İşlerinde doğaya olan ilgi ve sevgisini yansıtan Göksu Gül, bir yandan çok detaycı olmasıyla dikkat çekerken öte yandan da disiplinler arası birçok eser üretmesiyle biliniyor. Bunların yanı sıra karikatürist kimliğiyle de tanınan Göksu’nun tüm işleri, birçok kişi gibi benim de içimde mutluluk uyandırıyor. Kendisiyle farklı sanat disiplinlerinde iş yapmak, pozitiflik ve sanata bakış açısı konularında sohbet ettik.

Hisar Okulları Kültür Merkezi
Hisar Okulları Kültür Merkezi | Fotoğraf: Göksu Gül

Yanlış bilmiyorsam çizmeye öncelikle karikatürle başlamıştın. Bu nasıl oldu? Sanatçı kimliğin karikatüristlikten bugüne nasıl evrildi?

Görünürde karikatürle başladım gibi duruyor ama asıl başlangıç, çocukluğumda boyumun yettiği yere kadar ev duvarlarını çizmek. Aslında hiç bir zaman sadece karikatürcü ya da sadece ressam olmadım. Ben çizmekle alakalı her işi yapabilirim. Yani böyle olmasını seviyorum, dönem dönem bazıları öne çıkıyor sadece 🙂 

Resim, mozaik gibi farklı farklı sanat disiplinlerinde işler üretiyorsun. Hangi işleri hangi disiplinde üreteceğine nasıl karar veriyorsun? Kendini daha rahat hissettiğin bir alan var mı?

Okul zamanı bize çeşit çeşit yöntem gösterdiler. Hepsini de denedim. Hangilerini iyi yapabildiğimi anladım. Aslında bir karar vermiyorum; elimdeki malzemelerle en kolay neyi yapabiliyorsam, o oluyor. Kolay yapabildiklerimden gittiğim için de hepsinde rahat ediyorum. Son zamanlarda mozaik yapma halim ön plana çıktı, şimdilik burada çok rahatım.

Göksu Gül
Göksu Gül | Fotoğraf: Göksu Gül

Bir yandan da grafitiler yapıyorsun! Bunlardan biraz bahseder misin?

Şehirde bazı yerler çok beton, çok gri. Bazen sabahları bir yere gitmem gerektiğinde; zaten zor uyanmışım, üstüne gri duvar görünce huysuzlanmaya başlıyorum. Aslında bu duruma bir itiraz gibi düşünebiliriz. İstedim ki insanlar gri duvar yerine renkler, çiçekler ve güzel hayvan resimleri görsünler.

Peki tüm bu bahsettiğimiz alanlar arasında, seni en çok heyecanlandıran, en keyifle yaptığın hangisi?

Hepsinin ayrı hikayesi ve ayrı hissettirdiği güzellikler var. ❤️

Bir işe başlamadan önce ilham aldığın şeyler neler? 

Çiçekler, hayvanlar, canlıların doğal yaşamdaki doğal hareketleri. Sadece olana göre hareket alma anları. Mesela yağmur yağdığında kovuğuna girip etrafa bakan bir sincap. Lezzetli bir ot gördüğünde yiyen bir tavşan. Bu tavşan niye benim daha çok havucum yok, ben ne kadar da başarısız bir tavşanım demez. Önüne zaten ölüm vaktine dek belli bir ritimde güzel havuçlar bitkiler çıkacaktır. İşte ilgilendiğim yer burası. 

Papağanlar, 2020 (150 x 300 cm, tuval üzerine akrilik)
Papağanlar, 2020 (150 x 300 cm, tuval üzerine akrilik) | Fotoğraf: Göksu Gül

İşlerinde genelde doğadan formlar görüyoruz. Bunun özel bir sebebi var mı?

Ben de merak ediyorum. ☺️ Mekanik görüntüler de ilgimi çekebilirdi. Bir dağ manzarası ya da bir deniz kenarı, oraya baktığımda aklımın alamayacağı bir sonsuzluğun işareti olarak algılıyorum. Zaten insan olarak geldiğim yer, o yüzden o formları resmetmem bence çok normal. 

Bunu sormadan geçmek istemiyorum, tavşanlar ilk nereden çıktı? 🙂

O pofidik, pamuk hallerinden gözümü alamıyorum, elimde değil. Kendi doğa gezmelerimdeki karşılaşmalarım asıl olarak ama doğadan bir video bile onun resmini yapmam için çok yeterli oluyor. 

Göksu deyince benim aklıma rengarenk, birçok şeyin uyumlu bir birliktelik içinde olduğu dünyalar geliyor. Hem seninle konuşmak hem de işlerini incelemek bende güzel hisler uyandırıyor. Bunu nasıl başarıyorsun?

Ben eskiden hayatın gerçeğini sadece kötü ve üzücü olaylar olarak algılardım. Ama aslında hayatın güzellikleri de hayatın gerçeği. Ben insanlara resimlerimle ne anlatmak isterim? Ben devamlı gözlerimle hata arayarak mı yaşayacağım, yoksa insana verilmiş bu güzel dünyada, güzel bir şekilde yaşayıp mı öleceğim? Bana aslında bu sorular nasıl resimler yapacağımı gösterdi.

Günlük hayatında da karakterin, hayata bakışın böyle mi?

Ben çok iyi bir insanım demek isterdim ama siz bir de onu canım yandığında görün diyebilirim. Karakterim duruma göre değişiyor. Ama benim için temel nokta, bir duruma pozitif ya da negatif bir yerden yaklaşmamak. Gerçekçi olmak. Bunu çok iyi yapıyorum diyemem fakat, yaptığım anlarda her şey öyle gerçek ve güzel oluyor ki; çünkü gerçeğin içinde acı duymak ya da asla gerçek olmayacak şeylere ümit beslemek yok, ben bunu anladım. 

Şu anda burada bahsettiğimiz tüm disiplinlerden işlerini görmek isteyenler nereden görebilir?

Canım galerim Pg Art Gallery.

Yeni sergi planların var mı? Bir sonraki serginin konusu ne olacak?

Sergi tarihimi tam söyleyemiyorum ama yakın, konusu ise işleri yaparken şekillenecek. Yine de şunu diyebilirim ki başlangıç noktam; doğadaki bir kuşla göz göze geldiğimde hissettiğim o duygu. 

Kapak Fotoğrafı: Göksu Gül

İlginizi çekebilir: Melis Büyükerk’ten Ayşe Gül Süter Röportajı