Haberler
theMagger News: Trendler
İYİ YAŞAM
Stresli bir günün ardından ne yapacağınız bilemeyip kendinizi saatlerce yatakta uzanıp sosyal medyada aşağıya kaydırırken bulduğunuz oluyor mu? İşte çoğunlukla dopamin eksikliği çeken ADHD’liler için önerilen dopamin menüsü yöntemi aslında herkes için bu alışkanlığı kıramaya yarayacak bir antidote vadediyor.
Dopamine menüsü hazırlamak çok basit. Tıpkı bir...
Stresli bir günün ardından ne yapacağınız bilemeyip kendinizi saatlerce yatakta uzanıp sosyal medyada aşağıya kaydırırken bulduğunuz oluyor mu? İşte çoğunlukla dopamin eksikliği çeken ADHD’liler için önerilen dopamin menüsü yöntemi aslında herkes için bu alışkanlığı kıramaya yarayacak bir antidote vadediyor.
Dopamine menüsü hazırlamak çok basit. Tıpkı bir restoranın yemek menüsünü hazırlar gibi yola çıkıyorsunuz ve sosyal medyada zaman geçirmek dışında size keyif veren aktiviteleri bir menü haline getiriyorsunuz. Örneğin; yoga yapmak, meditasyon, sevdiğiniz bir arkadaşınızı aramak, çizim yapmak, kısa bir yürüyüş, defalarca izlediğiniz favori dizinizin bir bölümünü izlemek, favori romanınızdan 10 sayfa okumak… Burada listeyi yaparken dikkat edilmesi gereken bu önerilerin çok büyük eforlar istemiyor olması. Örneğin; ormanda koşu yapmak sizi mutlu ediyor olabilir ancak evinize çok yakın bir orman yoksa bu etkinlik listenizde yer almamalı çünkü telefonunuza erişip Instagram’fa gezinmek kadar kolay dopamin kaynağına alternatif olması mümkün değil. Dopamine menünüzde yer alacak aktiviteleri seçtikten sonra bunları ufak çizimler, stickerlar ya da fotoğraflarla gerçek bir menüye benzer, görsel bir hale getirmek ve her daim görebileceğiniz bir yerde tutmak öneriliyor. Böylece eliniz her telefona uzandığında kolayca görebileceğiniz alternatifler yakınınızda ve eğlenceli bir biçimde var oluyor.
İYİ YAŞAM
Meditasyon, esneme, saç yağı sürme, kuru fırçalama ve diğerleri… Aktif çalışan insanlar olarak iyi yaşam ritüellerine dair en temel karşı argümanımız bunları yapacak yeterli süreye sahip olmadığımız yönünde. İşte James Clear’ın Atomic Habits kitabından doğan ve TikTok’ta bu ritüellere uygulanarak popülerleşen ‘wellness stacking’ terimi de aslında bu sorunu çözmek için yeni bir bakış açısı sunuyor....
Meditasyon, esneme, saç yağı sürme, kuru fırçalama ve diğerleri… Aktif çalışan insanlar olarak iyi yaşam ritüellerine dair en temel karşı argümanımız bunları yapacak yeterli süreye sahip olmadığımız yönünde. İşte James Clear’ın Atomic Habits kitabından doğan ve TikTok’ta bu ritüellere uygulanarak popülerleşen ‘wellness stacking’ terimi de aslında bu sorunu çözmek için yeni bir bakış açısı sunuyor.
‘Wellness stacking’ yönteminin temelindeki fikir şu ki, yeni alışkanlıkları baştan yaratmaktansa, eski ya da halihazırda oturmuş rutinlere eklemek daha kolaydır. Örneğin, her sabah yürüyüş yapıyorsanız, aynı zamanda su içmeye de başlayabilirsiniz ve işte — bir anda kendiniz için iyi olan iki şeyi bir arada yapıyorsunuz. Wellness stacking’de de çeşitli ritüelleri aynı anda yaparak öz bakımı kolaylaştırmak öneriliyor. TikTok kullanıcısı Brigette Muller, “wellness stacking” serisinde Saatlerce süren öz bakım yerine, her gün kendine 20 dakika ayırıyor ve bu sürede mümkün olduğunca çok aktiviteyi bir arada yapıyor, ayrıca her gün bir tane daha ekliyor. Örneğin; ilk gün ruh halini dengelemek için manyetik alan terapisi sunan matının üzerinde yatarken ikinci gün bu rutine diş beyazlatma bantlarını sonraki günse saç yağını dahil ediyor. Yorumlar bölümündeyse insanlar, meditasyon müziği dinlemek, göz maskesi takmak, nefes çalışmaları yapmak gibi yeni aktiviteler öneriyor. Günün sonunda adeta bir işe dönüştüğü için ertelenen tüm basit özbakım faaliyetleri 20 dakikalık bir ritüel içerisinde kendine yer bulmuş oluyor ve kişinin kendini yormadan sürdürülebilir ve eğlenceli bir öz bakım rutini yaratmasına aracılık ediyor.
