Birbirinden farklı meslek grupları ve yaşam tarzına sahip 8 kişinin yaratıcılık öyküleri ve tecrübelerine tanıklık ettiğimiz, her bir detayını keyifle not ederek izlediğim, ufuk açan bir Netflix belgeseli; The Creative Brain… Ben yaratıcılığın insanın doğasında olduğunu ve deneyimlerimizle birleşerek görünür hale geldiğini düşünüyorum. Bakalım “The Creative Brain” belgeseli de bu fikrimi destekliyor mu?

The Creative Brain | Fotoğraf: Bret Kavanaugh (Unsplash.com)

The Creative Brain, 2019 yılında yönetmenliğini Jennifer Beamish ve Toby Trackman’in yaptığı, David Eagleman’ın kitabından uyarlanan bir Netflix belgeseli. Özellikle belgesel izlemeye karşı ön yargılı olanların kesinlikle bir şans vermesini öneriyorum. The Creative Brain’de nanoteknolojistten animatöre, müzisyenden çömlek ustasına kadar birbirinden çok farklı alanlarda ustalaşmış insanların deneyimlerine şahit olmak mümkün. Çocukluğunda çok sevdiği bir oyuncaktan ilham alan bir bilim insanı ya da hapishanedeki mahkumları yazarlık ve oyunculuk dersleriyle topluma geri kazandıran bir öğretmen… Bu belgeseli izleyerek yaratıcılığın gücü ve farklı alanlara olan etkisini deneyimleyebilirsiniz.

The Creative Brain’de beni en çok etkileyen ise çömlek ustası Ehreen Tool’un hikâyesi oldu. Ehreen Tool, Körfez Savaşı’nda görev alan ve o dönem yaşadıklarının etkisinden uzun bir süre çıkamamış eski bir asker. Sonrasında ise seramik alanında kendisini geliştirerek şahit olduğu savaşı ve gördüğü ölümleri anlatan, kendi hikâyeleri olan tasarımlar yapmaya başlıyor. Bu yaratıcı süreç duygularını doğru bir şekilde ifade edebilmesine ve aidiyet hissetmesine yardımcı oluyor. Yani travmaları onun yaratıcılığından geçerek muhteşem eserlere dönüşmüş de diyebiliriz. 

Ehreen Tool | Fotoğraf: Berkeley

Belgeseldeki bir diğer etkileyici hikâye de bir okuldan geliyor. Öğrencilerin derslerde olan başarısı düşünce okul yönetimi tarafından yeni bir uygulamaya geçiliyor. Sanat ve yaratıcılık gerektiren konular, derslerin temel unsuru haline getiriliyor. Bir süre sonra öğrencilerin ufkunun açıldığı ve yaratıcı zihni öğrendikleri gözlemleniyor. Tahmin edildiği üzere çocuklar daha başarılı olmaya başlıyor. Hatta bu yöntemle birlikte öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin dahi motivasyonu artıyor. 

”Yaratıcılık en etkili dönüşüm sağlayan araç. Hayatınızı, dünyayı değiştirebilir.”

Aslında olay ilham perisini beklemekten geçmiyor. Yaratıcılığın en önemli unsuru belki sıradan olandan bambaşka bir şey yaratabilmek. Bilinen bir şeye bilinmeyen gözlerle bakabilmek. Belki de olumlu ya da olumsuz deneyimlerimizin yardımıyla, birbiriyle hiç alakası olmayan şeyleri bir araya getirip anlamlı bir şeyler ortaya koyabilmek…

Kapak Fotoğrafı: Netflix

İlginizi çekebilir: Sine Magger’dan Netflix Belgeselleri