Konu moda olunca akla ilk gelen şehirlerden biri olan Paris’te 28 Şubat – 8 Mart tarihlerinde gerçekleşen Paris Moda Haftası’nın öne çıkan detaylarıyla yeni sezona yön verecek trendlerini mercek altına alıyoruz.

Off-White Sonbahar/Kış 2022-2023
Off-White Sonbahar/Kış 2022-2023 | Fotoğraf: Arab News

Belki pandemiyle hayatımıza giren ”kısıtlamaların” azalması, belki de aynı dönemde üzerlerimize sinen o ”durağanlık” etkisinin hafiflemesiyle birlikte, tüm moda dünyasının 2022 yılına daha fazla umutla bakmasını sağlayan Moda Haftaları en sonunda bizlerle buluştu! Ben de dahil olmak üzere tüm moda severleri adeta savaş sonrası Lale Devri ile buluşturan 2022 Moda Haftaları’nın ilk durağı Paris… Merak etmeyin, yeni sezon beklentilerimizi bir hayli karşılayacak gibi duruyor, şimdiden bon voyage!

2022 Moda Haftaları: İlk Durak Paris

Off-White

2022 Moda Haftaları, Off-White Sonbahar/Kış 2022-2023
2022 Moda Haftaları, Off-White Sonbahar/Kış 2022-2023 | Fotoğraf: HypeBae

Geçtiğimiz Kasım ayında aramızdan ayrılışıyla tüm moda dünyasını yasa boğan Virgil Abloh, sokak giyimi üzerine kurduğu Off-White markası ile tüm mecralarda ‘’dahi’’ olarak anılmasının yanı sıra, son dönemlerde imza attığı başarılarla da adından övgüyle bahsettiriyordu. Abloh’un aramızdan ani ayrılışıyla birlikte, Off-White’ın ilerleyen koleksiyonlarında da ne gibi bir yol izleyeceği ise hala büyük bir merak konusu.

youtube play youtube play

Virgil Abloh’un yüksek dehasından son kesitleri içeren ‘’Spaceship Earth’’ adlı Sonbahar/Kış 2022-2023 koleksiyonunda rotanın daha üst seviyelere, yıldızlar ve ötesine taşındığı bir hayli aşikar. Bilim kurgu filmlerini aratmayan konseptiyle sokak stilinin ‘’kitsch’’liği ile couture yapısının klasik figürlerini eşleştiren Off-White, Paris’te sergilenen yeni koleksiyonunda binici formundaki şapkaları, keskin çizgilerin hakim olduğu takımlarla birleştiriyor; kolej hırkalarını kat kat tütü eteklerle buluşturarak da moda dünyasına farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Geçtiğimiz senelerde başlayan cut-out görünümlerinin önümüzdeki sene için de geçerli olacağının sinyallerini içeren koleksiyonda tüm bunların yanı sıra kıyafet dolaplarımızın bir köşesine ittiğimiz kargo pantolonları da artık ön sıralara çıkartmamız gerektiğinin sinyallerini veriyor.

Benim de kişisel favorilerim arasında yer alan ekoselerin gürültülü bir şekilde ‘’Geri döndüm!’’ demesiyle birlikte Z kuşağının modayla buluşturduğu ‘’tie-dye’’lar, Off-White’ın bu koleksiyonuyla birlikte modanın yüksek zümrelerine taşınmaya devam ediyor.

Saint Laurent

2022 Moda Haftaları, Saint Laurent Sonbahar 2022
2022 Moda Haftaları, Saint Laurent Sonbahar 2022 | Fotoğraf: SCMP

Klasikleşmiş ‘’parizyen’’ tarzından yeni koleksiyonunda da vazgeçmeyen Saint Laurent, izleyicileri sonu Eyfel Kulesi’ne çıkan sokaklarda ufak bir gezintiye çıkartıyor. Siyah ve kahve tonlarının ağırlıkta olduğu Saint Laurent’in yeni koleksiyonunda, sivri ve keskin hatların yanı sıra kendine hayran bırakan takımlar mutlak bir bütüne hitap ediyor. Gözlüklerden bilekliklere her seviyedeki aksesuarın ‘’over-size’’ının makul olduğunu kabul eden Saint Laurent, transparan ve tül yapıdaki parçalarıyla soğuk kış akşamlarında içimizi bir nebze de olsa ısıtmayı kendine görev edinmiş gibi duruyor.

youtube play youtube play

Son yıllarda neredeyse tüm modaevlerinin baş trendi haline gelen cut-out tasarımlar, Saint Laurent farkıyla elbiselerin bel kısmına ve çevresine konumlandırılarak zarafeti bir üst seviyeye çıkarmayı kolayca başarmış gibi gözüküyor; tabi ki gelecek nesildeki tasarımcılara ders niteliğindeki kesimleriyle…

