Yurt dışı tatilleri, birçoğumuzun gündeminden geçici bir süreliğine uzaklaşmış durumda. Bu durumun geçici olduğunu umut ediyor ve bunu Türkiye’nin adım atmadığımız köşelerini keşfetmek, tatilde ülkemizin güzelliklerinin tadını çıkarmak için bir fırsat olarak görüyoruz. Bu yazıda rotamızı Karadeniz Yayla Evleri ve Butik Otellerine çeviriyor ve Bolu butik otellerinden Artvin’e birkaç öneriye göz atıyoruz.

Karadeniz Butik Otelleri

Hindiba Doğa Evi Konum

karadeniz – hindiba
Hindiba Doğa Evi

Kıyaslar Köyü, Mengen / Bolu

Malum, direksiyonu Yedigöller’e kırmak her mevsim güzel bir fikirdir. Her mevsim tertemiz bir hava, yazın yemyeşil, kışın bembeyaz ormanlar… Yedigöller yolu üzerinde, İstanbul’a 4, Ankara’ya 2 saat uzaklıktaki Mengen Köyü yakınlarındaki Hindiba Doğa Evi için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Doğada spor yapmak, hamakta kitap okurken uyuyakalmak, kafanızı nereye çevirseniz fotoğraflamak isteyeceğiniz bir doğa manzarasıyla karşılaşmak ve en önemlisi kafanızı meşgul eden her şeyden uzaklaşmak için bu ekolojik yaşam alanını tercih edebilirsiniz. Hindiba Doğa Evi’nde tercihinize göre taş ya da ahşap evlerde konaklayabileceğiniz gibi, çadırda da kalabiliyorsunuz. Evlerin önünden akan küçük derenin serin suyuyla yüzünüzü yıkamak sizi ferahlatacak; o derenin akıntısı dışında pek bir ses duymayacak olmak da… Aşçıların diyarı Bolu’da yemeklerden de bahsetmemek olmaz tabii. Kendi bahçelerinde ekolojik koşullarda yetiştirdikleri sebze ve meyveler, çevredeki ekolojik ve yöresel üreticilerden temin edilen ürünlerle hazırlanan lezzetli ve mevsimlik yemekler dizi bekliyor. Hindiba Doğa Evi’nin hafta içi ziyaretçilerine çok uygun fiyatlar verdiğini de not düşelim.

Instagram

Paçacıoğlu Bağ Evi  Konum

karadeniz – pacacıoglu
Paçacıoğlu Bağ Evi 

Safranbolu / Karabük

Eğer yolunuz bir şekilde Safranbolu’ya düşmüş, hatta Safranbolu’yu merak edip birkaç fotoğrafa göz atmışsanız Paçacıoğlu Bağ’ı az da olsa tanıyorsunuz demektir. Safranbolu’nun karakteristik mimarisini yansıtan simge evlerinden olan bu konak, birçok fotoğrafta, birçok kartpostalda, birçok hediyelik eşyada ve hatta dokumada karşınıza çıkmıştır çünkü. Evin Paçacıoğlu Hüsnü Efendi tarafından 1890 yılında yaptırıldığı bilinen bu 3 katlı görkemli bağ evi, geçmişte yaylak semti olan Bağlar’da bulunuyor. Vitraylı camlarla süslenmiş pencerelerin kenarında oturup dışarıyı seyredebileceğiniz orta sofaların etrafındaki odaların her biri 2007 – 2012 yılları arasındaki kapsamlı restorasyonun ardından harika bir tatil kaçamağı için ideal bir adrese dönüşmüş. Safranbolu’nun kültürel ve mimari zenginliklerini keşfetmek için birkaç günlük bir tatile çıkarsanız, hem simgesel önemi hem de güzel konumu nedeniyle Paçacıoğlu Bağ Evi’ni tercih edebilirsiniz.

Instagram

Birun Dağ Evi  Konum

karadeniz – birun
Birun Dağ Evi 

Kümbet Köyü, Dereli / Giresun

Biraz daha doğuya, Giresun’a geldi sıra… Sislerin ardında gizemli bir yayla, 1800 metre yükseklikte, Türkiye’nin en temiz havasını soluyabileceğiniz bir bölgede huzurlu bir tatil düşünün. Hoşunuza gitti deği mi? İşte Giresun’daki Kümbet Yaylası’nda bulunan Birun Kümbet Dağ Evi, uçsuz bucaksız ladin ve çam ağaçlarıyla çevrili bu yaylada doğayla baş başa kalmanızı sağlayacak. Doğa yürüyüşleri, 1800 metre yükseklikte havuzda yüzme keyfi, meditasyon, film gösterimi, ateş başı sohbetleri, bisiklet ama en önemlisi bol oksijeni ciğerlerinize doldurmak burada yapabilecekleriniz arasında.

