Ülkemiz birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, çok sayıda eşsiz antik kentleriyle ünlü… UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Akdeniz’in en iyi korunmuş antik kentlerinden olan Sagalassos da bunlardan bir tanesi. Yapı Kredi Kültür Sanat‘ın Beyoğlu’nda bulunan binası ise Sagalassos halkının ve Pisidia Bölgesi‘nin gündelik yaşamlarından tutun süs eşyalarına kadar keşfedebileceğimiz eşsiz bir sergiye ev sahipliği yapıyor: Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos!

Bir Zamanlar Toroslar'da
Bir Zamanlar Toroslar’da | Fotoğraf: sanat.ykykultur

Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos antik kentinin tarihi 100.000 yıl öncesine, Prehistorik Çağlara dayanıyor. Sagalassos halkının kökeninin ise Lukkalılar olduğu ve Roma mimarisini en iyi biçimde kullandıkları biliniyor. Türklerin gelmesiyle “Ağlasun” ismini alan ve büyük bir geçmişe sahip olan bu antik kenti detaylarıyla keşfetmek istiyorsanız bu sergi tam size göre!

Burdur Arkeoloji Müzesi’nden getirilen 368 eserin sergilendiği ve üç kata yayılmış olan bu sergide sizi ilk olarak beş iyi imparatordan sonuncusu olan stoacı filozof Marcus Aurelius karşılıyor. Kazı alanından çıkarılan ve yaklaşık 5 metre yüksekliğinde olan bu heykelin başı, kolları ve bacakları sergiye getirilmiş.

Serginin birinci katında Sagalassos’un konumlandığı doğal ortamı, coğrafyası ve bitki örtüsü bize sunuluyor. Ayrıca Sagalassos kenti hakkında multidispliner araştırmalar, bölgedeki halk, onların inançları ve kazıdan çıkarılanlar hakkında da genel bir bilgi sahibi oluyoruz.

Serginin ikinci katında ise Sagalassos antik kentinin Prehistorik Çağlardan günümüze uzanan geçmişine adeta konuk oluyoruz. 100.000 yıl öncesinden başlayan bu keşif yolculuğu ile beraber aynı zamanda günümüzdeki Burdur’un Ağlasun ilçesi hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Kısaca, aynı anda hem geçmişte hem de günümüzde olarak bir zaman yolculuğu içerisine giriyoruz.

Geçmişin büyük bir bölümünde, Sagalassos halkı çok tanrılı dine inanmış. Bu yüzden de Zeus, Apollon ve sonradan tanrılaştırılan Roma imparatorlarını anıtsal tapınaklarla onurlandırmışlar. Geç antik dönemde Hristiyanlık’ın yaygınlaşmasıyla ise Sagalassos halkı çok tanrılı dinden tek tanrılı dine geçmiş. Sergide aslında bol bol imparatorların, hükümdarların, tanrıların ve tanrıçaların heykellerini görüyoruz.

Serginin üçüncü katında ise bizi kentlerin koruyucusu ve Bereket Tanrıçası olarak da bilinen Demeter karşılıyor.

Bu katta Sagalassos halkının geçmişte nasıl yaşadığına, çalıştığına, eğlendiğine ve öldüğüne dair bilgiler ediniyoruz. Yani, yaşam ve ölüm arasındaki ince çizgi ile beraber kültürleri ile ilgili kafanızaki soru işaretleri  de tam olarak bu katta cevaplanıyor. Böylece Prehistorik Çağlardan başlayan ve günümüze kadar gelen büyük bir geçmişe tanıklık ederek sergiyi bitirmiş oluyoruz.

Eğer siz de Toroslar’ın eteklerinde kurulu Sagalassos antik kentinin tarihini, halkın yaşamını ve daha fazlasını keşfetmek isterseniz 28 Mayıs 2020 tarihine kadar haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz!

Kapak fotoğrafı: Informavore Effect

İlginizi çekebilir: ArtsyMagger’dan İstanbul Sergi Takvimi