Anadolu Yakası’nın en eski yerleşim yerlerinden biri Kadıköy. En dinamiği, en renklisi… Kadıköy’de Osmanlı döneminden kalma yapıları görürürüz ancak zamanla şehirle bütünleştiğinden diğer tarihi semtlere oranla genç bir yerleşme olarak kabul ederiz. Semtin tarihsel noktaları, Haydarpaşa Koyu ile Moda Burnu’nun oluşturduğu alanda yer alıyor. Bugün hepimizin uğrak yeri denize açılan sokaklarıyla Moda ve binalarındaki ‘mural’larıyla Yeldeğirmeni hem tarihi izleri hem de renkli yaşantısıyla kendisine hayran bırakıyor. Hadi gelin birlikte Moda’da yer alan belki çoğumuzun önünden geçtiği All Saints Kilisesi’ni keşfedelim.

All Sainst Moda Kilisesi

İstanbul öyle bir yer ki en beklemediğimiz semti bile tarihten izler taşıyor. Kadıköy’de fazlasıyla şehirle bütünleşen bir semt olduğu için tarihi yapılarını say deseniz sanırım hepimiz bir ya da iki tane sayabiliriz. İşte o gizli kalmış yapılardan biri olan aslında hem ibadet edilen hem de sanatla iç içe olan All Saints Moda Kilisesi. Kilise, Moda’da Yusuf Kamil Paşa sokağında Barış Manço’nun evinin hemen karşısında yer alıyor. Bulunduğu arazi Whittal ailesine ait bir arazi ve kilise bu arazi üzerine kurulmuş. Sir James William Whittal 1878 yılında Moda’da yaşayan İngiliz bir tüccar. Kilise de bu ailenin ön ayak olması ve maddi desteği ile yaptırılmış. Bu nedenle de bina, Whittal ailesi mirasçılarına ait ve Avrupa Episkoposluğu altında İstanbul Anglikan Kilisesi’nin gözetiminde bulunuyor.

Binanın mimarı olan kişi Beyoğlu’ndaki Kırım Kilisesi’nin de mimarı olan G.E. Street. Etrafı alçak bir duvar ve demir parmaklıklarla çevrili olan bu yapı doğu-batı eksenindeki küçük boyutlu, dışta çift meyilli bir çatı sistemine sahip. Kilisenin girişindeki gül pencere, sivri kemerler, konik çatılı kule ve vitrayları ilk dikkat çeken detaylardan. Kilisede gördüğümüz vitraylar Gotik tarzda ve farklı dönemlerde yapılmış. Ailenin bir üyesi öldükten sonra ailesi tarafından o kişinin anısına yaptırılmış.

All Saints Kilisesi cemaat dışında dış katılımcılara da açık. Bu nedenle ibadetler ağırlıklı Türkçe olmak üzere İngilizce de yapılıyor. Kilisede Şabat ibadeti gerçekleşmekte. Kilisenin vaizi Rev. Dr. Turgay Üçal. Küçük bir bilgi eklemek isterim: burada zaman zaman sanat etkinlikleri ve konserler de düzenleniyor. Hem kendi instagram hesaplarından hem de bilet aldığımız çeşitli sitelerden düzenlenen etkinlikleri takip edebilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Deniz Yılmaz Akman’dan Moda’nın Ruhu: Biraz Sayfiye, Biraz Şehir 

Kapak Fotoğrafı: Event Detector