Instagram

Ekodanitap Natural Life Konum

karadeniz – ekodanitap
Ekodanitap Natural Life

Çamlıhemşin / Rize

Doğanın içinde, yaylanın ortasında huzurlu bir tatil ve Karadeniz denince aklınıza ilk gelen rotalardan birinin Çamlıhemşin olduğunu biliyoruz. Zaten listemizin yarısını da Rize’nin bu muhteşem yeşillikteki bölgesine ayırdık. Çamlıhemşin’den ilk önerimiz, ekoturizmin Doğu Karadeniz’deki öncüsü, Türkiye’de ise başarılı temsilcilerinden biri olan Ekodanitap Natural Life. 1992 yılında dede yadigarı topraklarına dönerek buranın temellerini atan kurucuları, önce ekotarım ve hayvancılık ardından Türkiye’deki ilk takas sistemini gerçekleştirmişler. Şu an arazide organik tarımla odun mantarı, kokulu kara üzüm, yabanmersini, böğürtlen, yeşil çay yetiştiriliyor ve ayrıca yumurta, süt ve çeşitli sebzeler üretiliyor. Konaklamanın tercihinize göre ağaç evler ya da bungalovlarda olduğu Ekodanitap Natural Life’ın belki de en önemli özelliği ise Karadeniz’deki bir yaylada uluslararası arkadaşlıklar kurabileceğiniz bir yer olması: WWOOF (World Wide Opportunities on Organik Farms) örgütünün TATUTA (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası) projesi vasıtasıyla dünyanın farklı köşelerinden gönüllüler yolladığı bu çiftlikte aynı anda birçok dil konuşuluyor, konuklar ve gönüllüler arasında uzun sürecek dostlukların temelleri atılıyor.

Instagram

Toşi Pansiyon  Konum

karadeniz – tosi pansiyon
Toşi Pansiyon 

Çat Köyü, Çamlıhemşin / Rize

Çamlıhemşin’in 40 km. uzağındaki, 1240 rakımlı Çat Köyü’nde bulunan Toşi Pansiyon, doğanın tam göbeğinde, dere kenarında, etrafında suların ve şelalelerin özgürce aktığı bir yerde… Her odasının penceresi doğanın büyüleyici güzelliğine açılan bu pansiyonda derenin üzerinde özel bir çardak da keyifli vakit geçirmeniz, kitabınızı alıp doğanın ortasında uzanmanız için sizi davet ediyor. Mutfakta ise yöresel yemeklerden ne ararsanız var; muhlama, alabalık, lahana sarma, pazı kavurma, laz böreği, sebzeli hamsi ve tabii mısır ekmeği. Doğanın ortasında tam bir Karadeniz deneyimi için, biraz da her şeyden uzakta olmak için değerlendirebileceğiniz bir seçenek…

Pokut Doğa Konuk Evi Konum

karadeniz – pokut
Pokut Doğa Konuk Evi

Çamlıhemşin / Rize

İsviçre Alpleri’ndeki dağ evlerini düşünün, öyle bir yere gidiyoruz şimdi. Zaten Çamlıhemşin’in tamamı biraz “Norveç desek beğenirsiniz ama burası Rize” tadında… Çamlıhemşin’in 2000 metre üstünde, 250 yıllık ahşap yapılarıyla bakirliğini hiç kaybetmemiş bir yayla ve bu yaylanın tam ortasında konaklayabileceğiniz Pokut Doğa Konukevi. Burada geçireceğiniz günlerde havası da suyu da bereketli yaylada yürüyüşe çıkabilir, hızınızı alamayıp komşu yayla Sal’a uğrayabilir, Sis Gölü üzerinden günbatımını izleyebilir veya yakınlardaki doğal güzellikleri keşfe çıkıp Fırtına Vadisi’ni ve üzerindeki antik taş köprüleri görebilirsiniz. Akşamları yorgun döndüğünüzde sıcacık yayla çorbası ve yöresel yemek ve tatlıların sizi bekleyeceğini, tüm gün oksijenle dönen başınızın kuzine başında yudumlayacağınız içki ve çaylarla daha da döneceğini söylüyor ev sahipleri…

