran karışım) dökün. Üzerine temizlik açısından çok önemli olduğundan, yeni aldığınız ve hiç açmadığınız suyu ve son olarak kitin içerisinden çıkan mayayı ekleyin. Hava kilidini de takıp bira kitinizin cinsine göre uygun sıcaklığa alarak ilk gaz çıkışını heyecanla bekleyin. Bu mayalanma genellikle 2 hafta kadar sürüyor. Şişeleme zamanı geldiğinde yine güzelce dezenfekte ettiğiniz şişelerinize bir aktarma hortumu yardımıyla biranızı aktarın. Şişelerin içerisine de gazlanma amacıyla şeker ekleyip kapaklarını kapatın ve 1 hafta gazlanmalarını bekleyin. Sonrasında biralarınız içime hazır!

Biranızın içerisine aroma vermek amacıyla çeşitli şeyler de ekleyebilirsiniz. Mesela Stout biraya, kahve çok yakışıyor. Portakal kabuğu, limon kabuğu, karanfil ve vanilya gibi aromalar da damak zevkinize göre ekleyebileceğiniz diğer aromalar. Tabii, bunları dezenfekte etmeniz biranızın içerisinde bakteri ürememesi için çok önemli. Kendi yaptığınız lezzetli biradan bir yudum almaksa paha biçilemez!

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Wil Stewart

İlginizi çekebilir: Merve Çalışlar’dan “Heineken Experience: Amsterdam’da Bir Bira Deneyimi”