Çok sevdiğimiz bir söz var: “İnsan, yediği şeydir.” Peki siz bir yiyecek olsaydınız, hangisi olmak isterdiniz? Biz kesinlikle yoğurt olmak isterdik! Gizemli, onarıcı, lezzetli, köklü ve sağlıklı. Hiç de 7000 yaşında gibi görünmüyor üstelik. Gelin bugün birlikte her gün tükettiğimiz yoğurdun nasıl doğduğunu ve en iyisine nasıl ulaşabileceğimizi öğrenelim. Arçelik Tadı Var® Probiyotik Yoğurt & Kefir Makinesi’nden kendimize birer kâse bol probiyotikli yoğurt ısmarladık ve başlıyoruz!

youtube play youtube play

Yoğurdun Yolculuğu

Antik Hint kaynakları, yoğurttan “Tanrıların yemeği” diye bahsediyor. Bu tanımlama haksız değil. İlk olarak Milattan Önce 4 ila 5 bin yılları arasında Anadolu, Mezapotamya ve Orta Asya’da çok ilginç yöntemlerle mayalayarak elde edilen yoğurdun bulunma denemelerinde çam kozalaklarından, karınca yuvasındaki besin değeri yüksek maddelere kadar aklınıza ne gelirse denenmiş. Osmanlı’da ise padişahlardan halka kadar hem “ilaç niyetine” hem de sırf lezzeti için en az bugünkü kadar popüler olduğunu söyleyebiliriz. Hatta sevgili yoğurdumuz, Avrupa’ya da Osmanlı üzerinden açılmış. Hikayesi de oldukça ilginç: Dönemin Fransa Kralı I. François, ateşli bir hastalığa tutuluyor ve bir türlü iyileşemiyor. Kanuni’ye durumunu belirtmek için yazdığı mektubun ardından derhal Paris’e gönderilen Osmanlı hekimi, yaptığı yoğurt ile Fransa Kralı’nı iyileştiriyor. François ise daha sonra yazdığı mektuplarda yoğurttan bahsederken, “ebedi hayatın sütü” yakıştırmasını yapıyor.

İçinde Ne Olduğunu Bilin

2023 yılında ise biz atalarımız gibi çam kozalaklarından mayalama yapmaya çalışmadığımız, kıtaları aşıp yoğurt aramadığımız için şanslıyız. Fakat itiraf etmek gerekirse “Yoğurdun şifasından tamamen faydalanabiliyor muyuz?” düşüncesi kafamızı kurcalıyor. 7 bin yıl boyunca gelişmiş tarifin lezzetine bir markete gitme mesafesi ile kolayca ulaşabiliyoruz ama gerçek yoğurt yemiş oluyor muyuz? Sevinçle söyleyebiliriz ki, bundan sonra Arçelik Tadı Var® sayesinde besin değerini kaybetmemiş yoğurda ve kefire evimizde en son teknoloji ile kolayca ulaşabileceğiz. İçinde ne olduğunu bilerek. Çocukluğumuzdan beri büyüklerimizden duyduğumuz “evde yapmadan olmaz” öğüdünü yerine getiriyoruz, hem de tek bir tuşla. Ne şehir hayatı tempomuza mola vermemiz gerekiyor, ne de sağlıklı ve gerçek yoğurttan ödün. İşe giderken yanımıza alacağımız cam kavanozu, iç rahatlığıyla hazırlayacağımız lezzetli granola kâselerini ve beslenme çantasının yeni başrolünü şimdiden her günümüzde görür gibiyiz!

Arçelik Bunu Nasıl Yapıyor?

Müziği kulağınıza hemen gelir: “Yenilik demek, Arçelik demek.” Dolayısıyla dünyanın en kadim tariflerinden yoğurdu en yeni teknolojiyle ve ilklerle onurlandırmak da Arçelik’e emanet. Dolaplara kaldırmadan tezgahta sergilemek isteyeceğimiz kadar şık yeni makinemiz Tadı Var®, 6 önemli özelliği ile yoğurdun ve kefirin hakkını veriyor:

  1. Farkı Çeşitlerde Yoğurt ve Kefir Yapımı: Geleneksel Yoğurt, Probiyotik Yoğurt, Kefir ve Süzme Yoğurt çeşitlerini tek bir makinede ideal sıcaklık ve süreyi ayarlayarak otomatik programlar ile ideal lezzette yapmamızı sağlıyor.
  • Probiyotik Yoğurt Yapımı: Yeni nesil yoğurt makinesi ön tanımlı Probiyotik yoğurt yapma fonksiyonu, ideal sıcaklık ve süreyi ayarlayarak probiyotik içeriği zengin ev yapımı yoğurt yapmamıza imkân sunuyor (probiyotik maya kullanımı ile) ve elde mayalamaya göre 6 kata kadar daha fazla probiyotik içerikli yoğurt yapma imkanı sunuyor.
  • Lezzet Sensörü™: Lezzet Sensörü™ sayesinde cam kaplar ile her seferinde istediğimiz tatta yoğurt (tatlı/normal/ekşi) yapabiliyoruz. HomeWhiz uygulaması üzerinden yoğurt mayalama sürecini akıllı telefonumuzdan takip edebiliyoruz. Tatlı yoğurt mayalama süreci tamamladığında istenilen kavanoz adedi kadar yoğurdu makineden alıp, diğer kavanozlarda normal veya ekşi lezzette yoğurt mayalamaya devam edebiliyoruz. Böylece tek seferde farklı tatlarda yoğurt mayalayabiliyoruz. 
  • Hassas Sıcaklık Kontrolü ile İdeal Zamanda Mayalama: Hassas sıcaklık kontrolü sayesinde mayalanacak süt ideal sıcaklığa geldiğinde otomatik olarak haber veriyor. Doğru süre ve sıcaklıkla mayalama yapılmasını sağlıyor.  
  • Gelişmiş Soğutma Fonksiyonu: Yoğurt mayalama işlemi sona erdiğinde makine otomatik olarak uygun soğukluğa gelerek yoğurtları muhafaza ediyor. Böylece istediğimiz lezzeti ve kıvamı koruyor.
  • Gelişmiş Isıtma Fonksiyonu: Buzdolabından çıkan pastörize sütü direkt makineye koyabiliyoruz! Mayalama için ideal sıcaklığa otomatik olarak makinenin kendisi getiriyor.

Her yemekte yoğurt arayan damağımız, floramız, kemiklerimiz ve kaslarımız bunu hak ediyor. Arçelik Tadı Var® Probiyotik Yoğurt & Kefir Makinesi’ne buradan göz atabilirsiniz. Afiyet olsun!