Kuzey Atlantik kıyılarındaki İrlanda adası, sarp kayalıklar, serin kumsallar ve ilginç doğa şekilleriyle çevrili. Dört mevsim ayrı güzelliği olan ve farklı manzaralar vaat eden İrlanda sahilleri, her yıl sadece İrlanda ve Büyük Britanya’dan değil, dünyanın birçok yerinden turist çekiyor. Seyahat planlarını askıya aldığımız, evde olmaya alışmaya çalıştığımız bu günler ve şartlar gezmeye ve İrlanda’nın güzelliklerini keşfetmeye engel değil! Ne de olsa The Irish Spirit özgürlüğe ve keşfetmeye düşkün, doğanın güzelliklerine tutkun yanını tatmin edecek yolları bulacak yaratıcılığa da sahip aynı zamanda.

Bu yazıda sanal turlarla da ziyaret edebileceğiniz İrlanda sahilleri ve kumsallarının güzelliklerini bulacaksınız. Unutmayın, hayat normale döndüğünde The Irish Spirit’in keşfetmeye olan açlığı sizi, İrlanda sahillerine, doğayla baş başa kalmaya çağırıyor olacak.

İrlanda Sahilleri ve Görülecek Yerler

The Cliffs of Moher

irlanda sahilleri - cliffs of moher
Cliffs of Moher | Fotoğraf: Vincent Guth

İki yüz metre yükselikten okyanusu izlemeye var mısınız? İrlanda sahillerindeki en iyi manzaralardan birine sahip olan ve İrlanda’da en çok ziyaretçi çeken yer, orta-batıdaki Clare bölgesinde, Burren kıyılarında bulunan bu sarp kayalıklar. Yaklaşık on beş kilometre boyunca uzanan Moher kayalıklarından İrlanda açıklarındaki Aran Adaları ve ucu bucağı gözükmeyen Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinden günbatımını izlemek eşsiz bir deneyim. Öyle ki, ta 1830’larda bile buraya ziyaretçilerin akın ediyor olması, 1835’te buraya bir gözlem kulesi yapılmasına önayak olmuş. Kayalıklarda yer alan O’Brien Kulesi‘nden başlayan ve kıyının büyük bir kısmında uzanan yürüyüş yolları ve gözlem noktaları, Moher kayalıklarının muhteşem manzarasını farklı açılardan ve yüksekliklerden izlemenizi sağlıyor. Üstelik bölge aynı zamanda deniz kuşları kolonileri için bir dinlenme ve yuvalama alanı olarak korumaya alınmış – yani yürüyüşünüzde hiçbir zaman yalnız olmayacaksınız.

Moher kayalıklarını ve O’Brien Kulesi‘ni ziyaret etmek, gözlem noktalarındaki manzaranın tadını çıkarmak evinizden de mümkün! Cliffs of Moher 360 derece sanal turunu siz de deneyin.

Hook Lighthouse

irlanda sahilleri - hook lighthouse
Hook Lighthouse | Fotoğraf: Braden Collum

Dünyanın halen ayakta duran ve işlevsel olan en eski deniz fenerinin İrlanda’da olduğunu biliyor muydunuz? Güneydoğu İrlanda’da, Wexford bölgesinde bulunan Hook Deniz Feneri‘nin tarihi, 5. yüzyıla dayanıyor. Dubhán adındaki bir Galli keşişin bölgede kurduğu manastır, buradaki burna adını veriyor: Rinn Dubháin, yani St. Dubhán Burnu. Hook da nereden çıktı diye soracak olursanız, o da bu ismin eski İrlanda dilinde kanca anlamına gelen duán sözcüğü ile benzerliğinden kaynaklanan bir yanlış tercümenin ürünü! Keşişlerin zamanında gemilere yol göstermek için yaktıkları ateşler, yerini zamanla bir deniz fenerine bırakmış – bugün ayakta duran Hook Deniz Feneri, yaklaşık 800 yıl önce inşa edilmiş. Belli dönemlerde içini de düzenlenen turlarla gezebileceğiniz deniz fenerinin bulunduğu kayalıklardan okyanusu izlemek oldukça keyifli. Özellikle kış aylarında yanınızda dürbün götürmenizi tavsiye ederim, çünkü yunus ve balinalarla karşılaşmanız çok olası!

