Konumuz şanssız roseler! Rose şarap, tarih boyunca hep bir haksızlığa uğramış ve hep ikinci sınıf şarap muamelesi görmüş. Hatta bazı anlar şarap listelerinde bir alternatif yerine bile konulmamış. Bana sorarsanız ben kendilerini pek bir severim. Hele hava biraz sıcak biraz da esiyorsa aklıma düşer hemen. Gelin bir bakalım bu Rose şarap neymiş ve başına neler gelmiş?

Rose Şarap| Fotoğraf: Robb Report

Rose Şarap Nasıl Üretilir?

Rose şarap, tıpkı kırmızı şarap gibi kırmızı üzümlerden üretilir. Kırmızı şaraba rengini veren renk pigmentleri ve tanen maddesi üzümün kabuğunda bulunur; kabuk ile üzümün şırasının beraber bekletilmesiyle elde edilir. Üzümün kabukları yavaş yavaş şıraya renklerini, burukluklarını ve lezzetlerini geçirirler. Kırmızı şarap yapılırken renk maddelerinden fazlasıyla faydalanılmak istendiği için şıra ile kabuğun beraber bekletilmesi yani ‘maserasyon’ işlemi uzun tutulur. Rose şaraplarda bu süre genelde 8-12 saat arasıdır; sonrasında kabuklar ile şıra ayrılır. Bu sayede, somon renginden başlayarak bazen gülkurusuna, hatta koyu pembeye varan bir renk geçişiyle üretilen roselere rastlayabilirsiniz. 

Rose şaraplar üretirken diğer bir yöntem; beyaz şarapların yapıldığı esnada kırmızı üzümlerin sıkılarak beyaz şaraba pembe renk vermesi ile yapılmasıdır. Ülkemize has üçüncü yöntem ise çal karası (Bölge: Çal, Denizli) üzümün kendi karakteri dolayısıyla rose şarap vermesidir.

Yanılgılar ve Eşlikçiler

rose şarap
Rose Şarap| Fotoğraf: Forbes

Rose şaraplar hakkında en büyük yanılgılardan biri de fiyatının bir kırmızı şaraba görece ucuz olmasından geçiyor bence. Nedense algımızda “İyi şarap pahalı şaraptır” diye bir önerme var. Halbuki iyi bir rose şarap oldukça iyi bir şaraptır!

Başına gelen ikinci talihsizlikse; tüketenlerin bu şarabı genelde bir yemek eşlikçisi olarak görmemelerinden kaynaklanıyor. Sanki hep yalnız başlarına tüketiliyor gibi; daha da kötüsü bazen içine meyve ya da buz atıldığı oluyor. Halbuki rose şarapların en iyi eşlikçisi baharatlı yemekler, asitli peynirler ve -bence- Uzakdoğu mutfağıdır. Denemenizi tavsiye ederim!

Rose şarap, bazen yakın arkadaşı blush ile de çok karıştırılır. Hoş dünyanın bir çok yerinde blush’ı şarap yerine dahi koymuyorlar, tıpkı bu şaraplar gibi. 🙂 Onun gördüğü muamele de pek parlak değil… Daha çok yediğimiz daha çok içtiğimiz sağlıklı günlerde görüşmek üzere!

Kapak Görseli: Little Lane Events

İlginizi çekebilir: Damla Sekman’dan Dünya Peynir ve Şarapları