Duygu ve düşüncelerimizi belki de en romantik biçimde ifade etmemizi sağlamaz mı şiirler? Sevda şiirleri, memleket şiirleri, doğa şiirleri, destansı şiirler… Hangi türü okursanız okuyun hissettirdikleri hep çok yoğun, hep çok güçlü değil midir? Biz de şiir okumayı seven bir ekip olarak; herkesin kütüphanesinde bulunması gerektiğini düşündüğümüz şiir kitapları ve birbirinden romantik şairleri anlattığımız hazırladık. Şiiri kitapları önerilerimize geçmeden önce, yazımızın biraz romantik olduğunu söylemekte fayda var. Hazırsanız başlıyoruz!

Şiir Kitapları
Şiir Kitapları | Fotoğraf: Instagram / @birtutamdasiirden

Şiir Kitapları

Yo’l | Birhan Keskin

“Döndüğüm, döndüğüm ama döndüğüm
Döndüğüm bu sema sensin. Dönnnnnnn düğüm.”

1991-2002 yılları arasında 5 şiir kitabı yayınlayan, ilk şiirini 1984 yılında edebiyat dünyasıyla buluşturan Birhan Keskin’in Yo’l kitabı ilk kez 2006 yılında basılıyor. Şiirlerinin hemen hepsinin duygusal, kırılgan ve doğaya dönük olduğunu söyleyebileceğimiz şair için çağının en özgün seslerinden biri de diyebiliriz. Birhan Keskin’in şiirlerini okurken “benim için yazılmış” hissinden çok “ben yazmışım gibi” hissine kapılabilirsiniz. Yo’l kitabı haricinde 10. Altın Portakal Şiir Ödülü’nü aldığı “Ba” kitabını, Fakir Kene‘yi ve Soğuk Kazı‘yı da okumanızı öneriyoruz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Göğe Bakma Durağı | Turgut Uyar

“Senin bu ellerinde ne var bilmiyorum göğe bakalım
Tuttukça güçleniyorum kalabalık oluyorum. “

İlk şiirini 1947 yılında yayınlayan, Türk edebiyatında İkinci Yeni akımının öncü şairlerinden biri olan Turgut Uyar ve onun görkemli, puslu şiirleri… “Tomris Uyar İçin Bir Şiir Kurma Çalışması” şiirinin “Bırakılmış bir köşebaşının en güzel tanımıdır adın.” dizeleriyle romantikliğin zirvesine ulaşan Uyar’ın Göğe Bakma Durağı isimli şiir kitabı da yaşamı için bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Duygusallığı isminden bile okunabilen bu kitabı okurken içinizde göğe bakma isteği oluşabileceğini şimdiden söylemek istiyoruz. Şiir gibi yaşamında 9 şiir kitabını hayata geçiren Turgut Uyar’ın Arz-ı Hal, Dünyanın En Güzel Arabistan’ı ve Büyük Saat gibi şiir kitaplarını da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Grapon Kağıtları | Didem Madak

Şimdiden bir hatırasın
Bulutsa, tozsa, uçarsa
Bütün (aşklar) paranteze alınsın

 İlk şiirleri Sonbahar ve Ludingirra dergilerinde yayınlayan, 2000 yılında “İnkılap Kitabevi Şiir Ödülü” yarışmasını kazanmasıyla tanımaya başladığımız Didem Madak, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biri. Grapon Kağıtları kitabı; edebi diliyle ve şiirlerinde kullandığı kavramlarla, sevgimize, özlemimize ayna tutuyor. Şiirleri; kendi hayatından izler taşıyan, her bir dizesinde yoğun bir duygusallığın gizlendiği, acının en saf hallerine tanık olabileceğiniz türden… Tanımadığınız bir insanın hislerini anlamak isterseniz Grapon Kağıtları kitabını okuduktan sonra Ah’lar Ağacı ve Pulbiber Mahallesi kitaplarını da okuyabilirsiniz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