FARKINDALIK
New Yorklu multidisipliner sanatçı Finnegan Shannon, izleyenleri engelli bireylerin sanata dünyasına erişimi ile ilgili sorunlar üzerine düşünmeye sevk etmek için provakatif banklar tasarlıyor. Sanatçının 2019’dan beri yürüttüğü Anti Stairs Club Lounge çatısı altında sergilenen bankların üzerinde: “Museum visits are hard on my body. Rest here if you agree (Müze ziyaretleri bedenime çok ağır geliyor. Eğer aynı...
New Yorklu multidisipliner sanatçı Finnegan Shannon, izleyenleri engelli bireylerin sanata dünyasına erişimi ile ilgili sorunlar üzerine düşünmeye sevk etmek için provakatif banklar tasarlıyor. Sanatçının 2019’dan beri yürüttüğü Anti Stairs Club Lounge çatısı altında sergilenen bankların üzerinde: “Museum visits are hard on my body. Rest here if you agree (Müze ziyaretleri bedenime çok ağır geliyor. Eğer aynı fikirdeysen burada dinlenebilirsin)” gibi sorunun altını çizen çarpıcı ve net ifadeler yer alıyor. Daha ilgi çekici olan ise sanatçının bu çalışmalarını ilk kez New York’taki Wassaic Project bünyesinde sergilemiş olması çünkü bu sergi binası yedi kattan oluşuyor ve asansörü bulunmuyor! Finnegan çalışmalarına ilham veren motivasyonu ve amacını şöyle özetliyor: “Çalışmalarımın birincil izleyicisi olarak engelli bireyleri merkeze alarak, deneylerimin engelli bireylerin sadece hoş görüldüğü değil, aynı zamanda birlikte olabileceğimiz ve gelişebileceğimiz ortamlara işaret etmesini ve bunları ortaya koymasını umuyorum.”
FARKINDALIK
Dünya çapındaki Six Senses otellerinde olduğu gibi, karbon ayak izini azaltmak ve doğayı korumak konusundaki faaliyetleri ciddiyetle yürüten Six Senses Kaplankaya, 2024 yılında deniz ekosisteminden daha 7646,70 kg atığı temizleyerek iki yıl içinde toplam 8236,7 kg atığın temizlenmesi ile doğaya ve deniz yaşamına destek sağladığı faaliyetlerini daha geniş kapsamda Kaplankaya ile iş birliği içinde öteye taşıyor.
Doğaya...
Dünya çapındaki Six Senses otellerinde olduğu gibi, karbon ayak izini azaltmak ve doğayı korumak konusundaki faaliyetleri ciddiyetle yürüten Six Senses Kaplankaya, 2024 yılında deniz ekosisteminden daha 7646,70 kg atığı temizleyerek iki yıl içinde toplam 8236,7 kg atığın temizlenmesi ile doğaya ve deniz yaşamına destek sağladığı faaliyetlerini daha geniş kapsamda Kaplankaya ile iş birliği içinde öteye taşıyor.
Doğaya saygı, sürdürülebilirlik, bulunduğu bölge ve yerel kültürleri korumak misyonu kapsamında hayata geçirilen Deniz Dibi Temizleme Projesi ile gerçekleşen geniş çaplı deniz kıyı temizliği ve farkındalık etkinliklerinde; çocuk ve öğrencilerden yerel yönetimlere, gönüllü kuruluşlardan otel çalışanlarına ve misafirlere kadar geniş bir kesim daha temiz bir dünya için yeniden bir araya geliyor.
Projenin hayata geçiş süreci ise şöyle gerçekleşiyor: 12 kilometrelik kıyı şeridini, 151 dalış yapılarak 20 metrelik deniz derinliğini kapsayan bu özel proje için öncelikle 450.000 m2 dip taraması yapılıyor. Kaplankaya Su Sporları’nın uzman dalış ekibi ile biyologlardan oluşan ekip ve gönüllü akademik ekiplerlerden oluşan kaynakları, KAPLANKAYA Sürdürülebilirlik Departmanı ve Six Senses Kaplankaya Sürdürülebilirlik Departmanı’nın iş birliği ve denetimi altında denizin derinliklerinde yatan atıkları toplamakla kalmayıp aynı zamanda yerel balıkçılardan kalan ve hem pasif olarak avlanmaya devam eden hem de mikroplastik kirliliğine neden olarak hayalet ağları da temizleyerek deniz biyoçeşitliliğini korumak ve denizlerin sağlığını güvence altına almak için önemli bir adım atıyor!
