Sizce makineler rüya görebilir mi? Hem de rengarenk rüyalar… Yeni medya sanatçısı Refik Anadol, son sergisi “Makine Hatıraları: Uzay” ile bu soruya cevap veriyor ve makinelerin de rüya görebileceği ihtimali üzerinde duruyor. Yapay zekâ ile elde edilen görsel verilerin büyüleyici bir deneyime dönüştüğü Makine Hatıraları: Uzay, 19 Mart ile 25 Nisan 2021 tarihleri arasında PİLEVNELİ Dolapdere’de sanatseverlerin ziyaretine açılıyor.

Makine Hatıraları: Uzay | Fotoğraf: İrem Çakır

Makine Hatıraları: Uzay

PİLEVNELİ, üç yıl aradan sonra Refik Anadol’un yeni kişisel sergisi Makine Hatıraları: Uzay ile bizleri benzersiz bir uzay yolculuğuna çıkarıyor. NASA JPL (Jet İtki Laboratuvarı) ile çalışan Anadol, uzaya gönderilen teleskoplardan elde edilen iki milyona yakın görüntüyü uzaydaki ses kayıtları ve klasik müzikle harmanlayarak unutulmayacak görsel ve işitsel bir deneyime dönüştürüyor.

Refik Anadol | Fotoğraf: İrem Çakır

BMW sponsorluğunda gerçekleşen sergideki eserler bugüne dek bir sanat eserinde kullanılan en büyük uzay temalı veriye sahip. Makina, uzay ve rüya kavramlarının yapay zekâ teknolojileriyle ele alındığı sergi; Hatıralar ve Düşler olmak üzere birbiriyle bağlantılı iki bölümden oluşuyor.

Hatıralar ve Düşler

Hatıralar bölümünde yapay zekâ yardımıyla uzayda toplanan ham veriler, dinamik tablolara ve veri heykellerine dönüşüyor. İkinci bölüm Düşler‘de ise seyircilerin de içerisine fiziksel olarak dahil olabileceği on beş dakikalık bir yapay zekâ sineması enstalasyonuyla karşılaşıyoruz.

Makine Hatıraları: Uzay | Fotoğraf: İrem Çakır

Uzaya gönderilen teleskopların da anıları hatta seyahatnameleri olabileceğini ifade eden Anadol, izleyicileri teleskopun anılarından oluşan renkli rüyalarına davet ediyor. Yapay zekâ sinemasıyla birlikte bir makinenin olası rüyaları benzersiz bir deneyime dönüşüyor. Şiirsel bir anlatıya sahip olan yapay zekâ sinemasıyla adeta uzay hayallerimize bir adım daha yaklaşıyoruz.

Çalışmalarına 2014’te Los Angeles’ta kurduğu Refik Anadol Studio bünyesindeki ekibiyle devam eden Anadol, verileri sadece bir fiziksel data olarak değerlendirmiyor. İnsanlığın gelişimi için verilerin evrimsel önemi üzerinde durarak onları tarihsel bir süreçte inceliyor. Bugüne kadar sergilediği işlerin tamamında insan ve makinenin ilişkisini, birbirlerine olan faydaları dahilinde sorguluyor. Bu sorgulamayla birlikte tüm dünyanın merakla beklediği, benzersiz işler ortaya çıkarıyor.

“Makine Hatıraları: Uzay” 17 Mart’ta gerçekleştirilen ön gösteriminin ardından, 19 Mart’ta kapılarını genel ziyarete açıyor. COVID-19 sosyal mesafe kurallarına uygun ve ücretsiz olarak deneyimlenebilen sergi, 25 Nisan 2021’e kadar PİLEVNELİ Dolapdere’de sanatseverleri ağırlıyor.

Kapak Fotoğrafı: İrem Çakır

İlginizi Çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul Sergi Takvimi