İncesaz’ın “İstanbul’a Dair” albümünden çok güzel bir şarkı ve bir fincan Türk kahvesi eşliğinde sizinle bir sırrımı paylaşacağım bugün. Eminönü’nde kahve aldığım tek yer olan Kurukahveci Nuri Toplar’dan söz etmek istiyorum.

youtube play youtube play

“Bir kahve yapalım da konuşalım” diyoruz değil mi sık sık? Kimileri için bu çay da olabiliyor. Benim içinse çeşitleri; Türk kahvesi, filtre kahve, sütlü kahve şeklinde farklılık gösterse de, hep kahve birinci sırada. Günün hangi saati olursa olsun!

O nedenle damak tadım bu konuda gelişiyor. Çekirdek kahve ve kahve demleme yöntemleri ile ilgili çok kaynak okudum, theMagger ekibi ile MOC Kahve Sohbeti’ne de katıldım, denedim, yanıldım, yeniden denedim. Hep ısrarcı oldum. Bu denemeler sürerken, 2016 yılında Türk kahvesi özelinde bir yer keşfettim. Sonra öğrendim ki ben çok geç kalmışım, zaten birçok Türk kahvesi sever Kurukahveci Nuri Toplar’ı biliyormuş.

Benim gibi yeni öğrenenler için biraz hikayesinden bahsedeyim. Hasırcılar Caddesi’nde bulunan Nuri Toplar, 1890 yılında kurulmuş yani tam 130 yaşında. En belirgin özelliği ise kahve çekirdeklerini odun ateşinde kavurması. Odun ateşinin kahve çekirdeğine verdiği rayiha gerçekten bambaşka. Ayrıca incecik çekilmiş kahve piştikçe gerçekten krema kıvamına geliyor ve son yuduma kadar ağızda şahane bir tat bırakıyor. Kahvenin kıvamı sevmeyeni bile kendisine müptela edebilecek bir seviyeye geliyor. Ayrıca sindirime de çok yardımcı, yemek sonraları için harika! Benim tavsiyem, kahve makinesinden ziyade cezvede pişirerek tüketmeniz.

Size minicik bir dükkanda çifte kavrulmuş halis Türk kahvesi cennetinden söz ederken, canınızın kahve içmek istemesine sebep olduysam da çok üzgünüm!

Nuri Toplar hakkında araştırma yaparken öğrendiğim üzere, zaten Sirkeci Eminönü esnafı Türk kahvesini oradan alırmış, kahve tutkunları iyi bilirmiş yani kendisini… Kahvehaneler dahil. Ben de kendini kahvesever olarak tanımladığımı düşündüğümde, bu geç keşfimden biraz utanıyorum açıkçası.

Nuri Toplar’a geri dönelim. Burada çeşit çeşit çekirdek kahve de bulabilirsiniz. İster çekilmiş, ister çekirdek olarak deneyebilirsiniz. Tecrübelerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki; Ruanda, Guatemala, Etiyopya ve Kolombiya çekirdekleri çok başarılı şekilde kavrulmuş. Çekirdek kahveyi çok kullanışlı ambalajlara koydukları için de uzun ömürlü oluyor.

Sizi güzel bir fincan kahveyle başbaşa bırakıyorum ve Kurukahveci Nuri Toplar’ı denemenizi tavsiye ediyorum. Bugünlerde online alışveriş yapsanız bile her şey normale döndüğünde, güneşli ve güzel günlerde o küçük dükkanı da ziyaret etmenizi dilerim… Ağzınızın tadı hep yerinde olsun!

Kapak fotoğrafı: Unsplash / YUCAR FotoGrafik

İlginizi çekebilir: GastroMagger’dan Kahve Çeşitleri