Türkiye gerek iklimi gerekse verimli toprakları sebebiyle şarap sektöründe dünya şaraplarıyla yaraşır düzeyde. Ünlü şarap firmalarının yanı sıra işlerini aşk ile yapan butik şarapçılar da günden güne çoğalmakta. Biz de buradan yola çıkarak bağ rotalarını sizler için derledik.

sultaniye

1) Trakya Konum

Rotamızın ilk destinasyonu, İstanbul’dan günübirlik de gidebileceğiniz Trakya. Türkiye’nin şarap ihtiyacını %60 oranında karşılayan Şarköy ve Mürefte hafta sonu kısa bir kaçamak için ideal. Her yıl Eylül ayında ünlü şarap markalarının düzenlediği bağbozumu turlarıyla keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Üzüm ve şarap kokulu şirin sahil kasabası Mürefte’de Türkiye’nin ilk şarap müzesi bulunuyor. Görmeden dönmemeniz gereken mekân 7 kuşak Mürefteli Kutman Ailesi’nin önderliğinde kurulmuş. Müzeyi gezdikten sonra Kutman, Sevilen, Gülor veya Kayra’dan İstanbul yolculuğu öncesinde şarap stoku yapabilirsiniz. Yol üzerinde bulunan Şarköy Çiftliği’nin kendi üretimi şaraplar, peynirler ve yöresel ürünlere de bakmadan geçmemenizi tavsiye ederiz.

mürefte

2) Bozcaada Konum

Son zamanların popüler tatil yeri Bozcaada’dan bahsetmeden olmaz. Her bir köşesi Instagramlık fotoğraf kareleriyle dolu adanın iskele tarafına baktığınızda beklentileriniz nedeniyle hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Adanın asıl zenginliği, asma yapraklarıyla çevrili Ayazma tarafında yer alıyor. Bozcaada’nın kendine has dört çeşit şarabı bulunmakta: Kırmızılarda Kuntra ve Karalahna, beyazlarda ise Vasilaki ve Çavuş. Bizim tavsiyemiz Yunatçılar’dan aldığınız şaraplarla günbatımını Polente’de izlemeniz. Ritüel haline gelen bu aktiviteyi yapmadan dönenleri dövüyorlarmış bilginize. 🙂 Çamlıbağ şaraplarının yanı sıra Corvus veya Ataol’a da uğrayıp tadım yapabilirsiniz. Küçük bir yer olmasına karşın, adada irili ufaklı çeşitli şarap firmaları var, evlerde yapılan şarapları denemek de mümkün.

yunatcılar

3) Denizli Konum

Adını şarapçılık sektöründe son zamanlarda duymaya başladığımız Pamukkale şaraplarının üretildiği Denizli şarapseverler için iyi bir alternatif niteliğinde. Ünlü şarap firmalarının aksine Pamukkale Şarapları’nın daha samimi bir havası var. Denizli’nin Güney ilçesi ilerde şarap turizmi açısından oldukça dikkat çekeceğe benziyor. Son yıllarda Kavaklıdere ve Doluca gibi başka üreticiler de bölgede bağ sahibi olmaya başladı. Gerçek şarabın peşindekiler önümüzdeki yıllarda gittikçe değerlenecek bu bölgeye özel bir önem vermeli.

Cardinale uzum
Cardinale üzüm

4) Kapadokya Konum

Pers dilinde “güzel atlar ülkesi” anlamına gelen Kapadokya aynı zamanda güzel şarapların da memleketi. Çok eski zamanlarda bölgedeki Hasan Dağı, Erciyes Dağı ve Güllü Dağ’dan püsküren lav ve küller sayesinde şaraplar damakta leziz ve başka yerlerde eşine az rastlanır bir tat bırakıyor. Aklımıza ilk gelen şarap fabrikası Turasan oluyor. 1943 yılında Ürgüp’te kurulan Turasan, Kapadokya bölgesinin ilk özel sektör şarap işletmesi. Hasan Turasan’ın üzüme duyduğu aşkı, şaraplarını tattığınızda anlayacak ve bize teşekkür edeceksiniz.

IMG_4497
Turasan, Kapadokya

5) Şirince Konum

Şarabıyla ve evleriyle ünlü, adı kıyamet senaryolarıyla oldukça popüler hale gelmiş, adı gibi şirin dağ köyü: Şirince. Yaz kış yerli yabancı turist akınına uğramasındaki en büyük etkenlerden biri de şarapları. Mandalinadan çileğe kadar çok sayıda meyve şarabı mevcut. Çoğu sommelier’e göre Şirince şarapları daha çok meyve kokteyli kategorisinde sayılıyor ancak özellikle Karadut şarabı içeni tekrar buraya getiriyor. Köyde adım başı şarap evi ve mahzen mevcut. Temiz havası, insanlarının samimiyeti ve şaraplarının güzelliği ile tekrar tekrar gelmek isteyeceğinize eminiz.

İlginizi Çekebilir: Şirince’de Ne Yapılır?

şirince
Şirince