Otel misafirleri ve bölge okul öğrencilerini bir araya getirerek çevre bilinci ve toplumsal katılımı teşvik etmek adına da bir fırsat sunan Six Senses Kaplankaya, deniz dibi temizliği çabaları ve sonuçları hakkında yerel balıkçılar ve sakinler gibi yerel paydaşları da bilgilendirerek, çevreyi koruma duygusunun artırılmasına ve denizlerin korunmasının öneminin vurgulanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
BAKIM & GÜZELLİK
Eski geleneklerden koparak, daha akışkan ve ifadeci bir yaklaşımı teşvik eden yeni bir hikaye anlatan #SoftMasculinity kavramı endüstriler genelinde de yeni bir yaklaşımı teşvik ediyor.
Erkek bakımının yükselişte olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir. Tüm kategorilerdeki markalar, eski ‘maço klişelerinden’ uzaklaşarak kapsayıcı bir modern erkekliğe yanıt vermeye çalışıyor. Bu da...
Eski geleneklerden koparak, daha akışkan ve ifadeci bir yaklaşımı teşvik eden yeni bir hikaye anlatan #SoftMasculinity kavramı endüstriler genelinde de yeni bir yaklaşımı teşvik ediyor.
Erkek bakımının yükselişte olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir. Tüm kategorilerdeki markalar, eski ‘maço klişelerinden’ uzaklaşarak kapsayıcı bir modern erkekliğe yanıt vermeye çalışıyor. Bu da güzellik, wellness ve moda gibi daha önce ‘yasak bölgeler’ olarak görülen kategorilerde erkeklere ulaşmak için markalara fırsatlar sunuyor. Erkekler, temizleyici ve sakal bakımı gibi giriş seviyesi ürünlerden, kapatıcı, oje ve ‘kendini iyi hisset’ güzellik ürünlerine kadar çeşitlilik gösteren ürünlere yöneliyor. Moda haftalarındaysa, rahatlık ve cinsiyet kapsayıcılığı ihtiyacına cevap veren yeni bir erkek giyim çağı ortaya çıkıyor. Kitle pazarı perakendecileri bu değişimlere karşı nispeten temkinli bir yaklaşım sergilerken, aksesuarlar genelinde manzara değişiyor. Takılar, bandanalar vb. parçalar özellikle festival modası kapsamında erkek giyiminin bir parçası haline geliyor.
Erkeklerin rahatlamasına ve kendileriyle bağlantı kurmasına yardımcı olan, aynı zamanda cilt sağlığını iyileştiren işlevsel ritüeller ise esprili bir ifadeyle ‘bro bodycare’ başlığı altında karşımıza çıkıyor. The Benchmarking Company tarafından yapılan bir ankete göre, ABD’li erkeklerin %44’ü beş yıl öncesine göre daha fazla vücut bakımı ürünü satın alıyor ve %77’si son altı ay içinde bir vücut bakımı ürünü satın almış durumda.
İYİ YAŞAM
15 dk gözlerinizi kapatma amacıyla koltuğa uzanıp 2.5 saat sonra kafanız karışmış ve yorgun hissederek uyandığınız olur mu? İddialara göre beynimizin doğal uyku döngüleriyle uyumlu olan ideal bir şekerleme süresi var ve NASA’ya göre bu süre sadece 26 dakika!
1995 yılında NASA, ortalama 26 dakika uyuyan pilotların, uyumayan pilotlara kıyasla %54’e varan bir uyanıklık artışı ve...
15 dk gözlerinizi kapatma amacıyla koltuğa uzanıp 2.5 saat sonra kafanız karışmış ve yorgun hissederek uyandığınız olur mu? İddialara göre beynimizin doğal uyku döngüleriyle uyumlu olan ideal bir şekerleme süresi var ve NASA’ya göre bu süre sadece 26 dakika!
