Ürdün gezi rotası için ilk durak, gürültülü ve çöl kumu rengi sokaklara sahip bir şehir Amman. Her köşe başından sesler yükseliyor, restoranlar, seyyar satıcılar, sabırsız sürücüler, yerel müzikler, sokakta yüksek sesle konuşan insanlar… Dar sokaklar, dik merdivenler, toz grisi Amman evleri… İşte Orta Doğu!

Ürdün Gezi Rotası, Amman’da Gün Batımı
Ürdün Gezi Rotası, Amman’da Gün Batımı | Fotoğraf: Shutterstock/@mbrand85

Ürdün Gezi Rotası

İlk Durak: Amman

Amman’a uçmak için Pegasus’a, cesarete, biraz romantizme ve Doğu’nun sesini duyma isteğine ihtiyaç var. Gerisi kendiliğinden geliyor zaten. Ankara’dan yaklaşık 2 saatlik bir uçuşla Amman’a gittiğimde Nisan ayıydı ve şehir beni limonata gibi havasıyla karşıladı. Vizesiz gidilebilme kolaylığı da olunca daha ne istenir ki!

Bu şehirde her şey size bir film setini anımsatıyor. İster istemez bir adım uzakta durup, bu filmi izlemeye başlıyorsunuz. Başınız dönebilir, korkmayın, Orta Doğu’nun tam ortasında ama güvendesiniz. Ürdün aslında bir krallık. Ancak laik bir krallık. Halk kralı o kadar seviyor ki; ülkede huzur ve sükunet hakim. Zaten kralın fotoğraflarını sokaklarda, mekanlarda ve arabaların üstünde bolca görebiliyorsunuz.

amman
Amman Roma Kalıntıları | Fotoğraf: Shutterstock /@mbrand85

İstanbul gibi Amman da ilk olarak yedi tepe üstüne kurulmuş. Zaman içinde geliştikçe 20 tepeye yayılmış. Bu nedenle şehri yürüyerek gezmesi yorucu ama bir o kadar da zevkli. Hiç çekinmeyin, İstanbul’da giydiğim kıyafetleri giydim ve hiç bir rahatsızlık duymadım. Önyargılarınızı evde bırakın demiş miydim?

Mini bir şehir merkezi turu için Hashemite Meydanı’na gidiyoruz. Yürürken sağınızda küçük tarihi bir tiyatro olan Odeon’u göreceksiniz. Burada yerel halkı etrafta yürürken görebilirsiniz. Siz de gezinirken etrafta üç-dört katlı eski apartmanlara ve balkonlarına bakakalacaksınız. Denk geldiğiniz zaman önü sürekli kalabalık olan künefecilerde, künefenin ya da onların deyimiyle Knafeh’in tadına bakabilirsiniz. Bence Hatay bu konuda daha iyi.

Amman’ın farklı bir yüzünü de göreyim derseniz, Rainbow Caddesi’ne çıkmalısınız. Dilediğiniz bir kafeye oturup kahve veya alkollü kokteyller söyleyebilirsiniz, biz tercih etmedik ama nargile de oldukça popüler. Yani Rainbow Caddesi adından da anlaşıldığı gibi Batı tarzının hüküm sürdüğü modern caddelerden biri.

Petra

Bu kadar şehir merkezi yeter, merkezin ardından ilk durak 2200 yıllık antik kent Petra olmalı. Peki Petra’yı özel kılan nedir? Kızıl renkte kayalar ve kumlarla uzanan dar bir geçitten ilerlerken karşınıza çıkan bir şehir Petra. Hazine (Al-Khazneh) 1 kilometrelik yolun sonunda karşınıza çıkıyor ve nefesinizi kesiyor. Yol boyu kayalar, güneşin etkisiyle renk değiştiriyor, yol zaman zaman çok daralıyor, zaman zaman genişliyor. Ancak gittiğinizde hissedeceğiniz gibi aslında zamanın ve tarihin karşısında yok oluyor insan…