Christian Dior

Christian Dior Sonbahar/Kış 2022-2023
Christian Dior Sonbahar/Kış 2022-2023 | Fotoğraf: Forbes

Saint Laurent’dan sonra bir diğer ünlü Paris kökenli modaevimiz ise Christian Dior! Saint Laurent’in aksine yeni koleksiyonunda klasik çizgisini modernize dokunuşlarla harmanlayan Christian Dior, adeta ‘’Metaverse evreninde bir Dior kadını nasıl giyinir?’’ sorusunu cevaplıyor.

youtube play youtube play

Dior’un klasikleşmiş feminen ve ağır başlı çizgilerinde yer edinen Fransız dantellerine, bu yeni koleksiyonda bir başka Dior klasiği olan korse formları eşlik etmeye devam ediyor; ama ufak bir farkla… Tarih kitaplarına konu olan korse formlu ceketleri ekoseyle buluşturan, ardından da kolej konseptindeki ikili etek-ceket takımlarıyla daha genç bir yapı yakalamayı başarmış olan Christian Dior, kumaş tekniklerindeki yeteneğini ön planda tutmaya devam ederken çok yüksek ihtimalle önümüzdeki sezonlarda Insta-Feed’lerimizi dolduracak çanta ve ayakkabı tasarımlarıyla da dikkat çekmeyi eksik etmiyor.

Balenciaga

Balenciaga Kış 2022
Balenciaga Kış 2022 | Fotoğraf: Phuke Times

Paris Moda Haftası’nın yedinci gününde sergilenen 2022 Kış koleksiyonuyla Balenciaga, her zaman olduğu gibi dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

“Savaşa birçok şeyi feda ettim… Geçtiğimiz hafta, ben ve annemin bir kutuya koyup bir daha asla bakmadığımız tüm anıları geri getirdi.’’ Gürcistan kökenli kreatif direktör Demna Gvasalia’nın defileden önce verdiği demeçlerde, tüm dünyayı derinden sarsan Ukrayna-Rusya soğuk savaşının onun için daha farklı bir anlam taşıdığından bahsediyor. Bununla birlikte, “savaş zamanlarındaki bir annenin en zor koşullarda bile çocuklarının güvenliği için mücadele etmesinden’’ esinlendiğini belirterek duygu seviyesi yüksek yeni koleksiyonunu moda dünyasıyla buluşturuyor.

youtube play youtube play

Bilim kurgu filmlerini aratmayan bir atmosferde gerçekleşen Balenciaga Kış 2022 Hazır Giyim koleksiyonunda büyük bir yer kaplayan pelerin formları, önümüzdeki sezonlarda bir hayli ön planda olacak gibi görünüyor. Koleksiyonun genelinde bir “trend’’ çizgisi takip edilmiyor gibi olsa da defileyi savaş nedeniyle iptal etmek yerine modanın “mesaj verme’’ gücünü kullanan Balenciaga, izleyicilere ve tüm dünyaya sunduğu atmosfer ile sosyal medyada en çok paylaşılan defileler arasına girmeyi başarıyor.

Valentino

Valentino Kış 2022
Valentino Kış 2022 | Fotoğraf: Yahoo! News

Kreatif direktör Pier Paolo Piccioli’nin “retina vibrating’’ olarak kayıtlara geçen pembenin en canlı tonu fuşya ile oluşturduğu Valentino 2022 Kış Hazır Giyim koleksiyonuyla ‘’göz yanılması’’ en üst seviyeye çıkıyor.

İzleyicilerin, silüetler ve detaylar arasındaki geçişleri fark etmesini engelleyerek odak dışı bir koleksiyon sunan Valentino, klasikleşmiş kırmızısının yerini fuşya tonuna bırakarak bir şeylerin değişmeye başladığı sinyallerini veriyor. Pembenin yanı sıra koleksiyonun bir diğer kısmını oluşturan siyahlarla da tasarım geometrisindeki ustalığını gözler önüne seren marka, bu görsel şöleni oluşturan monokrom görünümleri eldivenlerle de destekleyerek, yeni sezonlar için “trend haberciliği’’ görevini üstleniyor.

youtube play youtube play

Balenciaga’da da karşılaştığımız pelerin formlarının yanı sıra yumuşak hatlardaki derin göğüs dekolteleri ve transparan detaylarıyla gerçekten de vadettiği gibi koleksiyonu oluşturan parçalar arasındaki geçişleri bir bütün içinde sunmayı başaran Valentino, Paris Moda Haftası bünyesinde gerçekleştirdiği yeni şovuyla da izleyicilerin beğenisini topluyor.