1995 yılında NASA, ortalama 26 dakika uyuyan pilotların, uyumayan pilotlara kıyasla %54’e varan bir uyanıklık artışı ve %34’e varan bir performans artışı yaşadığını keşfettiğinde bu “güç uykusu” modelini mükemmelleştirdi. Uyku üzerine incelemelerde bulunan Sleep Foundation’a göreyse, ‘Nasa Nap’ yani Nasa tarafından ortaya atılan bu şekerleme yöntemi, öğleden sonra iş gününüzün geri kalanını atlatmak için yapabileceğiniz kısa dinlenmeler için ideal. Bu uyku düzenini deneyen Bustle editörlerinden Carolyn Steber’e göre: “Daha uzun bir uyku sizi bitkin ve sersemlemiş hissettirebilirken, kısa bir 26 dakikalık NASA şekerlemesi hafızanızı ve yaratıcılığınızı geliştirebilir, odaklanma ve konsantrasyonunuzu artırabilir ve hatta kötü bir ruh halini düzeltebiliyor. Kısa şekerlemeler, göz kapaklarınızı ağırlaştıran o öğleden sonra yorgunluğunun etkisini de azaltıyor.”
FARKINDALIK
Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde yaşayan 16 yaş altındaki gençleri sörfle ücretsiz buluşturan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hatay Sörf Merkezi, dalgaların dönüştürücü gücünü gençlerin hayatına ve kentin geçim kaynaklarına erişimine adapte etme vizyonuyla yola çıkıyor.
2024 yazında 16 yaş altındaki 1.000 genç temel ücretsiz sörf eğitimi aldığı merkezde,...
Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde yaşayan 16 yaş altındaki gençleri sörfle ücretsiz buluşturan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hatay Sörf Merkezi, dalgaların dönüştürücü gücünü gençlerin hayatına ve kentin geçim kaynaklarına erişimine adapte etme vizyonuyla yola çıkıyor.
2024 yazında 16 yaş altındaki 1.000 genç temel ücretsiz sörf eğitimi aldığı merkezde, Aralarından seçilen 20 genç ise tutkularının peşinden koşmak, alanında gelişerek sporcu ya da eğitmen olarak birer sörf liderlerine dönüşmek üzere desteklenecek. Samandağ Sinemasal Akademi kampüsünde kurulan merkezde hem teorik hem de pratik dersler veriliyor. Saha çalışmalarının tümü Hayata Destek’le birlikte çocuk koruma, toplumsal cinsiyet eşitliği, engelli kapsayıcılığı, emniyet, güvenlik ve sağlık alanlarındaki prosedürler rehberliğinde yürütülüyor.
Merkez’in asıl hedefi buranın gençlerinin sörfü sahiplenmesi, bunu kültüre çevirmesi, bununla birlikte bir ekosistem yaratması. Bu coğrafyanın gençlerinin sörf eğitmeni olup sörf kültürünü oluşturması, yaygınlaştırması. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde; gençlere bir uğraş, bir kazanım sağlamasının yanı sıra kendi topraklarında kalmak için bir sebep sunulması ve sörfle birlikte yeni bir meslek edinebilir, kendilerini geliştirebilir ve bir kültürün oluşumunun öncüleri olabilmeleri hedefleniyor.
İYİ YAŞAM
Her evde olan o çekmeceyi çoğumuz tanıyoruz: Eski piller, üç jenerasyon öncesinin teknolojisine ait şarj aletleri, atılmış faturalar… Eğer bu organizasyon sorununu yalnızca o çekmeceyle sınırlı tutamıyorsanız yeni bir organizasyon yöntemi sorunun çözümü olabilir.
Organizasyon uzmanı Cassandra Aarsson tarafından oluşturulan ve “Clutterbug metodu” olarak adlandırılan yöntem,...
Her evde olan o çekmeceyi çoğumuz tanıyoruz: Eski piller, üç jenerasyon öncesinin teknolojisine ait şarj aletleri, atılmış faturalar… Eğer bu organizasyon sorununu yalnızca o çekmeceyle sınırlı tutamıyorsanız yeni bir organizasyon yöntemi sorunun çözümü olabilir.
Organizasyon uzmanı Cassandra Aarsson tarafından oluşturulan ve “Clutterbug metodu” olarak adlandırılan yöntem, dört tür dağınıklık stilini belirleyerek her birini özel dağınıklıktan kurtulma taktikleri sunuyor. Bu methoda göre dağınıklık stilleri dörde ayrılıyor: Düzenli ama görsel olarak dolu alanları tercih eden arılar, görsel düzeni tercih eden, tüm eşyaları kutular ve kapalı mekanlarda stoklayan uğur böcekleri, minimalizm ve sade düzeni seven çekirgeler ve canlı ve ilginç alanları tercih eden kelebekler. Sistem bu farklı alışkanlıklara uygun ev düzeni önerilerinde bulunarak yaşam alanlarının dağınıklıktan uzak kalmasını sağlıyor. Örneğin; kelebekler, çok fazla alt kategori olduğunda düzenli kalmakta zorlandıkları ve eşyalar saklandıklarında onları unuttuklarında buz dolabı düzeninde içi görünür kaplar ve sebze, et ürünleri gibi basit sınıflandırmalar öneriyor. Mutfak, salon ve yatak odası düzenindeyse onlarca farklı kutu yerine büyük sepetleri ve askılık kullanımını tercih etmelerinin aradıklarını daha kolay bulmalarına yardımcı olacağını belirtiyor.