Petra
Petra | Fotoğraf: NTV

Nebatilere başkentlik etmiş Petra, insan eliyle kayaların oyulmasıyla inşa edilmiş. Ardından Romalılar tarafından ele geçirilmiş. Roma döneminden de amfi tiyatrolar, sütunlu yollar, kral mezarları şehre miras kalmış. Size kısaca tavsiyelerimi yazayım, iki tam gün geçirdik Petra’da ve sabah çok erken saatlerde gezmeye başladık. Burası oldukça büyük bir tarihi şehir. Her yere yürüyerek gitmek isteyeceksiniz, bunun için enerjinizi toplayın ve zamanı iyi ayarlayın. Planlama yapmak için giriş kapısından alacağınız haritayı kullanın, harita üstünde işaretlenmiş yürüyüş yollarını çalışabilirsiniz.

Başlı başına bir yürüyüş rotası olarak şehrin diğer ucuna, tepeye kurulu Manastır’a gitmeyi de ihmal etmeyin. Çıkış oldukça zahmetli ve yorucu olsa da inanın oraya gittiğinizde herşeye değer olduğunu görüyorsunuz. Bu çetin rotalar için yanınızda su ve çeşitli atıştırmalıklar bulundurun, alışveriş yapabileceğiniz büfelere çok sık olarak rastlamayabilirsiniz.

Petra by Night

Petra by Night
Petra by Night | Fotoğraf: Canan Keleş

En sona en kıymetli tavsiyemi sakladım. Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe akşamları Petra by Night düzenleniyor. Petra by Night için Hazine’ye kadar olan tüm yol ve Hazine’nin önü mumlarla süsleniyor. Siz mum ışığında yürüyerek Hazine’ye ulaşıyorsunuz. Ardından Hazine’nin önünde yere serilmiş kilimlere oturuyorsunuz ve ikram edilen Bedevi çayını içiyorsunuz. İstemezseniz yanınızda götürebileceğiniz içecekler de eşlik edebilir gecenize. Gece kısa bir konuşma ve bir müzik dinletisinden oluşuyor aslında ama siz anlamadan dinlediğiniz melodik konuşma karşısında yine büyüleniyorsunuz. Mum ışığında Hazine’yi seyretmek, etkinlik bitince fotoğraflar çekmek, ışık oyunlarına tanık olmak da bu keyfe ve bilet fiyatına dahil. Yıllar geçse de Petra by Night asla aklımdan çıkmayacak…

Wadi Rum

Ürdün gezi rotası adım adım devam ederken iki günü  Petra’da geçirdikten sonra unutulmayacak gerçek bir çöl deneyimi için Wadi Rum’a gittik. Wadi Rum’da yaşacaklarınız da Ürdün maceranızı unutulmazlar arasına sokacak şüphesiz. Wadi Rum, Arabistanlı Lawrence’ın çölü olarak biliniyor. Lawrence, burada uzun yıllar yaşamış ve Osmanlı zamanında Arap isyanının çıkmasını desteklemiş bir İngiliz ajanı. Bu isyan sırasında Lawrence’ın kullandığı karargah da burada. Ayrıca Wadi Rum The Martian gibi başka birçok filme de ev sahipliği yapmış bir yer. Sonsuzluk hissi veren Wadi Rum’da kayaların dağınık konumlanması, bu kayaların rüzgarın ve sıcaklık değişimlerinin etkisiyle farklı şekillere girmiş olması ve sarıdan, turuncu ardından kırmızıya çölün farklı farklı renklerde oluşu ortaya tam bir görsel şölen çıkarıyor.

Wadi Rum
Wadi Rum | Fotoğraf: Canan Keleş

Bence, Wadi Rum’u bu kadar özel kılan çölde gerçek bir Bedevi kampında kalmak ve çöl hayatını bir günlüğüne yaşamak. Başka neler mi? Akşam çöl serinliğinde yakılan ateşle ısınmak, çöl sessizliğinin tadını çıkartmak, elektrik olmadan hayatın nasıl devam ettiğini görmek, her daim ikram edilen bedevi çayını içmek, gün batımını, gün doğumunu çölde izlemek. Göz alabildiğince kumların üstünde güneşin belirmesi size gerçek hayattan alıyor, adeta başka bir aleme bırakıyor.

