15. yüzyıldan beri Osmanlı’da yapılan bir saray tatlısı olan lokum, halk arasında da çok seviliyor. Adı Arapça’da “rahat-ul hulküm” yani “boğazı rahatlatan” anlamına gelen bu leziz tatlı, bu sebeple de “rahat lokumu” olarak da ün salıyor. Daha sonra 18. yüzyılda ticaretle uğraşan bir İngiliz, lokumun tadını çok beğeniyor ve onu alıp İngiltere’ye götürüyor, daha iyi satması için ise adını “Turkish Delight” olarak aktarıyor. Bu şekilde İngiltere’ye giden Türk lokumu orada da çok beğeniliyor. Aradan bir yüzyıl geçtikten sonra İngilizler de lokum üretmek istiyorlar ama bir türlü kıvamını tutturamıyorlar. Çünkü lokumun kıvamı için gereken çok önemli bir malzeme olan asidik düzenleyici yani limon eksik! Limonu içine koymayınca da bir türlü istenen lokum kıvamı elde edilemiyor. Şu an İngiltere’de “Turkish Delight” olarak bilinen lokum ise Türk lokumu ile aynı reçeteye sahip değil. Lokum sadece geleneksel olarak Türkiye’de aslına uygun olarak üretiliyor ve öyle de biliniyor. Lokumun kısa tarihçesinden sonra, Marsel Delights’ın kurucusu ve yaratıcısı Selim Cenkel’in lokumla olan ilişkisini dinliyoruz kendisinden.

Marsel Delights | Fotoğraf: Selim Cenkel

Lokum yapma fikri nereden aklınıza geldi?

Uzun yıllar gıda sektöründe çalıştıktan sonra, yaratıcı dürtüyle bir şeyler üretmek istedim. Bu üreteceğim her neyse bana ait olmalıydı ve bir hikayeye sahip olmalıydı. Sonunda bulmuştum, lokum üretecektim. Lokum, fırsatı ve potansiyeli olan bir ürün ama üretimi de bir o kadar zor ve dikkat isteyor. İlk başta evde denemelere başladım, 6 ay evde denemeler yaptıktan sonra lokumun evde üretilemeyeceğini anlamış bulundum. Bu süreçte çok fazla sayıda denemem oldu, aslında çok basit ama kimyasını tutturmak gerekiyor, evde yapması çok zor. Çok sayıda reçete var ama dediğim gibi yapması hiç de kolay olmayan bir ürün lokum. Hikaye böyle başladı diyebilirim. 

Marsel ismi nereden geliyor?

Lokum üretmeyi ev dışında başardıktan sonra, marka ismi için nasıl bir kurgu yapmam gerektiğini düşünmeye başladım. Kendi kültürüme dönmem lazım diye düşündüm. Bana göre içinde yaşadığımız coğrafya çok kültürlü, çok uluslu ve çok dinli bir yapıya sahip. Özellikle İstanbul ve çocukluğumun geçtiği Büyükada… Çocukken dedemle Büyükada’da pastaneye gider ve çok sevdiğim kurabiye ve tatlılardan yerdik. Tüm bunları düşünürken, markaya dedemin adını koymak istediğine karar verdim. Yemeği ve yemek kültürünü çok seven dedemin adı Marsel’di… Benim de hikayemle son derece uyuşan isim, böylelikle ortaya çıkmış oldu. Marsel Delights!

Selim Cenkel | Fotoğraf: Selim Cenkel

Bir diğer önemli nokta ise Marsel’in içerikleri, içerikleri neye göre belirliyorsunuz?

Marsel’in en önemli özelliği, içeriğinde hiçbir şekilde rafine şeker bulunmaması ve tüm çeşitlerde meyve şekerinin kullanılması. Marsel’de lokum çeşitleri her altı ayda bir mevsim ürünlerine bağlı olarak değişiyor. Tüm çeşitlerde mevsiminde ürün kullanılıyor. Hem doğal içeriklere hem de rafine şeker kullanılmadığı için artizanal olarak üretilen Marsel ile lokuma doymak mümkün.

Marsel’de şu an kaç çeşit lokum var?

Marsel’de çeşitler yaz ve kış olarak, mevsimine göre değişiyor. Şu an, Vişneli (Vişne, Datça Badem, Tarçın), Çilekli (Çilek, Fındık), Antep Fıstıklı (Antep Fıstığı, Limon), Damla Sakızlı (Damla Sakızı, Karadut) Güllü (Gül Suyu, Böğürtlen) ve Cevizli (Ceviz, Dut Pekmezi) Marsel’leri tatmak mümkün.

Marsel Delights | Fotoğraf: Selim Cenkel

Ürünlerinizde tezat tatları kullandığınızı görüyoruz, bunun bir sebebi var mı?

Geleneğe saygı duyarak yorumladığımız reçetelerimizde kullandığımız meyveleri, özenle seçiyor, titizlikle işliyoruz. Yerel ve geleneksel lezzetlerden ilham alıyoruz fakat tezat tatlarla farklı kombinler yaratmayı seviyoruz. Bu da Marsel’in yeni nesil tarafını oluşturan farklılıklardan. Farklı lezzetlerden hoşlananları şaşırtmayı seviyoruz. 

Nerelerde satılıyor?

Marsel’ler, marseldelights.com adresinden satın alınabilir.

Kapak Fotoğrafı: Selim Cenkel

İlginizi çekebilir: İlknur Selimoğlu’ndan Miyabi