Hadi gel bir hayal kuralım birlikte. Ya da ortak ol benimkine. Çıtamı yüksek tuttum ve kapadım gözümü doların önlenemez yükselişine. Bir gün Bolivya’daki Salar de Uyuni Gölü’ne gitmek istiyorum. Neden oraya gitmek istiyorsun diye merak ediyorsan, senin için “dünyanın en büyük aynasını” şimdi satırlara çeviriyorum.

Konum

Salar de Uyuni Gölü
Salar de Uyuni Gölü | Fotoğraf: Instagram / @tripadvisor

Hiçbir şey sonsuza kadar sürmüyor. Bir gün bir bakmışsın, salının çarşambadan bir farkı olmadığını düşündüğün günler bitmiş. Zaman epey hızlı geçmiş. Hayal ettiğin ülkeye gitme planını tam bir sene ertelemişsin. Ama bir sene sonra belki de hayal ettiğin yerdesin.

Hayal kurmak güzeldir. Canlı tutar seni. Bir amacın olur sayesinde. Ona ulaşmak için yaşarsın. Paranı, zamanını, enerjini, her şeyini ona göre planlarsın. Seni ayakta tutar. Üzüldüğünde bile çabuk silkelersin kendini. Hayalin, çabuk toparlar seni. Bugünse benim hayalim, Salar de Uyuni Gölü’ne doğru bir yolculuğa açılıyor.

 Salar de Uyuni Gölü
Salar de Uyuni Gölü | Fotoğraf: nationalgeographic.com/

Salar de Uyuni, dünyanın en büyük tuz gölü. Türkiye’de bulunan Tuz Gölü’nden yaklaşık yedi kat daha büyük bir alana sahip. Kendisi, Güney Amerika kıtasında, Bolivya’da bulunuyor. 11 bin km² alanı var ve 10 milyar tona yakın tuz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Bu alan, 3.653 metre yükseklikte bulunan bir tuz düzlüğü aslında. Milyon yıl öncesinde bir gölmüş ancak zamanla jeolojik olaylar sonucunda gölün suyu azalmış, çoraklaşmış ve bugünkü halini almış. Yüksek dağlar, okyanustan gelebilecek suları da engellediği için bir çeşit tuz çölüne dönüşmüş. Aralık itibarıyla nadir de olsa yağmur yağan kurak bir bölge burası. Ama yağmurdan sonra gölün görüntüsü bir aynaya dönüşüyor. Zaten bu yüzden ona “dünyanın en büyük aynası” diyorlar. Tuza yansıyan gökyüzünün görüntüsü sanki iki gökyüzü arasında kalmışsınız gibi hissettiriyor. Kurak zamanlarda ise ufuk görünmüyor. Uçsuz bucaksız bembeyaz düzlükler farklı bir gezegen hissi yaşatıyor.  

  Salar de Uyuni Gölü
Salar de Uyuni Gölü | Fotoğraf: theculturetrip.com/

Bu fotoğraflara bakıp da şu anda orada olmak isterdim diyorsanız siz de bendensiniz. Burası dünyadaki bir yer gibi değil. Gerçeklik algısını kaybettiren bir ilüzyon vadisi gibi. Bu sıra dışı deneyimi yaşamak ve farklı bir gezegezene seyahat ediyormuş gibi hissetmek eşsiz bir şey olsa gerek.

Salar de Uyuni’ye gitme hayalim, onunla ilgili daha fazla bilgi toplamama neden oldu diyebilirim. Gördüğüm fotoğraflarsa ona ulaşma isteğimi daha da artırıyor. Ama ona ulaşmak hiç de kolay değilmiş, ulaşımı zor bir yer. Genelde üç günlük turlar tavsiye ediliyor. Tur; Atacama Çölü’nden başlayarak Bolivya’ya geçip, buradan yol üzerindeki volkanik göller ve kaplıcalara uğruyor. Sonra da 4×4 ciplerle Salar de Uyuni’yi boydan boya geçerek Uyuni kasabasına ulaşıyor.

Incahuasi, Kaktüs Adası
Incahuasi, Kaktüs Adası | Fotoğraf: Pinterest

Salar de Uyuni’yi görmeye gelmişken civarda mutlaka uğranması gereken birkaç yer daha olduğunu öğrendim. Bunlardan ilki, Incahuasi (İnka evi), Salar de Uyuni’nin en ünlü adası olarak biliniyor. Boyları 12 metreye yakın dev kaktüslerle kaplı bu ada, “Kaktüs Adası” olarak da anılıyor.

Flamingolar
Flamingolar | Fotoğraf: kevinandamanda.com/

İkinci durak, tuz fabrikaları ve tuzdan yapılmış oteller. Hatta dilerseniz her şeyi tuzdan yapılmış tuz otellerinden birinde de konaklayabilirsiniz. Üçüncü duraksa, lama ve flamingo sürülerinin yaşadığı alanlar. Fotoğraflarda öyle güzel görünüyorlar ki…

Diğer popüler alanlara gelirsek, gölün çok yakınında 100 yaşındaki trenleri görebileceğiniz bir tren mezarlığı var. Ayrıca bu bölgenin yakınlarında 3000 yıllık mumyaların bulunduğu bir mağara da mevcut.

Salar de Uyuni’de yağışlar Aralık-Nisan ayları arasında oluyormuş. Bu dönemin zemindeki yansımayı görmek için en uygun zaman olduğu söyleniyor. Kurak dönem olan Mayıs-Kasım ayları arasında da gidilebiliyor ama o büyüleyici ayna görüntüsünden eser olmuyormuş.

Zamandan bağımsız hayal edip sizinle paylaşmak istedim. Her nerede yaşıyorsan sen de  kendine bir şehir seç. Yurt dışı olmak zorunda değil. Belki bir saat uzaklıkta görmediğin ve seni heyecanlandıran bir yer de olabilir. İnan bana oraya gitmek için gün sayacaksın.

Ne kadar gün sayacağını bilemesen de yolun sonu gelecek bir gün. Eğer istersen er ya da geç o yere varacaksın. Bu yazıdan sonra Salar de Uyuni sizin de gidilecek yerler listenize bir numaradan giriş yaptıysa belki bir gün toplanıp birlikte gideriz! Sağlıkla kalın ve hayallerinize sarılın.

Kapak fotoğrafı: Pinterest

İlginizi çekebilir: Hüseyin Kara’dan Brezilya’da Yaşam