İş çıkışı kendinizi şımartmanın yollarından birinin, lezzetli, serinletici ve ferahlatıcı mocktailler olduğunu söylemiş, mocktail tarifleriyle #NeİstediğiniBilenlere önerilerde bulunmuştuk. İster yorucu bir günün ardından kendinizi şımartmak, ister bahçelerde, teraslarda, balkonlarda dostlarınızı ağırlarken onları mutlu etmek için… Schweppes’li mocktail’ler her zaman doğru seçenek. Peki yeni bir hobi edinmeye, yepyeni tarifleri kolayca denemek için uzmanlaşmaya ve kendi imza mocktail ve kokteyllerinizi oluşturmaya ne dersiniz? O zaman mutfağınızın bir köşesinde, bar malzemeleri, türlü şuruplar ve baharatlar için yer açın: Aradığınız hobi miksoloji!

Schweppes ile #NeİstediğiniBilenlere

Miksolojiye Başlarken

miksoloji terimleri
Miksolojiye Başlarken

Her yeni hobi, en başta biraz yatırım ve alışveriş gerektiriyor. Temel ekipman ve malzemelere sahip olmak, miksolojiye giriş yapmadan önce de bir olmazsa olmaz. Çok temel birkaç parça ekipmanla en basit tarifleri de en karmaşık tarifleri de hazırlayabilmek, miksolojinin en iyi yanlarından biri. İhtiyacınız olan en temel bar ekipmanı, bir çalkalayıcı (shaker), bir ölçek (jigger), bir karıştırıcı (bar kaşığı), bir limon sıkacağı ve bir süzgeç olacaktır. İleride, daha karmaşık tarifler için farklı süzgeç çeşitlerine, çeşitli tüplere ve ezici (muddler) gibi araçlara ihtiyacınız olabilir.

miksoloji terimleri
Miksoloji Ekipmanı

Malzemelere gelince… Uzmanlaşmayı planladığınız alan mocktail mi, kokteyl mi buna karar verdikten sonra, favori tariflerinize göre birkaç çeşit alkolsüz ya da alkollü içecekler, ayrıca tabii ki Schweppes ve soda şişelerini bar tezgahınıza dizmekle işe başlayabilirsiniz. Bunların yanına en az bir çeşit bitter, (biri kendiniz de hazırlayabileceğiniz basit şurup olmak üzere) en az iki çeşit şurup, şeker, tuz ve taze malzemeleri eklemeniz gerekecek: limon, lime ve portakal. Ayrıca taze nane, taze biberiye, kiraz, nar ve elma gibi baharat ve meyvelerin de tariflerde sıkça yer alabildiğini ya da içeceğinizi süslemek için kullanılabileceğini unutmayın.

miksoloji terimleri
Taze Malzemeler

Basit tarifleri hazırlamak her zaman pratik. Peki ya hazırlayacağınız mocktail çifte süzme ya da buharlama gerektiriyorsa, ne yapacağınızı biliyor musunuz? Yapılamaçalkalama mı gerektiğine nasıl karar vereceksiniz? Acaba mocktail’i doldurmadan önce bardağı gerdanlamak daha mı iyi olur? O zaman sizi hemen, yeni başlayanlar için hazırladığımız miksoloji terimleri sözlüğümüze alalım:

Miksoloji Terimleri

Miksolojinin bazı temel terimlerine hakim olmak hem yeni hobinize gönül verdiğinizi çevrenize kanıtlayacak hem de birçok kokteyl ve mocktail tarifinde kullanılan dili kolayca anlamanızı sağlayacak. Bunlarla başlayabilirsiniz!

miksoloji terimleri
Miksoloji Terimleri

bar kaşığı: içecekleri karıştırmak için kullanılan, uzun saplı karıştırma kaşığı.

buharlama (vaporizing): kuru buz yardımıyla aromaların transfer edilmesi işlemi. bunu yapabilmek için kuru buz parçaları koyduğunuz bir kaba aromalar, bitterler ya da konsantre şurupları ilave edin ve üzerine az bir miktar sıcak su ekleyerek kuru buzun hızlıca erimesini sağlayın. eriyen kuru buz ile birlikte yoğun kokulu bir duman çıkmaya başlayacaktır. bu dumanı yönlendirebileceğiniz bir tüp yardımıyla lezzetlendirmek istediğiniz diğer karışıma ilave edebilirsiniz.

çalkalama (shaking): içeceklerin shaker (çalkalama kabı) ve bol buz kullanılarak kuvvetlice ve belirli bir ritimle karıştırılması işlemi. bu yöntemde karışıma gazlı bir içecek katılmamasına dikkat edilmeli, gazlı içecek kendi bütünlüğünü koruması adına sonradan ilave edilmelidir.

çifte süzme (fine strain): karışımlarda bulunan, meyve, sebze, baharat ve buz gibi çok ince elementlerin tamamen ayrılmasını sağlamak için kokteyl süzgecine (Hawthorne Strainer) ilave olarak tel süzgeç (Fine Strainer) ile aynı anda yapılan ikili süzme işlemi.

dehidratör: meyve ve sebzelerden nem almaya yarayan cihaz.

ezme (muddling): karışımlarda kullanılan meyve, sebze ya da baharatların kokteyl tokmağı yardımıyla ezilmesi işlemi. bunu yaparken, bazı taze baharatlar ve narenciye kabuklarındaki istenmeyen yağların ve esansların karışıma dahil olmasını engellemek için kontrollü bir kuvvet kullanılmalıdır.

miksoloji terimleri
Miksoloji Terimleri

gerdanlama (rimming): şeker ve tuz ile yapılan bazı kokteyllerin (margarita, sidecar, salty dog vb.) standart işlemi. bunun için malzemeler ince bir tabaka halinde bir tabağa dökülür, bardağın ağzı taze limonun sulu kısmına 45 derecelik bir açıdan yavaşça sürülür ve nemlenen bardak ağzı malzemeye yavaşça batırılıp fazlası dökülür.

jigger: içecekleri doğru ölçüyle hazırlamak için tasarlanmış olan, kullanılması zaruri ölçek.

katmanlama (layering): içeceklerin birbirinin üzerine bar kaşığı yardımıyla yavaşça, karıştırmadan, yoğunlukları ve şeker oranı baz alınarak katmanlar halinde dökülmesi tekniği.

süzme (straining): içeceklerin çalkalandıktan sonra, karışımın süzgeç (Hawthorne Strainer) yardımıyla süzülmesi işlemidir.

yapılamak (building): içki hazırlamanın en temel ve hızlı metodu. bunun için içecekler buz doldurulmuş bir bardağa dökülüp, iyice karıştırılıp, garnitürlenerek ve bir pipet ekleyerek servis edilir. ekstra soğutma ya da ısıtma gerekmeyen içecekleri için kullanılır. buz %25 oranında gazın azalmasına neden olabileceği için gazlı içecekler ya yavaş bir şekilde bardağın kenarından ya da bar kaşığının sırtı kullanılarak dökülmelidir.