Schiaparelli

Schiaparelli Kış 2022
Schiaparelli Kış 2022 | Kolaj: Burak Serpen

Altın görünümlü göğüs ucu detaylarıyla geçtiğimiz sezonlarda büyük ilgi toplayan Schiaparelli, 2022 Paris Moda Haftası bünyesinde siyah ve beyazın mükemmel uyumuyla gerçekliğin her iki tarafına değindiği hazır giyim koleksiyonunu moda severlerle buluşturuyor.

Schiaparelli’nin usta olduğu couture havalarını barındıran 2022 Kış koleksiyonunda ikonik göğüs ucu detayları ve metal varaklı over-size kemerler yer alırken aksesuarların bütünleyici gücüne inanan Daniel Roseberry, geçtiğimiz sezonlarda başarıyla sürdürdüğü bu “matadorik’’ yaklaşımı bu koleksiyonuna da empoze etmekten çekinmiyor… Koleksiyonda yer alan ceket ve kabanlardaki korselere ve tabi ki çoğu kadının dolabında bulunan (hatta bulunması gereken) kurtarıcı “little black dress’’lere ek, manşetlerde ivme kazandırılan detaylar belki de çoğumuzun göz ardı ettiği bir trendin habercisi olabilir mi? Bu sorunun öznesi eğer Schiaparelli ise, cevabımız çok yüksek ihtimalle “Evet!’’…

Givenchy

Givenchy Sonbahar/Kış 2022
Givenchy Sonbahar/Kış 2022 | Fotoğraf: Daily Sabah

Paris Moda Haftası bünyesinde gerçekleşen Givenchy Sonbahar/Kış 2022 defilesinde göze çarpan ilk detay, koleksiyonun çoğunluğuna hakim olan grunge havasındaki sokak stilleri oluyor.

Giyilebilirliğin ön planda tutulduğu Givenchy’nin yeni koleksiyonunda, mütevaziliğin vücut bulmuş hali olan inciler punk bir havayla over-size formlar içerisinde hem sokak hem de “dress up’’ stillerde görücüye çıkıyor. Rahatlığın ve konforun ön planda tutulduğu bu koleksiyonda paraşüt kumaşın ceket ve kaban tasarımlarında buluşmasıyla havadar bir görünüme ek hardal, kahverengi, haki ve mor gibi renklerle oluşturulan skala Givenchy’nin hazır giyim sektöründe kaybettiği ivmeyi geri kazanmasına bir şans daha tanıyor.

youtube play youtube play

Versace’nin son zamanlarda yeniden canlandırdığı “platform topuk’’ trendine kendi grunge çizgisiyle dahil olan Givenchy’nin 2022 Hazır Giyim koleksiyonunda, hızlı bir geri dönüş yapacağına emin olduğumuz kargo pantolonlar ve geçtiğimiz kış hepimizin severek kombinlediği deri-triko parçalar da eşlik ediyor.

Chanel

Chanel Sonbahar/Kış 2022
Chanel Sonbahar/Kış 2022 | Fotoğraf: AE World

Konu Paris Moda Haftası olunca kapanışı bir klasikle yapmamak mevzubahis bile olamazdı. 2022 Paris Moda Haftası bünyesinde “Infinite Tweed’’ adını taşıyan Chanel’in 2022-2023 Sonbahar/Kış koleksiyonunda adından da anlaşılacağı üzere sonsuz bir tüvit hakimiyeti mevcut.

Bir asrı aşkın süre boyunca tüvit kumaştaki ustalığını ilk günden beri tüm dünya üzerinde kabul ettirmiş Chanel’in yeni koleksiyonundaki “öze dönüş’’ vurgusunun yanı sıra, “Y2K Trendi’’ ile yeniden hayatımıza giren milenyum modası; bununla birlikte, bugünlerde hedef kitle olarak gösterilen genç-yetişkinler ve tabi ki onların giyim kuşamları da oldukça ön planda.

youtube play youtube play

Alışılmışın dışındaki renk skalası ve kumaş eşleştirmeleri ile oluşturulan Chanel’in yeni koleksiyonunda ekoseler ve kaz ayakları başı çekiyor olsa da tüvit kumaşın yanı sıra soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan yün kumaşların çoraptan elbiseye, ceketten eteğe gibi birçok ‘’giyilebilir’’ formda hayat buluşu, önümüzdeki sezonlar için sıcak bir haber niteliği taşımakta…

2022 Paris Moda Haftası bünyesinde tüm dünya ile buluşan 97 yeni koleksiyonun yanı sıra, 28 Şubat – 8 Mart tarihleri arasında gerçekleşen workshop ve etkinlere dair daha fazla bilgi almak için Paris Moda Haftası’nın resmi Instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz… Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, au revoir!

Kapak fotoğrafı: SCMP

İlginizi çekebilir: Chic Magger’dan NFT, Metaverse ve Moda