Whisky, İskoç ve İrlanda Keltçesinde “hayat suyu” anlamına gelen bir sözcükten türetilmiş olup, 15. yy’dan bu yana tahıl maltının önce mayalandırılıp sonra damıtılması ile üretilir. Özellikle İskoçya’nın etkisi çok dikkat çekici boyutta görüldüğü bu içkinin Amerika’da üretilenine “bourbon” denmekte olup ticari amaca daha yönelik viskiler bu bourbonlardır.

FullSizeRender

Viski Üstündeki Erkek Himayesi Nedendir? 

1494 yılında İskoç Kralı IV. James, Lindores Manastırı’nda görev yapan Keşiş John Cor’a viski üretimesi için yaklaşık 580 kg arpa verilmesini emretmiştir. John Cor, verilen arpalarla resmi belgelere göre ilk viskinin üreticisi olmuştur. Yani tamamıyla “man-made” olarak dünyaya gelmiş bu içkinin tarihinde ne bir aşk ne de üzümleri ayaklarıyla ezen kadınlar vardır.

Gelgelelim viski üreticilerine… Bundan yüzyıllar önce; Highland, Speyside, Islay &  The Islands, Campbeltown & The Lowlands olmak üzere 4 bölgeden oluşan İskoçya’da günümüzün meşhur  viskilerinin mimarları olan üreticiler, viski damıtma işlemlerini daha çok aileriyle birlikte evlerinin bir parçası olan damıtma evlerinde başlamıştır. Günümüzün büyük üretici şirketleri halini almış bu ailelerde genelde baba ya da baba-amca ikilisi başı çekmiş ve olaya büyük bir hilafet katarak genelde de oğulları onu takip ederek viski üretiminde pazar paylarını arttırmıştır. Örneğin günümüzün popüler viskisi Chivas Regal’in üretici firması Chivas Brothers, James ve John Chivas isimli iki kardeşin buluşudur. Yine Glenfiddich , Balvenie gibi Speyside bölgesinin çok hoş harmanlanmış viskilerinin üreticisi olan aile de Grant ailesi olup “William Grant & Sons” şirketi olarak babadan oğula devam etmiştir. İnsanın bu noktada sorası gelmiyor değil: Chivas Kardeşler, ablanıza, kız kardeşinize yazık değil mi? Kızınız olsa CEO yapmayacak mısınız şirketinize, ya da Sir Willam Grant senin torunların hep mi erkek olmak zorunda, niye böyle bir yük yükledin çocuklarına?” diye… Tabii ki sorular cevapsız ve viski üreticilerinde de erkek üstünlüğü ön planda 🙂

 

Kadınlar Neden Viski Tercih Etmiyor?

Bunun için 2 temel neden sayabiliriz. İlk neden alkol oranı… Bir kadeh şarapta 8% ila 13% arasında alkol bulunurken, bu oran viskide en az 40%’dır. İkinci neden olarak viskinin isli kokusu ve özellikle dilin arka bölümünü yemek borusunun girişini yakan tadını sayabiliriz. Evet, ilk kez viski içen ve daha önce glikoz açısından çok daha zengin kokteyllere ve cin-toniğe damağını alıştırmış biri için ilk içişte durum böyle.

Viski ile aşk yaşamak:)

 

Kadınlar Neden Viskiyi Tercih Etmelidir?

Öncelikle viski, kalori hesabı yapıyorsanız, dostunuz. Bir kadeh şarap 100 kcal civarındayken bir kadeh viski 60 kcal civarındadır. Dahası, bir kadeh şarapla bir kocaman geceyi geçiremezsiniz ama bir gecede 2 kadeh viskiden daha fazlasını içecek vaktiniz olmayabilir. Bu nedenle gecelik kalori bazında da viski avantaj sağlamaktadır. Bunun yanında viski 0 karbonhidrat içerir. Bir gece dışarı çıktınız, içtiniz diye öyle sabah yapılmış 5 dakikalık planklar, setlerce squatlar boşa gitmez!

Viski’nin diğer yararlarına gelirsek, kanserle savaşır, sindirimi kolaylaştırır, kalp damarlarını açar, stresle savaşır. En önemlisi alkol alınca uykusu gelen biz kadınlar için birebirdir. Çünkü nabzı bir nebze arttırdığı için uyku getirmek yerine uykuyu açar.

Diyeceksiniz bu durumlardan faydalanalım derken damak zevkimizi kaybetmiş olmayacak mıyız? İlk içimde ufak yanmalar olsa da boğazda zamanla, “şarap ne mayhoşmuş viski ne kadar net” diyeceksiniz. Ancak bu noktada bir iki ufak tavsiye, ilk içimleri sek değil mümkünse 2-3 buz ile yapın ve çok isli olmayan Glenlivet, Glenfiddich gibi maltları tercih edin. Bir Lagavulin ile yola başlarsanız ağır yosun kokusu nedeniyle viski hikayeniz başlamadan bitebilir de. Bunun yanı sıra, daha az yıllık viskiler daha az fermente olduğu için daha hafiftir. Bu yüzden tercihiniz 15, 18 değil, 12 yıllıklardan yana olsun.

Son olarak kadehinizi kaldırıp önce koklayın, burnunuz yanar yanmaz ufak ufak viskinizi yudumlamaya başlayın. Lütfen içmeden önce de “Slainte” demeyi unutmayın. Slainte (Slança) İskoç dilinde “cheers”, “şerefe” ile eş anlamdaki sözcük 🙂

Umarım, her alanda eşitliğini ve  güçlülüğünü ispatlamış kadınları ellerinde viskileriyle şen kahkahalar atarken,  viskiyi egemenliği altına almış görünen erkeklere viskilerini koklatıp, tahminleri toplarken görmek dileğiyle…

Son Söz: Çok değil, kısa bir süre önce Türkiye’nin ilk kadın viski kulübü kuruldu: Viski Cadıları. Oldukça güzel oluşumu Instagram’da takip edebilirsiniz. (@viski.cadilari)