Kendime en sık aldığım hediyelerden biridir, kitaplar. Her birine ayrı ayrı, özenle bakabilmek içinse toplu kitap alışverişi yapmaktan kaçınırım. Çünkü yeni aldığım kitapları kitaplığımda üst üste sıraladıkça sanki okunmak için zamana ihtiyaçları varmış hissi verirler bana. Kitapları ise sevdiğim bir kitapçıya giderek almayı seviyorum. Tüm bu nedenler beni her seferinde İstiklal’de bulunan Yapı Kredi Yayınları’na götürüyor. Yayınevinin önünden geçip de girmediğim bir an bile olduğunu hatırlamıyorum. Bu mekânı çokça seviyorum. Öncelikle içerisinde bir iki kez turluyorum. Uzaktan beğenip gözüme kestirdiğim kitapları elime alıyorum ve sonrasında bir köşeye çekilip incelemeye başlıyorum. Her defasında en az üç, dört kitap seçsem de bilerek yalnızca birini alıyorum. Çünkü okuma alışkanlığımı bu şekilde geliştirebiliyorum. Neyse ki yolum hep Yapı Kredi Yayınları binasına düşüyor. Sizlere yakın zamanlarda Yapı Kredi Yayınları’ndan aldığım birkaç kitaptan bahsetmek istiyorum. Şimdiden keyifli okumalar!

Yapı Kredi Yayınları
Yapı Kredi Yayınları | Fotoğraf: Ege Politik

Yapı Kredi Yayınları’ndan Kitap Önerileri

Dans Ediyor Bir Hane | Orçun Türkay

img_0389-3
Dans Ediyor Bir Hane | Nergis Demir

Bu kitabı rafların birinde görüp hemen inceleme isteğim, kitabın adından kaynaklanıyor. Dans Ediyor Bir Hane; 23 kısa metinde oluşan ve içerisinde mekân, eşya gibi cansızmış gibi algılanan insan betimlemeleriyle yaşanmışlıkların hikayesini anlatıyor. Evlerin ve eşyaların izini sürüyor. Ayrıca kitabın insan ve olay örgüsünü dışlayan kurmaca bir yapıda olması sürükleyiciliğini etkiliyor. Siz de benim gibi eşyalara değer verip onların birer hikayesi olduğunu düşünenlerdenseniz bu kitabı okumanızı öneriyorum. Ayrıca eşyaların ve hayatların arasındaki bu bağı fark ettikçe zihninizde yeni pencerelerin açılacağından eminim.

“Kütüphanede, Peyami Safa kitapların durduğu rafın üstündeki rafta ikisi erkek, biri kadın, üç İspanyol dansçısı, plastik biblolar.”

Muhtelif Evhamlar Kitabı | Ömür İklim Demir

ad01413c-e449-4376-8864-a404769335d0
Fotoğraf Altyazısı | Fotoğraf Kaynağı

Muhtelif Evhamlar Kitabı; ders arasında, kısa bir yolculukta veya uyumadan hemen önce okunabilecek, çantaya atılabilecek tadımlık bir hikâye kitabı. Ben bu tarz kitapları “bi kahvelik” olarak tanımlıyorum:) Yazar bizlere birbirini ıskalayan hayatları, güzelleştikçe insanı dibe çeken anıları anlatıyor. Naftalin kokan paltolar, intihara meyilli tahta mandallar ve günlük yaşamın lime lime ettiği bütün evhamlı ruhlar üzerinden bir anlatı sunuyor. “İki oda, Bir salon, Yarım hayat”; “Sessizliği Öldüren Tuzluk” gibi bölümleriyle ise çarpıcı bir okuma yapmamızı sağlıyor. Birbirleri ile iç içe giren ve bütününde yoğun “anlam” barındıran bu hikâye kitabını ilk karşılaşmanızda almanızı öneriyorum.

Dipnot: Yapı Kredi Yayınları’nı tercih etme nedenlerimin başında da dönüş yolunda vapur yolculuğuma aldığım kitapların eşlik etmesi var 🙂

Çocukluğumun Soğuk Geceleri | Tezer özlü

Her zaman için yazarla tanışma kitabımı incelikle seçerim. Tezer Özlü ile tanıştığım kitap ise Çocukluğumun Soğuk Geceleri. Yazar, kitapta bizlere çocukluğunu yansıtıyor. Yetişkinlerin dünyasına karşılık anıların çıplak gerçekliğine sığınıyor. Tezer Özlü’nün kalemini tanımak açısından iyi seçilmiş bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yazarın kitapları arasından yapacağınız seçimlerde “Çocukluğumun Soğuk Geceleri”ne öncelik vermenizi öneriyorum. İlk okumanızın ardından  yazarın kalemine alışacağınızı düşünüyorum, uzun bir yazının arasında Tezer Özlü’ye ait olan cümleyi hemen fark edebileceksiniz: “Kandilli’ye karşı akşam olana, serinlik çökene dek burada oturuyoruz.”

Kapak Fotoğrafı: Nergis Demir

İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan Tatil İçin Kitap Önerileri