Wadi Rum’un giriş kapısına ulaştığınızda tüm seçeneklere bakıp nerede kalacağınıza dair ayarlamaları yapabilirsiniz. Anlaştığınız kamp çalışanı sizi Wadi Rum’un giriş kapısından alıp kamp yerine götürecektir. Ben, bir gece misafir olduğumuz Wadi Rum Night Luxury Camp’ı konaklamak için tavsiye ederim. Bir de Full of Stars çadırı var ki uyurken yıldızları izlemeniz mümkün. Temiz, güvenli ve güzel kahvaltıya sahip bir kamp. Akşam yemeklerini ve çaylarını da beğenmiştik.

Wadi Rum Safar | Fotoğraf: unsplash.com/@yuli_superson

Kampa varıp eşyaları bıraktığınızda, jiple safariye çıkmaya hazırsınız. Wadi Rum’u keşfetmenin en güzel yolu çöl safarisi yapmak. Önerim, tur sırasında görülecek yerleri önceden inceleyip görmek istediklerinizi bir şekilde kapsayacak bir tur ayarlamanız olur. Bilgeliğin 7 Kulesi’ni, geçmişi M.Ö yıllara dayanan yazıları, kaya üzerindeki işaretleri, Arabistanlı Lawrence’ın yüzü ve onun yaşadığı evi görmenizi tavsiye ederim.

Akabe

Petra ve Wadi Rum’dan sonra biraz serinlemek isterseniz Akabe’ye geçebilirsiniz. Akabe, Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır ile çevrili bir sahil şehri. Şehrin kuzeyinde İsrail’in Eilat şehri bulunuyor. Akabe’de sahil şeridi boyunca Ürdün halkının yaz tatili için tercih ettiği lüks otelleri göreceksiniz. Burada bir gün geçirmek istiyorsanız mutlaka dalış yapmalı resifleri, mercanları ve renk renk balıkları izlemelisiniz. Şnorkel bile bu görsel şölen için yeterli olabilir. Yeter ki onlara uzaktan bakın, sevin ve koruyun.

Akabe | Fotoğraf: gezimanya

Ürdün’de Olmak

Ürdün için genel geçer bir kural: Mutlaka pazarlık edin ve birkaç yerden fiyat alarak karşılaştırma yapın. Standart bir fiyatlama olmadığını göreceksiniz. Kısaca özetleyecek olursak Ürdün’de olmak ne demek?

-Petra demek! Bu antik şehri hayatınız boyunca unutamayacaksınız.

-Wadi Rum demek! Nam-ı değer “Ay Vadisi.” jiplerle gezdikten sonra, üzerine gün batımını izlerken çölün o akşam serinliğini teninizde hissettikten sonra, neden Ürdün’e geldiğinizi anlayacaksınız.

-Su altı cenneti Akabe demek! Ülkenin en turistik şehirlerinden olan Akabe, Kızıldeniz’in zengin su altı güzelliklerini, rengarenk resifleri görebileceğiniz ender yerlerden biri.

-Yemek konusunda rahat olun, aç kalmazsınız. Tanıdık tatlar bile bulacaksınız. Etler, tavuklar, pilavlar, çaylar arasında hiç zorlanmazsınız.

-Tarih demek! Ürdün gezi rotası dünyanın kültür beşiği bu topraklar üzerine kurulu. Hatta medeniyetin, insanlığın, inancın, şefkatin toprakları. Binlerce yıllık tarihi olan bir coğrafya. Her dokunduğunuz yer Persler’den, Romalılar’dan, Osmanlı İmparatorluğu’ndan bir şeyler hissettirecek size.

Yazımı bitirdikten sonra mutlaka biraz zamanınızı ayırın ve aşağıdaki belgesele göz atın! Büyüleneceksiniz… Giderseniz de eski dostuma benden mutlaka selam söyleyin! Onun bizim için yeri her zaman ayrı…

youtube play youtube play

Kapak Fotoğrafı: Canan Keleş

İlginizi çekebilir: Gökhan Erdoğan’dan Kızıldeniz’in İncisi: Akabe