Hook Deniz Feneri Sanal Turu ile hem deniz fenerinin tepesinden hem dekyalıklardaki gözlem terasından manzarayı izlemeniz mümkün; deniz feneri ve manastırın içini gezmeniz de…

Curracloe Beach & Raven Nature Reserve

irlanda sahilleri - curracloe beach
Curracloe Beach | Fotoğraf: wexfordfilmlocations.ie

İrlanda’da çekilen filmler arasında belki de en popüleri, Saving Private Ryan. Filmin efsaneleşmiş açılış sahnesinde kullanılan görüntüler, Wexford bölgesindeki Curracloe kumsalından… Halka açık, mavi bayraklı bir plaj olan Curracloe kumsalında, kum tepelerinin arasında yüzlerce çeşit ot, bitki ve çiçekle karşılaşabileceğiniz bir doğa yürüyüşüne çıkabiliyorsunuz. Wexford’un kuzeyindeki Raven Burnu‘na kadar uzanan bu sahiller, önemli bir doğal koruma alanı olan Ravens Wood ve Raven Nature Reserve‘de sonlanıyor – burada görebileceğiniz yaban hayvanları arasında kazlar ve kırmızı sincaplar var!

Buradaki sanal turla, İrlanda’ya gitmeden de Curracloe kumsalında ve Ravens Wood’da bir doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.

Kilmore Quay ve Ballyteigue Burrow

irlanda sahilleri - kilmore quay
Kilmore Quay | Fotoğraf: marinas.com

Wexford sahillerinde bir diğer durağınız Kilmore Quay olmalı. Küçük bir balıkçı kasabası olan Kilmore Quay‘in geçmişi 18. ve 19. yüzyıla dayanıyor ve küçük limanıyla ünlü. Kendini denize adamış bu küçük kasabanın okyanus dalgalarına verdiği kayıplar için 2001’de dikilen anıtı ve bahçeyi (Memorial Garden) da limanda görebiliyorsunuz. Kilmore Quay’i bu yazıya dahil etmemin nedeni ise özellikle Ballyteigue Burrow: Tamamı kum tepeleriyle kaplı, 8 kilometre uzunluğundaki Ballyteigue Burrow sahillerinin batı ucunda ise bin bir türlü çiçek ve kelebeğe ev sahipliği yapan bir doğa rezervi bulunuyor. Eğer yolunuz bu bölgeye mayıs ve eylül ayları arasında düşerse, Avrupa’nın en büyük kuş cennetlerinden biri olan Saltee Adaları’na kalkan teknelerden birine binebilirsiniz. İrlanda’nın en iyi fish & chips‘ini de Kilmore Quay‘de bulunan Saltee Chipper adlı restoranda yiyebileceğinizi eklemeliyim!

Kilmore Quay ve Ballyteigue Burrow‘daki yürüyüşlerinizi buradan, sanal olarak da yapmanız mümkün.

Ballycotton ve Ballycotton Adası

Ballycotton | Fotoğraf: John Finn

Son olarak, sanal turla gezmeniz mümkün olmasa da bu yazıda mutlaka bulunması ve İrlanda sahillerinde görülecek yerler listenize eklenmesi gereken bir yerden bahsedeyim: Özellikle İrlanda viski turu amacıyla yollara düştüyseniz, Midleton Distillery’nin bulunduğu Cork bölgesine uğrayacaksınızdır. Cork kıyılarındaki Ballycotton sahilleri ve Ballycotton Adası, İrlanda’da hem hikayesi hem de doğasıyla ilgiyi hak eden yerlerden. Cork bölgesinin doğusundaki bu kıyılar, nefes kesen manzaraları, sarp kayalıkları, kumsalları ve tarihi balıkçı kasabalarıyla turistlerin olduğu kadar, kuşların göç rotasında yer aldığı için kuş gözlemcilerinin ve kıyı erozyonunun açıkça görülebildiği bölgelerden olduğu için bilim insanlarının da uğrak noktası. Üstelik yeterince maceracıysanız balıkçı tekneleriyle okyanusa doğru açılabileceğiniz ya da üzerinde sadece bir deniz fenerinin bulunduğu Ballycotton Adası‘nı ziyaret edebileceğiniz tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Hayalet Gemi” | Fotoğraf: Ballycotton RNLI

Ballycotton sahillerine, son zamanlarda gündeme oturan “Hayalet Gemi” hikayesi nedeniyle haberlerde de rastlamış olabilirsiniz. Korkmayın, Ghost Ship filmindeki gibi bir korku senaryosundan bahsetmiyorum: 2018 yılında arızalanan ve Bermuda açıklarında terk edilen bir gemi, okyanusta sürüklenmeye başlamış, en son 2019 yılında Afrika açıklarında görülmüştü. Şubat 2020’de Ballycotton kayalıklarında karaya oturarak yolculuğuna son veren gemi herkesi şaşırttı.