Daha fazla seyahat etmek, keşfetmek, dünyaya ve çevremizdekilere iyi gelecek tercihler yapmak… Kurduğumuz hayalleri gerçekleştirmek adına sürekli çalışıyor olsak da günümüzün hızlı değişen dünyasında güvende hissedeceğimiz yeni yollara, alternatif çözümlere ihtiyaç duyuyoruz.  Tam da bu sebeple artık gündelik sohbetlerimize yeni keşfettiğimiz çağdaş sanatçılar, merak ettiğimiz filmler, konuk olduğumuz şef sofraları kadar bizi güvende hissettirirken daha fazla hayal kurmamız için teşvik eden farklı yatırım yolları da dahil oluyor. O zaman bugünden geleceğe doğru yatırım trendlerine yakından bakmaya ve kendi hayat tarzlarımızı en çok yansıtacak yeni yatırım yollarını keşfetmeye ne dersiniz?

Yatırım Trendleri | Fotoğraf: Absolut Vision

Amerikalı başarılı yatırımcı John C. Bogle, iş hayatında çalıştığınız kadar kazanırsınız fakat yatırımda koyduğunuzdan daha fazlasını kazanırsınız der. Bu söz çalışma hayatında önceliğine tutkularını ve hedeflerini koyarken kendini gerçekleştirmek, daha iyi bir hayat tarzına ulaşmak isteyenlere farklı yatırım yollarını keşfetmeleri için göz kırpar. Tutkularımızı ve hedeflerimizi desteklemek için yeni adımlar attığımız bu dönemde biz, bir kişisel gelişim yolunun da yatırımdan geçtiğine inanıyoruz. Kişisel bütçelerimize göre belirlediğimiz birikimlerimizi en verimli şekilde değerlendirmek adına radarımıza bugünün ve geleceğin yatırım trendlerini alıyoruz!

Neden Yatırım Trendleri?

Hayatımızdaki çoğu konuda iç sesimizi dinlemeyi tercih ediyor olsak da söz konusu bir yatırım başlangıcı olduğunda rotamızı uzmanlara göre belirlemek daha güvenilir bir seçeneği oluşturuyor. Yatırım trendleri; değişen ekonomik koşullar, market hareketleri, risk analizleri, tüketici davranışları, siyasi ve küresel gelişmeler üzerine yapılan analizler ile yatırımcılar ve ekonomi uzmanları tarafından belirleniyor. Yatırım trendlerini takip etmek yatırımcılara gelecekteki fırsatları erken fark etmek, yatırımın potansiyel risklerini azaltmak, yatırım portföyünü genişletmek gibi uzun vadede kazançlı sonuçlar getiren ön görüler sunuyor. Uzmanlar, yeni yatırıma başlayacak veya yatırım portföyünü genişletmek isteyenlerin bilirkişiler ile çalışmasının önemini altını çizerek vurguluyor.

Yatırım Trendleri | Fotoğraf: unsplash.com – Maxim Hopman

Bugünün Yatırım Stratejileri

Geçtiğimiz sene uzmanlar, 2022’de artan enflasyonların 2023 yılı yatırımcılarına sabırlı ve seçici olmalarının önemini gösterdiğini belirtmişti. 2023 yılında yatırım trendleri için belirlenen stratejilerde belirsiz bir ekonomik durumda uzun vadeli kazançlar sağlamak adına daha çeşitli yatırım yapmak, yatırımları elde tutmak ve gelişmekte olan piyasalara dikkat etmek ön plana çıkmıştı. 2023 yılının ilk altı ayına özel yapılan güncel değerlendirmelere bakıldığında ise piyasa dalgalanmalarının yüksek olduğu yeni bir rejimin başlama ihtimali dikkat çekiyor. Altı aylık analiz raporu, 2022 yılının sonunda enflasyonlara dayalı belirlenen “sabırlı ve seçici” yatırım stratejisi ile paralellik gösteriyor; uzmanlar 2023 yılı için yatırımcılara yatırımlarını arttırmayı ve tutmayı öğütlerken yeni marketlere öncelik vermelerinin altını çizmeye devam ediyor.

2023’ün Öne Çıkan Yatırım Fikirleri

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Yatırım Trendleri | Fotoğraf: unsplash.com – Made From The Sky

Gündelik hayatımızda etkilerini daha fazla görmeye başladığımız iklim krizi, yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecek için önemini gösteriyor. Özellikle tüketici davranışlarının sürdürülebilir ve temiz bir enerjiye kaydığı gözlemlenirken yenilenebilir enerji kaynakları 2023 ve gelecek için yatırım fikirleri arasında ön plana çıkıyor. Devlet teşviklerinin ve elektrikli araç pazarlarında rekabetin artması, fosil yakıtlara bağlılığın azaltılmasının istenmesi yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırım alanında ivmesini hızlandırıyor. 2023 yılında yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları arasında pil depolama, elektrikli araçlar, güneş ve rüzgâr enerjisi dikkat çekiyor.