Instagram

Ada Bungalov  Konum

karadeniz – ada
Ada Bungalov 

Şenyuva, Çamlıhemşin / Rize

Fırtına Vadisi demişken, sıradaki önerimiz Fırtına Vadisi’nin tam kalbinde. 2014 yılında temelleri atılan Ada Bungalov, her şeye geleneksel mimariye uygun iki bungalovla başlamış. Ardından Doğu Karadeniz’de örneği çok az gözüken dik çatılı kabinler eklenmiş. Ada Bungalov’un bulunduğu bölge, Palovit Vadisi olarak adlandırılıyor ve Fırtına Vadisi’nin merkezinde bulunuyor. Doğa yaşlı ormanlar, yabani yaşam, geleneksel evler ve yaylaların iç içe olduğu bu yaşam alanı, Kaçkar Dağları eteklerinde yer alıyor. Palovit Vadisi kendine özgü bitki çeşitliliğinin yanı sıra hayvan türleriyle de doğa koruma açısından büyük önem taşıyor. Türkiye’de en yoğun bozayı popülasyonun bulunduğu bölgelerden biri olan bu bölgede, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, vaşak, karaca ve porsuklar yaşıyor.

Instagram

Puli Mini Otel Konum

Puli-Mini-Otel
Puli Mini Otel

Çamlıhemşin / Rize

Tamamen kestane ağacından ve taştan inşa edilmiş, 6 odalı tarihi bir binada, 80 yıllık yaşanmışlığı barındıran bir Çamlıhemşin pansiyonunda sıra… Puli Mini Otel, küçük detaylara özen gösterilerek, zevkli dokunuşlarla Ege ve Akdeniz’deki pansiyonları aratmayan bir dekorasyona ve sıcak bir ev ortamına sahip. Mutfaktan çıkan lezzetli yemekler, kendi tarzlarını yansıtan sunumlar ve doğal gıdalarla hazırlanan bir menü de cabası. Çamlıhemşin’deki son önerimiz hakkındaki sözlerimizi tamamlamadan önce bu bölgeye nasıl ulaşacağınızı da söylemiş olalım: Trabzon havaalanından Pazar ilçesine, oradan da Çamlıhemşin’e dolmuşlarla gidebiliyorsunuz ve bu yolculuğun tamamı yaklaşık 2 saat sürüyor.

Instagram

Macahel Köy Evi Konum

karadeniz – macahel
Macahel Konuk Evi

Macahel – Camili Köyü, Borçka / Artvin

Artvin, Türkiye’nin en kuzeydoğusunda, Gürcistan’la komşu; Camili Köyü ise tam da sınırda bulunuyor. Bu köyde 2000 yılından beri konuklarını ağırlayan Macahel Köy Evi’nde kalmanın en güzel yanı, TEMA Vakfı’na ait olduğu için vakfa ve dolayısıyla Türkiye’nin doğal yaşamının korunmasına destek olacak olmak. Sınır boyunca uzanan dağların yamacında, yemyeşil ormanlarla çevrili bu pansiyon lezzetli Gürcü yemekleri ve bölgeye özgü balıyla, mideniz ve damağınıza da tatil yaptıracak.

Mençuna Konakları  Konum

karadeniz – mencuna
Mençuna Konakları 

Küçükköy, Arhavi / Artvin

Son durağımız, Artvin’in bir başka köşesinden, Arhavi yakınlarındaki Küçükköy’den. Mençuna Konakları, adını tam dibinde yer alan Mençuna Şelalesi’nden alıyor. Kamilet Vadisi’nin eşsiz manzarasını seyredebileceğiniz bu tesis, 2012 yılında açılmış. Görüyorsunuz Karadeniz bungalov evleri ile dolu! Mençuna Konakları’nda da bungalov veya taş evlerde konaklamayı tercih edebiliyorsunuz, ama hangisini seçerseniz seçin, fondaki dere ve şelale sesleriyle yemyeşilin ortasında huzurlu bir uyku çekeceğiniz kesin. Artvin hakkında kötü bir haber, şehrin kendi havaalanı bulunmadığı için, bölgeye Trabzon Havaalanı’ndan 170 km’lik bir yolculuğun ardından ulaşılabildiğini eklemeliyiz. Fakat bir de iyi haberimiz var, bu kadar doğuya gelmişken, günübirlik bir seyahatle Gürcistan’ın Batum kentini ziyaret etmek oldukça kolay.

İlginizi çekebilir: Canan Keleş’ten Ordu’da Ne Yenir?