Motorlu Yelken Kanat (Microlight Trike), belki de ülkemizde çok az sayıda insanın bildiği, görece bilenlerinde Paramotor Trike ile karıştırdığı harika bir hava aracı.

 Motorlu Yelken Kanat
Motorlu Yelken Kanat | Fotoğraf: Onur Yürekli

Kalkış ağırlığı 450 kg altında olan Motorlu Yelken Kanatlar, iki koltuklu ve tek kişilik olarak üretiliyor. Tabii birçok konuda olduğu gibi ülkemizde Motorlu Yelken Kanat üretimi de maalesef yok. Motorlu Yelken Kanatlar’ın iki kişilik olanlarını uçurabilmeniz içinse UPL-M pilot lisansınız olması gerekiyor. Fakat ülkemizde benim de bu lisans eğitimini almış olduğum THK, finansal nedenler ve yönetimsel problemler nedeni ile diye tahmin ediyorum, artık eğitim vermiyor. Bahsettiğim eğitim, normalde 25 saat uçuş ve 41 saat teorik dersden oluşuyor. Yaz mevsiminde yani güzel havalarda, 30 ila 35 günde bitiyor. Ama maalesef dediğim gibi, ülkemizde şu anda bu eğitimi veren yok.

theMagger Banner
Advertisement

Motorlu Yelken Kanat’ın bir de tek kişilik versiyonu var. Bu versiyon için herhangi bir lisans gerekmiyor, ayrıca hava aracı tescilden muaf. Fakat kullanmayı öğrenmeniz için sizi tecrübeli bir Microlight pilotunun yetiştirmesi gerekli. Bu tip hava araçlarını kullanmayı kendim öğrenirim diyen varsa, ben bunu tavsiye etmem. Sonu ciddi yaralanma ve/veya daha da fazlası olabilir. Biz pilotlar bu tip konular için, havada bir arıza olduğu zaman sağa çekip duramazsınız, inmek zorundasınız deriz.

Bu hava araçlarının iki kişilik olanları, 1.500 cc’lik 4 silindirli, 115 hp’lik benzinli motorlara kadar güç olarak sahip olabilirken; tek kişilik versiyonları 25 hp’lik tek silindirli benzinli motorlar ve hatta artık elektrikli motorlar ile uçabiliyor. Benim birçok hava aracında lisansım ve uçuş tecrübem olmasına karşın, uçmaktan en çok keyif aldığım hava aracı (uçak) Microlight Trike.

theMagger Banner
Banner preview: https://www.adform.com/BannerTags/Views/Test/Test.aspx?id=76237634
youtube play youtube play

Benim uçtuğum versiyon İtalyan ve efsane bir üreticinin ürettiği; iki silindirli, su soğutmalı 65 hp’lik benzinli bir motora sahip, 16m2’lik kanadı olan iki kişilik versiyon. 70ltr. Yakıt tankı var. Saatte ortalama 12 ila 15 litre arası yakıt tüketimi var. Bu uçakta, vhf telsizden transponder cihazına ve hatta acil durum paraşüt sistemine kadar birçok donanım mevcut bu donanımlar uçağınızı sipariş ederken maaliyeti ciddi anlamda etkiliyor. 

  Motorlu Yelken Kanat
Motorlu Yelken Kanat | Fotoğraf: Onur Yürekli

Havada depo yakıt kapasitesine bağlı olarak 4 ila 5 saat gibi kalabilen bu uçakların hava sürati ise 150km/saat lere kadar çıkabiliyor. Kalkış ve iniş için ortalama 250 ila 300 m2’lik alanlar yeterli. Daha yazacağım çok şey var, bir dahaki yazımda buluşmak üzere, sağlıklı günler dilerim!

Kapak fotoğrafı: Vimbly

İlginizi çekebilir: Onur Yürekli’den Nasıl Pilot Olunur?

theMagger Banner