Yazarın Engellenmesi’ veya ‘Yazar Tıkanması’ (Writer’s Block), yazma sürecinde sıkışıp kalma veya yeni bir şeyler yazmaya başlayamama durumu olarak adlandırılıyor. Yazar tıkanmasının üstesinden gelmek genellikle kişiye bağlı olarak farklı gelişen bir süreç olsa da, yol boyunca yazarlara yardımcı olacak pek çok araç bulunuyor.

Yazar Tıkanması
Yazar Tıkanması | Fotoğraf: Unsplash / Ryan Snaadt

“Writer’s Block” ifadesi 1970’lerde klinik psikologlar Jerome Singer ve Michael Barrios tarafından bulunuyor ve bu iki isim, birkaç ay boyunca “engellenen yazarlar”dan oluşan bir grubu takip ediyorlar. Bu gözlem sonucunda yazma engelinin 4 ana nedeni olduğu sonucuna varıyorlar:

 _Aşırı derecede sert öz eleştiri,

_Diğer yazarlarla karşılaştırma korkusu,

 _Dikkat ve övgü gibi dış motivasyon eksikliği,

 _Birinin hikayesini anlatma arzusu gibi iç motivasyon eksikliği.

Yazma engeliyle mücadele ederken cesaretiniz kırılmasın. İşte yazar engellemesini aşmak için uygulayabileceğin 4 kolay adım…

Yazar Tıkanması Yaşayanlar İçin 4 Çözüm Önerisi

Yazdıklarınıza Bir Ara Verin

Çalışmalarınıza yeni gözle bakmak için bir süre yazdıklarınızdan uzaklaşarak bir ara verin. Bu birkaç gün veya bir hafta olabilir. Başka projelere göz atabilir, şiir yazabilir, resim çizip kolajlar oluşturabilirsiniz. Böylelikle yaratıcılığınızı harekete geçirecek ve yazma akışınıza geri döneceksiniz.

Fotoğraf Altyazısı | Green Chameleon (unsplash.com)
Yazmak | Fotoğraf: Unsplash / Green Chameleon

Serbest Yazı Yazmayı Deneyin

Cümle yapısı, dil bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretlerini dikkate almadan aklınızdan çıkan her şeyi özgürce yazmak için günde 15-20 dakikanızı serbest yazı yazmaya ayırın. Sadece yazın ve bunu bir hafta boyunca deneyin. Ardından yazı projenize geri dönün. Düşüncelerinizi yazıya dökerken 15-20 dakikalık serbest yazı yazmak yazı akışınıza geri dönmek ve yeni yazı fikirlerinize ilham vermek diyebiliriz. 

Hareket Edin

Yazmaktan uzaklaştığınız anda vücudunuzu harekete geçirerek yürüyüşe çıkın, dans edin, yoga yapın. Meditasyon yapın, uzun, derin nefesler alın. Rahat bir zihin her zaman daha açıktır. Açık fikirli olmak yaratıcılığınıza olumlu etki eder. Huzurlu hissettiğinizde daha uzun süre odaklanabilir sonrasında yaratıcı bir durumdayken yazmaya dönebilirsiniz.

Yazma Sürecinizi Görsel Hale Getirin

Yazma sürecinde yazınıza nasıl devam edeceğinizden emin değilseniz post-it’lere, diyagramlara ya da kalem ve kağıda dönün. Sorunu görselleştirmek bu süreçte yardımcı olabilir.

Yazar Tıkanması Konulu TED Konuşmaları

Yazarın engellemesi ifadesi kimler tarafından nasıl algılanır ve nasıl aşılır gibi konularda fikir sahibi olmak isteyebilirsiniz. Yazarlar ve içerik üretenler için TED konuşmaları bu konuda yardımcı olabilir. Yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırmak, yazma engelinde kalmamak için ilham alabileceğinize inandığım dört videoyu buraya bırakmak istiyorum.

Kandarp Mehta: How to Overcome Blocks to Creativity 

youtube play youtube play

Kandarp, bir profesör olarak bu konuşmasında, yaratıcılık potansiyelini ortaya çıkarmak için yaratıcı engellerin üstesinden gelmek ve fikir üretme sürecinde alçak gönüllülük duygusu geliştirmek için çeşitli stratejiler paylaşıyor.

Brad Herzog: A Writer’s Secrets To Catching Creative Ideas

youtube play youtube play

Ödüllü yazar Brad Herzog, bu konuşmasında harika fikirlerin peşinden gitmeyi ve o fikirleri yakalamak için en sevdiği hikayeleri ve en iyi saklanan sırları anlatıyor.

Anne Lamott: 12 Truths I Learned From Life And Writing

youtube play youtube play

Yazar Anne Lamott, 61 yaşına girmeden birkaç gün önce bildiği her şeyi yazmaya karar vermiş. Karmaşık, güzel ve duygusal bir dünyada yaşayan bir insan olmanın nüanslarına dalmış, karakteristik yaşamı onaylayan bilgelik ve mizahını aile, yazı, Tanrı’nın anlamı, ölüm ve daha fazlasından alan görüşleri üzerine işte bu konuşmayı yapmış.

Ethan Hawke: Give Yourself Permission To Be Creative

youtube play youtube play

Başarılı aktör Ethan Hawke, bu konuşmasında hayatını şekillendiren anlar üzerine düşünerek, cesur ifadenin birbirleriyle şifayı ve bağları nasıl desteklediğini inceliyor ve “Sen yürüyene kadar yol yok” diyor ve yaratıcılığınızı keşfetmeye davet ediyor.

Kapak fotoğrafı: The Writing Cooperative

İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan Bullet Journaling