Etki Odaklı Yatırımlar

Yatırım Trendleri | Fotoğraf: unsplash.com – Aaron Doucett

Özellikle iklim krizinin etkileri cinsiyete bağlı eşitsizlik, yoksulluk, çevresel sebepli göç gibi sosyal ve çevresel eşitsizliklerde kendini gösterdiği için önem kazanmaya başlayan etki odaklı yatırımlar; sosyal ve çevresel yarar sağlarken finansal bir kazanç bekleyen yatırım türlerini kapsıyor. Etki odaklı yatırımlar; yoksulluk ile mücadele, kuraklığı teknolojik çözümler ile azaltma, cinsiyete bağlı eşitsizliği ortadan kaldırma gibi birçok farklı konuya odaklanabiliyor. Etki odaklı yatırımlar, yatırımcılar ve tüketiciler ile kurduğu şeffaf iletişimden dolayı güvenilir bir ortam sağlarken uzun vadeli yeni bir kazanç yolu olarak görülüyor. 

İlginizi çekebilir: Odea’dan Sürdürülebilir Yatırım

Yapay Zekâ

Yatırım Trendleri | Fotoğraf: pexels.com – ThisIsEngineering

Artan teknolojik gelişmeler, yapay zekânın gelecekte sağlık, finans, ulaşım ve daha birçok sektörde etkin bir rol oynayacağını gösteriyor. Yapay zekâ ile tüketici davranışlarının daha hızlı saptanabileceği, sağlıkta yeni çözümler geliştirilebileceği, şirketler için daha verimli stratejiler belirlenebileceği düşünülüyor. Uluslararası Veri Şirketi’nde (IDC) çalışan bir analiste göre 2026 yılına kadar yapay zekâ pazarının dünya çapında gelirleri 900 milyar dolara ulaşma ihtimali bulunuyor. Aynı analist yapay zekânın 2022 ve 2026 yılları arasında yüzde 18.6’lık yıllık büyüme oranı kaydedeceğini ileri sürüyor.

Alternatif Yatırımlar

Yatırım Trendleri | Fotoğraf: unsplash.com – Pauline Loroy

Yatırım dünyası çoğu zaman hisse senetleri ve tahviller üzerinden konuşuluyor olsa da 2023 yılında birçok uzman alternatif yatırıma yönelmeyi öneriyor. Alternatif yatırımlar özel sermaye, risk sermayesi, riskten korunma fonları, yönetilen vadeli işlemler, sanat ve antika yatırımları gibi geleneksel varlık kategorilerine girmeyen yatırım yollarını oluşturuyor. Alternatif yatırımlar, özellikle piyasa dalgalanmalarının belirsiz olduğu zamanlarda borsadan kolay bir şekilde etkilenmediği için yeni yatırımcılar tarafından tarafından tercih ediliyor. Altın, emlak gibi yatırımlar ise enflasyon riskinden korunmada etkili bir rol oynayabileceği için alternatif yatırım tercihleri arasında ön plana çıkan yollar arasında yerini alıyor.

İlginizi çekebilir: Odea’dan Sanat Yatırımı  

Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili

Yatırım Trendleri | Fotoğraf: unsplash.com – Dmitry Demidko

Bono ve Tahviller, bütün yatırım tercihleri arasında en güvenli yollardan biri olarak kabul ediliyor. Enflasyondan korunmaya yönelik tercih edilen bono ve tahviller riski en düşük yatırım tercihleri arasında yer alıyor. Bono ve tahvil; her bütçeye ulaşılabilir bir tercih sunduğu için yeni yatırımcılar ve ön görülebilirliği yüksek olduğu için geniş portföyüne güvenilir yollar da eklemek isteyen yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Bonolar, maksimum on iki aylık bir vade seçeneği sunduğu için kısa dönemli yatırımlar arasında yer alırken devlet tahvilleri bir yıldan uzun vadeli yatırım araçları arasında yer alıyor.

Geleceğin Yatırım Stratejileri

Kazançlı yatırımlar yapabilmek için geleceğe yönelik stratejiler belirlemek önem taşıyor. Uzmanlar, geleceğe yönelik stratejileri belirlerken potansiyel değişimleri ön planda tutarak risk analizlerini hesaplıyor. Ekonomi değerlendirmeleri 2024 ve daha sonraki yıllarda yatırımın gündeminde jeopolitik gelişmeler olacağını ön görüyor. Gelecekte teknoloji ve etki odaklı yatırımların daha popülerleşeceği; sağlık, biyoteknoloji alanlarında dikkat çeken artmalar olacağı düşünülüyor.

Bu yazı yerel ve uluslararası kaynakları takip ederek güncel yatırım konuşmaları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Yatırım fikirlerini uygulamadan önce bir uzman görüşü almanızı tavsiye ederiz.

 Kapak Fotoğrafı: unsplash.com – Austin Distel

İlginizi çekebilir: Odea’dan Finans ve Girişimcilik Filmleri