BAKIM & GÜZELLİK
Estetik cerrahi öncesi yapay zeka programları ile sonucun canlandırılması, sanal makyaj denemeleri, kaş biçimlendirme için fikir veren app’ler ve daha fazlası… AI’ın tasarım dünyasındaki hakimiyeti yazına, gastronomiye ve daha pek çok alana taşınırken sırada elbette cilt bakımı var.
Çeşitli cilt bakım markaları, tüketicilerin ihtiyaçlarını analiz eden ve doğru ürünleri...
Estetik cerrahi öncesi yapay zeka programları ile sonucun canlandırılması, sanal makyaj denemeleri, kaş biçimlendirme için fikir veren app’ler ve daha fazlası… AI’ın tasarım dünyasındaki hakimiyeti yazına, gastronomiye ve daha pek çok alana taşınırken sırada elbette cilt bakımı var.
Çeşitli cilt bakım markaları, tüketicilerin ihtiyaçlarını analiz eden ve doğru ürünleri öneren yapay zeka programlarını pazarlama programlarına dahil etmek üzere çalışıyor. Örneğin; RoC Skincare ve Revieve, tüketicilerin ihtiyaçları için doğru ürünleri belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla yapay zekanın gücünden yararlanan RoC AI Skin Insight platformu için bir ortaklık yaptığını yakın zamanda duyurdu. Bu araç, alışveriş yapanların kişiselleştirilmiş ürün önerilerinin tadını çıkarmak için sanal bir danışmanla buluşturuyor. Böylece de markanın alışveriş yapanların ihtiyaçlarına daha yakından uyum sağlamasına ve tüketicilerin belirli ilgi alanlarına yönelik cilt bakımı çözümlerini kullanarak etkileyici avantajlardan yararlanmasına yardımcı olmayı hedefliyor.
FARKINDALIK
Bir restoranı özgün kılan nedir? Yemekler, ambiyans, menüsü, şefi? Jon Bon Jovi’nin JBL Soul Kitchen’ın özgün yapan şey menüsünde fiyatların olmaması zira müşterilerden yalnızca kendilerinin ve başka birinin yemeğini de kapsayan 20 dolarlık bir bağış ödemeleri isteniyor. Para bağışlayamayanlar, akşam yemekleri karşılığında bulaşık yıkamak gibi hizmetler gerçekleştirerek de bağışta bulunabiliyorlar. Bu...
Bir restoranı özgün kılan nedir? Yemekler, ambiyans, menüsü, şefi? Jon Bon Jovi’nin JBL Soul Kitchen’ın özgün yapan şey menüsünde fiyatların olmaması zira müşterilerden yalnızca kendilerinin ve başka birinin yemeğini de kapsayan 20 dolarlık bir bağış ödemeleri isteniyor. Para bağışlayamayanlar, akşam yemekleri karşılığında bulaşık yıkamak gibi hizmetler gerçekleştirerek de bağışta bulunabiliyorlar. Bu fikir aslında Bon Jovi’nin eşi Dorothea Hurley’e ait. Bon Jovi projenin gelişmesini şöyle anlatıyor: “Bir akşam koltuğa yaslandı ve bir fikrim var dedi. Dahiceydi!”
Bu iyilik ekonomisine hizmet eden fikir gerçekten de dahice çünkü restoranın işlemesini sağlayan sistem bağışlara dayanıyor. Herhangi bir gecede hemen hemen her koltuk dolduruluyor; oranı kabaca özetlemek gerekirse gelenlerin yarısını bağışçılar, yarısınaysa ihtiyaç sahipleri oluşturuyor. Hurley ufuk açıcı fikrinin çıkış noktasını şöyle anlatıyor: “Açlık hayal ettiğiniz şekilde görünmeyebilir. Oysa ki her yerdedir. Kilisenizdedir. Çocuklarınızla birlikte okula giden çocuklardadır. Ve bence restoran, ‘Ah, burada hiç evsiz yok’ diyen birçok topluluk için ufuk açıcı oldu.”