Güneşli bir hafta sonu İstiklal Caddesi’nde yürürken, rotamı Galatasaray Lisesi’nin yanında bulunan Fransız Sokağı’na doğru çevirdim. Eskicileriyle, antika dükkanlarıyla bilinen ve İstanbul’un nostaljik semtlerinden biri olan Çukurcuma‘ya gittim ve kendimi yeşilliğe, doğaya hasret kaldığımız İstanbul’da, botanik bir bahçedeymişim gibi hissettiğim Müz’de buldum.

Müz
Müz | Fotoğraf: Sıla Ağgül

Konum

Adını Yunan mitolojisinde ilham perisi anlamına gelen Müz’den alan mekan, buraya gelenlerin bitkilerle dolu bir ortamda vakit geçirmesini sağlıyor. Ne mutlu ki, müşterilerin bir yandan kahvelerini içerken diğer yandan bitkiler hakkında derinlemesine bilgi edinebildiği bir kafe olan Müz’ün hikayesini, sahibi Gülriz Sansoy’dan dinleyebildim.

Grafik tasarım ve sinema üzerine eğitim alan Gülriz Sansoy, bitkilere ve ev dekorasyonuna her zaman ilgi duyduğunu, hobi olarak uzun yıllar seramikle uğraştığını dile getiriyor. 2013 yılındaysa kendi ürettiği seramikleri mağazalarda satışa sunarak hobisini bir adım ileriye taşıyor ve 2014 senesinde de hem atölye hem de dükkan olarak kullandığı Müz’ü tasarlıyor.

Müz, Cİhangir
Müz, Çukurcuma | Fotoğraf: Sıla Ağgül

Mekanı düşünürken yaşayan bir yer olması ve insanların böyle bir ortamdan ilham alabilmelerinin kendisi için değerli olduğunu belirtirken; “İnsanların bitkilerle dolu bir ortamda vakit geçirmesi benim için çok önemliydi.” diye de ekliyor. Hatta, kahve ve dükkanı bir araya getirmesinin asıl sebebinin bu olduğunu da vurguluyor.

Müz’de bitki meraklılarının her türlü soruyu sorabileceği ve aldığı bitkiyi tanıyabileceği güvenilir bir ortam yarattıklarını söylüyor ve ekliyor Gülriz Sansoy; “Müşterilerle ilişkilerimiz genelde uzun soluklu oluyor. Örneğin, aldığı bitkiyi büyütüp 1-2 yıl sonra saksı değişimine getiren birçok müşterimiz var. Bu da bizi çok memnun ediyor.”

Gülriz Sansoy, Müz’ün alt katını seramik saksılarını ürettikleri bir atölye olarak kullandıklarını belirtip; “Kendi saksılarımızı üretiyor olmamız da ilgi çekiyor. Elde yapılmış bir ürün her zaman farklı bir enerji yayıyor.” diyor ve bu üretimin ilgi çekmesi sayesinde atölyeler düzenlemeye başladığından da bahsediyor. Müz’de gerçekleştirilen atölyelerin ayrıntılarınıysa şöyle aktarıyor: “Müz’de seramik atölyeleri düzenliyoruz. İki tip atölyemiz var; biri kurs, diğeri atölye çalışması. Kursta aylık olarak kayıt yapıyoruz ve 2 yıldır düzenli olarak her pazar günü düzenliyoruz. Atölye çalışmalarını ise ayda bir kere yapıyoruz ve 2 saatlik seramiğe giriş kısmını gösteriyoruz. Kısacası kendimiz işimizle nasıl bir ilişki kuruyorsak bunu da gelen herkesle paylaşmaya çalışıyoruz.”

Bunların dışında; ofis ve profesyonel mekanlara bitkilendirme ve bakım hizmetleri verdiklerinin ve seramik alanında toplu siparişlerde özel üretim yapabildiklerinin de altını çizmeden geçmeyeyim.

Müz, Cihangir
Müz, Çukurcuma | Fotoğraf: Sıla Ağgül

Şehrin kalabalığından biraz olsun uzaklaşmak, bir yandan kahvenizi yudumlayıp diğer yandan bitkilere olan merakınızı gidermek, seramik yapmaya başlamak ya da Müz’ün size ilham periniz olmasını isterseniz; sizi tüm sıcaklığıyla karşılayacağına emin olabilirsiniz.

Atölye çalışmalarına ve kurs tarihlerine Müz’ün Instagram adresinden ulaşabilirsiniz.

Kapak fotoğrafı: Instagram / @muz.se

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’den İstanbul’un Botanik Markaları