835 Satır | Nazım Hikmet

“Çok uzaklardan geliyoruz
çok uzaklardan..
Kaybetmedik bağımızı çok uzaklarla…”

Sadece şiir türünde değil edebiyatın hemen her türde yazdığı eserlerini okumayı çok sevdiğimiz Nazım Hikmet, ilk tiyatro ve şiir kitaplarını 1928-32 yılları arasında yayınlıyor. Yakup Kadri’ye göre “Türk şiirinin, hatta Türk dilindeki inkılabın ilk satırı.” olan 835 Satır kitabı ise 1993 yılında yayınlanıyor. Tarihsel olaylarla, kendi yaşamına dair bilgilerle, destansılıkla ve yer yer aşkla dolu olan Nazım Hikmet şiirleri, insana duygusal bir yoğunluk getiriyor diyebiliriz. Aşkın, sevginin, merhametin, toplumsallığın ve daha birçok şeyin saklı olduğu dizelerde kendinizi bulmak isterseniz hemen bir Nazım Hikmet kitabı edinmenizi öneriyoruz. Yaşamı boyunca tam 18 tane takma isim -Osman Cemal, Adsız Yazıcı, Mahzar Lütfi…- kullanmış olan yazarın, 835 Satır kitabını bitirir bitirmez; Henüz Vakit Varken Gülüm, Umut Şiirleri gibi şiir kitaplarını ve Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim, Memleketimden İnsan Manzaraları gibi eserlerini okuyabilirsiniz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Yağmur Kaçağı | Attila İlhan

“yağmurdan korktuğumu bilirsen
gözlerim aklına gelirse
elimden tut yoksa düşeceğim”

Türk edebiyatının; büyük harf ve noktalama işareti kullanmayan, İkinci yeni ve Garip Akımı’na karşı şiirlerini serbest biçimde yazan, “Ben Sana Mecburum” şiiriyle adını mıh gibi aklımıza kazıdığımız şairi: Attila İlhan… Bir şair, romancı ve eleştiri yazarı olan Attila İlhan, ilk şiirlerini “Nevin Yıldız” takma adıyla yazıyor. İlk şiir kitabı Duvar‘ı 1948 yılında yayınlanan şairin Yağmur Kaçağı kitabıysa içindeki 42 şiirle birlikte 1955 yılında yayınlanıyor. Aşk, cinsellik, korku, ölüm, ayrılık gibi kişisel konuların yanında; barış, özgürlük, insan sevgisi gibi toplumsal konuları da şiirlerinden eksik etmiyor Attila İlhan. Türk şiiri dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan şairin Ayrılık Sevdaya Dahil, Sisler Bulvarı, Elde Var Hüzün gibi kitaplarını da mutlaka okumalısınız!

Kitabı satın almak için tıklayın.

Bir Gün Mutlaka | Ataol Behramoğlu

“Ağlayarak bir yürek resmi çiziyorum havaya
Uyanıyorum ağlayarak, bir gün mutlaka yeneceğiz!”

İlk şiirlerini “Ataol Gürus” takma adıyla yayınlayan, şiir başladığı yıllarda İkinci Yeni akımı etkisindeyken sonralarda Toplumcu Gerçekçi şiir anlayışını benimseyen Ataol Behramoğlu’nun ilk şiir kitabı 1965’te yayınlanıyor. Toplu şiirlerinin bulunduğu kitaba adını veren Bir Gün Mutlaka şiiriniyse 1970’te yazıyor. Şiirlerinde sıklıkla haksızlıkları, sömürülenleri, acıları anlatan şair; yaşanılanları ve yaşadıklarını da şiirlerine her zaman konu ediyor. Şiir kitapları dışında Utanıyorum, Biriciktir Aşk, Başka Bir Açı gibi düzyazı kitaplarını da okumanızı öneririz.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Türk edebiyatının romantik şairleri saymakla bitmiyor… Sizin en sevdiğiniz şairler ve şiir kitapları hangileri?

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Kiwihug

İlginizi çekebilir: BiblioMagger’dan Yazarların Müzeleri