Occupied, orijinal ismiyle Okkupert. Ünlü yazar Jo Nesbø’nun yaratıcısı olduğu hikaye yakın gelecekte gerçekleşebilecek Norveç merkezli iklim krizi kaynaklı jeopolitik gerilime odaklanan etkileyici bir kurgu. Dizi aynı zamanda Norveç’in bugüne kadar ürettiği en yüksek bütçeli yapım olma özelliğini de taşıyor. 

Occupied
Occupied | Fotoğraf: netflix.com

Dizinin başlangıcında, özellikle Avrupa bir yakıt krizinin eşiğinde; Ortadoğu’daki savaş ve çatışmalar nedeniyle petrol/gaz ihracatı durma noktasına gelmiş; ABD enerjide kendi kendine yeten bir noktaya ulaşmış ve fosil yakıt zengini Norveç Avrupa kıtasının kritik enerji tedarikçisi haline gelmiş durumda. Tam bu dönemde Norveç Yeşiller Partisi iklim krizi ve temiz enerji politikalarıyla iktidara geliyor. Norveç’in yeni ve karizmatik Başbakanı Jesper Berg  tüm fosil enerji üretimini durdurma kararı alarak küresel iklim felaketini önlemeyi hedeflediğini açıklıyor. Norveç, petrol boru hatlarını kapatarak Avrupalı ​​komşularına yalnızca son teknoloji toryum nükleer santralleri aracılığıyla enerji sağlamayı planlıyor. Norveç için her şey bu noktadan sonra çok hızlı bir şekilde değişmeye başlıyor.

Avrupa Birliği’nin desteğiyle Rusya, Norveç’e ait petrol kuyularının operasyonunu ele geçiriyor ve petrol & gaz üretimi eski seviyesine gelene kadar bir nevi işgal operasyonu başlıyor. Dizi bundan sonra politik savaşlar, ihanetler, kaos ve operasyonlarla oldukça hareketleniyor. 

youtube play youtube play

Dizideki dikkat çeken ana karakterlerin başında başbakan Jesper Berg geliyor. İdealist çevreci bir aktivist olarak başlayan Berg’in ilerleyen süreçte güce tapan bir siyasetçiye dönüşümünü görmek ilgi çekici. Başbakan’ın koruma polisi olarak tanıdığımız Djupvik karakteri de benzer şekilde dizi boyunca ciddi bir değişime uğruyor. Koruma polisliğinden Norveç Gizli Servisinin başına uzanan hikayesi, sahip olduğu güç ve yaşanan gerilimle birlikte davranışlarında önemli salınımlara sebep oluyor.

Jeopolitik krizler, enerji güvenliği ve iklim krizi dizinin temelini oluştursa da insan davranışları, ahlaki tavizler, topluluk seçimleri ve bunların kitleler üzerindeki etkileri de önemli bir yer tutuyor. Norveç gibi refah içerisinde, demokrasi, insan hakları ve daha birçok ‘medeniyet’ tasvirinin merkezindeki bir ülkede bile insanların baskı ve kaos altında nasıl terörize olabileceğini de gözlemleme fırsatı veriyor.

Kapak Fotoğrafı: foreignpolicy.com

İlginizi çekebilir: Sine Magger’dan Çevre ile İlgili Filmler